Artikkeli: Tampere

26.9.2023 klo 13:59

Kampukset on vallattu Tampereella: opiskelijat vaativat, ettei elämän edellytyksistä leikata

Päätalo Tampereen yliopistolla on vallattuna.

– Jos hallitus uhkaa viedä katon päämme päältä, me muutamme koululle! Samalla rakennamme yhdessä tulevaisuuttamme ja sitä korkeakouluyhteisöä, joiden perustuksia hallituksen esitykset pyrkivät murentamaan, todetaan Tampereen yliopiston ja ammattikorkeakoulun valtauksesta kertovassa tiedotteessa.

Kampusten valtaukset alkoivat maanantaina, ja niitä on tehty yliopiston keskustassa Päätalossa, Hervannan kampuksella ja Tampereen ammattikorkeakoulun pääkampuksella Kaupissa. Valtauksilla otetaan kantaa hallituksen kurjistamispolitiikkaa ja rasismia vastaan sekä vaaditaan opiskelijoiden mielenterveyspalveluiden turvaamista ja ettei elämisen edellytyksistä leikata eikä lukukausimaksuja ei oteta käyttöön kenellekään. Valtausten kestoa ei ole määritelty.

Tiedotteessa korostetaan, että asumisen ja ruoan hinnat nousevat, minkä takia asumistuesta ei voi leikata. Myös opintorahan jäädyttäminen nykytasolle on käytännössä leikkaus, sillä hintatason nousu nakertaa rahan arvoa. Tiedotteessa otetaan lisäksi vahvasti kantaa opintojen siirtämisestä entistä lainapainotteisempaan suuntaan, mikä tekee opiskelusta suuren henkilökohtaisen riskin.

Vasemmistoliiton Tampereen kaupunginvaltuutettu ja aluevaltuutettu Pirkanmaan hyvinvointialueella Minna Minkkinen osallistui maanantaina valtaukseen Tampereen ammattikorkeakoulun kampuksella, jossa hän puhui eriarvoistumisen kasvun aiheuttamasta uhkasta ja talousahdingon negatiivisista vaikutuksista opintojen etenemiseen ja mielenterveyteen.

– Talousahdinko ei ole tila, jossa pusketaan esseetä ulos niin, että valmistuminen nopeutuu. Talousahdinko lisää entisestään mielenterveyskriisiä. Ei voi yhtä aikaa olla huolissaan nuorten mielenterveydestä ja samalla tehdä politiikkaa, joka lisää epävarmuutta ja pahaa oloa. Ei se yhtälö toimi. Jos suunta on, että vain ottamalla opintolainaa voi opiskella korkeakoulussa, se tarkoittaa, ettei meillä enää ole maksutonta koulutusta, Minkkinen kommentoi hallituksen leikkauspolitiikan seurauksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *