Artikkeli: Pirkanmaa

15.8.2023 klo 11:15

Köyhyysohjelma etenee – politiikkaa kaivataan valmisteluun

Aluevaltuutettu Kukka Kunnari iloitsi siitä, että hänen valtuustoaloitteensa saaman vastauksen perusteella köyhyyteen suhtaudutaan vakavasti ja muun muassa terveyspalveluiden asiakasmaksuihin liittyvät ongelmat tunnistetaan. Hän toivoi kuitenkin, että poliitikot osallistettaisiin köyhyysohjelman laadintaan. (Kuva: Anna Weckström)

Köyhyysohjelman laatiminen etenee valtuutettu Kukka Kunnarin aloitteesta Pirkanmaan hyvinvointialueella. Valtuustoaloitteen saamassa vastauksessa käy ilmi, että köyhyysohjelma on etenemässä rakenteellisen sosiaalityön verkostossa. Kunnari teki valtuustoaloitteen köyhyysohjelman laatimisesta Pirkanmaan hyvinvointialueelle viime vuoden marraskuussa.

Aloitteen saama vastaus oli käsittelyssä maanantain aluevaltuuston kokouksessa, jossa Kunnari teki vastauksen kohdalla ponsiesityksen, että rakenteellisen sosiaalityön verkoston työhön pohjaavat konkreettiset toimenpiteet esitettäisiin pidempiaikaisen köyhyysohjelman muodossa, ja ohjelman laatimiseen osallistuisi politiikan edustajia kaikista valtuustoryhmistä. Ponsi tuli hyväksytyksi äänin 44–31 ja yksi tyhjä ääni.

Aloitteen vastauksessa kerrotaan, että Pirkanmaan hyvinvointialue on mukana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoimassa rakenteellisen sosiaalityön verkostossa ja kehittämishankkeessa. Köyhyyden tarkastelu ja sen vähentämiseksi tehtävät toimenpide-ehdotukset voivat vastauksen mukaan olla yksi verkoston aihealueista.

– Pirkanmaan hyvinvointialueen köyhyysohjelma otetaan Pirkanmaan rakenteellisen sosiaalityön verkoston agendalle ja ohjelman toimenpide-ehdotukset tuodaan rakenteellisen sosiaalityön raportoinnin mallin ja prosessin mukaisesti hyvinvointialueen johdon tietoon, vastauksessa todetaan.

Kunnari kiitti puheenvuorossaan aloitteen perusteellisesta vastauksesta ja vastauksen kuvailemista toimenpiteistä, mutta vetosi ponnessaan, että politiikan ottaminen mukaan prosessiin on sitoutumisen kannalta tärkeää.

– Pitäisin oleellisena sitä, että asiantuntijaverkoston työhön perustuvan, ohjelmallisen köyhyysohjelman laatimisessa olisi mukana poikkipuolueellinen edustus. Politiikan mukanaolo sitouttaa politiikkaa köyhyyttä torjuviin ja vähentäviin toimenpiteisiin ja poikkipuolueellisuus mahdollistaa sen, että asiantuntijoiden näkemykset näkyvät aidosti valtuuston strategisessa työssä. Tämä on tärkeää, jos tahdomme tehdä enemmän kuin liimailla pieniä laastareita sinne tänne. Teema myös varmasti kiinnostaa poliitikkoja sekä inhimillisistä syistä että talousmielessä, niin suuri terveysriski köyhyys on, Kunnari perusteli.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *