Näkökulma, Pirkanmaa

SINIKKA TORKKOLA

27.9.2023 klo 08:40

Uutisointi Pirhan päätöksistä on puutteellista

Sinikka Torkkola (kuvassa keskellä) ottaa kantaa uutisointiin Pirkanmaan hyvinvointialueen päätöksenteosta. Media tarjoaa käsitystä, että päätökset palvelusuunnitelmista olisivat olleet yksimielisiä, vaikka todellisuudessa niistä on käyty tiukkoja äänestyksiä. (Kuva: Anna Weckström)
Sinikka Torkkola

Tiedotusvälineet ovat seuranneet tiiviisti Pirkanmaan hyvinvointialueen, Pirhan palvelusuunnitelmien etenemistä. Uutisointi aiheesta on kuitenkin jäänyt puutteelliseksi, sillä uutisointi antaa kuvan, että etenemisestä tehdyt päätökset olisivat olleet yksimielisiä. Näin ei kuitenkaan ole ollut vaan monista päätöksistä on äänestetty, mikä kertoo suunnitelmista käydyn ja käytävän tiukkaa poliittista vääntöä.

Esimerkiksi 18.9.2023 aluehallituksen kokouksessa esitettiin ikäihmisten palvelujen kehittämisohjelmaluonnokseen pontta, joka olisi ohjannut jatkosuunnittelussa otettavan huomioon nykyiset palvelupuutteet eikä vain laskennallinen tulevaisuuden palvelutarve. Samoin vammaisten asumispalvelujen suunnitteluun esitettiin ohjaavaa pontta, joka estäisi kilpailutusten aiheuttamien vammaisten ihmisten pakkomuutot. Kumpikin ponsi jäi äänin 7–6 hyväksymättä. Vastaavanlaisia äänestyksiä on ollut aiemmissakin palveluverkon suunnittelusta tehdyissä päätöksiä.

Viranhaltijoiden esityksestä palveluverkkopäätökseksi uutisoitiin ennen kokousta. Kokouksen jälkeen uutisoitiin, miten päätöstä on kritisoitu. Sen sijaan äänestyksistä ei ole kerrottu yhtään mitään. On ilmeistä, että uutisointi perustuu Pirhan tiedotteisiin, joissa kerrotaan vain päätökset ilman mainintaa siitä, miten päätös on tehty. Näkisinkin, että Pirhan tiedotusta tulisi tältä osin muuttaa: kansalaisilla on oikeus tietää myös se, miten päätökset ovat syntyneet ja miten heidän valitsemansa päättäjät toimivat.

Journalismi ei voi piiloutua Pirhan tiedotuksen taakse. Journalistin ohjeethan edellyttävät tietojen tarkistamista, totuudenmukaisuutta sekä kriittisyyttä. Uutisia voi Journalistin ohjeidenkin mukaan julkaista vaillinaisin tiedoin, mutta raportointia on syytä täydentää, kun uutta tietoa on.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton vara-aluevaltuutettu, aluehallituksen varajäsen sekä konserni. ja toimitilajaoston jäsen Pirkanmaan hyvinvointialueella. 

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *