Näkökulma, Pirkanmaa

ANNA KONTULA, PERTTU JUSSILA

17.8.2023 klo 09:00

Sivistysmaassa ihminen saa vakaviin sairauksiin hoitoa

Aluevaltuustossa käsiteltiin paperittomien palveluita viime vuoden syksyllä. Silloin valtuusto hyväksyi asiakasmaksuasiakirjan, jossa linjattiin kotikunnattomien henkilöiden palvelut minimiin (Kuva: Anna Weckström)

Orpon hallitus on aikeissa rajata paperittomien terveyspalveluita. Jatkossa heillä olisi oikeus vain kiireelliseen hoitoon, kun he nyt saavat välttämättömät terveyspalvelut.

Anna Kontula

Kiireellisistä terveyspalveluista puhutaan, kun hoitamatta jättäminen aiheuttaisi välittömän vaaran hengelle tai terveydelle. Kiireellisiä ovat esimerkiksi synnytys, onnettomuudet ja sairaskohtaukset. Välttämättömän laajuiset terveyspalvelut kattavat näiden lisäksi myös hoidon, jonka epääminen voisi johtaa hengen tai terveyden vaarantumiseen, esimerkiksi diabeteslääkkeet ja raskauden seurannan. Nekin ovat vähemmän kuin mitä ihmisten enemmistö Suomessa  kotikuntaoikeudellaan saa. 

Terveyspalveluiden yhteydessä paperiton tarkoittaa ihmistä, jolla ei jonkin dokumentin tai statuksen puuttumisen vuoksi ole tavanomaista pääsyä terveyspalveluihin. 

Perttu Jussila

Kyseessä voi olla vaikkapa nigerialainen, joka on alkujaan tullut Suomeen turistiviisumilla ja pakotettu sitten työskentelemään orjuuden kaltaisissa oloissa. Jos hän ei uskalla hakea apua viranomaisilta esimerkiksi siksi, että perheen henkeä uhataan kotimaassa, hänen statuksensa terveyspalveluissa on paperiton.

Paperittomuustilanne voi toisaalta syntyä niinkin, että Suomen kansalainen menee naimisiin thaimaalaisen kanssa ja perhe päättää asettua Suomeen. Puoliso saa odottaa oleskelulupapäätöstä Suomessa, mutta hänellä ei ole odotusaikana kotikuntaa, joka turvaa tavanomaiset terveyspalvelut. Raskaus tekisi tilanteesta erityisen hankalan, koska äitiysneuvolapalveluita ei suuressa osassa maata saa yksityiseltä puolelta lainkaan.

Paperittomien oikeus kiireellisten lisäksi myös välttämättömiin terveyspalveluihin tuli voimaan koko maassa vasta tämän vuoden alusta. Siksi tietoa uudistuksen vaikutuksesta on vielä vähän. Suurimpiin hyötyjiin kuuluvat kuitenkin raskaana olevat ja pikkulapset, jotka ovat päässeet neuvolajärjestelmän piiriin.

Tutkimustiedon valossa näyttää siltä, että välttämättömät palvelut ovat julkistalouden näkökulmasta järkevä minimi. Ihmisten hoitaminen oikea-aikaisesti on kustannustehokkaampaa kuin akuuttihoito, jota usein tehdään päivystystyönä. Tarttuvien tautien osalta oikea-aikainen hoito suojaa myös muuta väestöä.

Sivistysmaassa ihminen saa vakaviin sairauksiin hoitoa, puuttui häneltä mikä paperi tahansa. Etenkin huolehditaan odottavista äideistä ja vastasyntyneistä. Tämän pitäisi olla kaikille selvää. 

Helsingissä ollaan ilmeisesti säilyttämässä palvelut välttämättömällä tasolla, vaikka laki muuttuisi. Pirkanmaan hyvinvointialueella on toimittava samoin. Ei olekestävää, että joukossamme kulkee ihmisiä, joilla ei ole pääsyä perustaviin terveyspalveluihin.

Anna Kontula on vasemmistoliiton kansanedustaja ja valtuutettu Pirkanmaan hyvinvointialueella.

Perttu Jussila on vihreiden valtuutettu Pirkanmaan hyvinvointialueella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *