Artikkeli: Kulttuuri

6.9.2023 klo 12:35

Pelle Dragsted: pohjoismainen sosialismi ei ole utopia

Pelle Dragsted on tanskalaisen vasemmistopuolueen uusi johtaja. Hän kävi Tampereella Työväenkirjallisuuden päivässä keskustelemassa kirjastaan Pohjoismainen sosialismi.

Tanskalaisen vasemmistopuolueen yhtenäisyyslistan (Enhedslisten) uusi johtaja, kansanedustaja ja kirjailija Pelle Dragsted on sitä mieltä, että pohjoismaista sosialismia on jo olemassa, eikä se ole mikään utopia. Tätä aihetta käsittelee hänen kirjoittamansa kirja Pohjoismainen sosialismi, joka on hiljattain ilmestynyt suomen kielelle käännettynä. 

Dragsted osallistui Työväenkirjallisuuden päivään Tampereella, jossa hän pääsi keskustelemaan pohjoismaisesta sosialismista vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin kanssa.

– Koin, että on tärkeä kirjoittaa tämä kirja. Keskustelu sosialismista on ollut pysähtynyttä. Sosialismi on nähty kaukaisena utopiana, mutta meillä on Pohjoismaissa paljon sosialistisia elementtejä, kuten laaja julkinen sektori, Dragsted kertoo, miksi halusi kirjoittaa kirjan. 

Vasemmiston täytyisi kyetä tarttumaan niihin sosialismin elementteihin, jotka ovat jo käytössä ja toimivia. Näitä elementtejä ovat Dragstedin mukaan julkisen omistamisen lisäksi esimerkiksi osuuskunnat, joissa omistajuus on demokraattista. Ongelmana on kuitenkin ollut, ettei sosialistisia piirteitä tunnisteta – sen vuoksi realistisen sosialistisen vaihtoehdon tarjoaminen on ollut vaikeaa. 

Dragstedin kirjassa pohjoismaista sosialismia lähestytään tarkastelemalla yhteiskuntaa eräänlaisena hybridinä, joissa yhdistyvät sosialistiset ja kapitalistiset elementit. Dragsted näkee, että sosialististen elementtien ja demokratian vahvistaminen ovat keskeisiä tavoitteita, joita vasemmistopuolueiden kannattaisi pyrkiä edistämään. 

Andersson toteaa keskustelussa, että suomalaiset suhtautuvat erittäin myönteisesti esimerkiksi maksuttomaan koulutukseen ja julkiseen terveydenhuoltoon ja julkisen omaisuuden myymisen riskit tunnistetaan. Vasemmiston pitäisi paremmin pystyä ottamaan oma roolinsa haltuun keskustelussa yhteiskunnan sosialistisista elementeistä. 

Kirjassaan Dragsted esittelee konkreettisia uudistuksia, jotka edistävät demokraattista pohjoismaista sosialismia. Keskustelussa nousee esiin muun muassa hyödykkeiden kaupallisuuden purkaminen, jota Suomen edellinen hallitus onnistuikin tekemään.

– Toisen asteen koulutuksen maksuttomuus ja maksuttoman harrastuksen varmistaminen jokaiselle lapselle ovat esimerkkejä siitä, miten edellinen hallitus onnistui purkamaan kaupallisuutta, Andersson kuvailee.

Pelle Dragsted ja Li Andersson pohtivat, miten pohjoismaista sosialismia voisi edistää. Andersson huomautti, että pelkkään talouteen keskittyminen ei kannata, sillä muutokset talouteen ovat helppoja purkaa vallan vaihduttua, kun taas jotkut rakenteelliset uudistukset jäävät pysyvämmiksi.

–  Nämä ovat hyviä esimerkkejä. Meidän on tärkeä tunnistaa, mitä mahdollisuuksia meillä on muuttaa voimasuhteita ja tehdä yhteiskunnasta sosialistisempi ja demokraattisempi, Dragsted kommentoi Anderssonin puheenvuoroa.

Työväen asialla

Tanskassa Dragstedin johtama yhtenäisyyslista on punavihreä puolue, joka perustettiin vuonna 1989, kun Tanskan kommunistinen puolue, sosialistinen työväenpuolue ja vasemmistososialistinen puolue yhdistyivät. Puolueen kannatus oli vuoden 2022 kansankäräjien vaaleissa noin 5 prosenttia, mutta korkeimmillaan kannatus on lähennellyt kahdeksaa prosenttia.

Dragsted valittiin puolueensa uudeksi johtajaksi elokuun lopulla. Hän haluaa nostaa puolueen kannatusta ja viedä fokusta ajankohtaisiin ja tärkeisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin. Dragsted uskoo vahvasti siihen, että työväen edun puolustaminen ja reilun vihreän siirtymän edistäminen ovat avainasemassa. 

Dragsted kertoo Tanskan uuden oikeistohallituksen olevan epäsuosittu. Oikeistohallitus on tehnyt etenkin työntekijöiden asemaa heikentäviä uudistuksia.

– Meidän täytyy asettua näkyvästi työväen puolelle. Siinä olemme epäonnistuneet. Ilmastopolitiikka on toinen tärkeä aihe, jota meidän täytyy lähestyä sosiaalisesti kestävästä näkökulmasta, Dragsted pohtii.

Dragsted näkee yhtenä ongelmana sen, että työväenluokkaiset äänestäjät eivät näe eroa sosialidemokraattisten ja vasemmistopuolueiden välillä. 

– Tavallinen työntekijä voi aina luottaa meihin. Tämän kuuluisi olla keskeinen ero meidän ja sosialidemokraattien välillä. Aikoinaan sosialidemokraattinen puolue oli paljon radikaalimpi, mutta nykyään liike ei kyseenalaista kapitalismia, vaan antaa kapitalistin rikastua. Sosialidemokraatit eivät haasta omistajuutta, kun taas vasemmisto käyttää saamansa vallan siihen, että pyrkii purkamaan kapitalismia, Dragsted selittää.

Dragsted myöntää, että pohjoismainen sosialismi ei tällä hetkellä ole parhaimmissa voimissaan. Pohjoismaissa oikeistohallitukset haastavat pohjoismaista sosialismia esimerkiksi yksityistämällä julkista omistusta kovaa vauhtia. Vasemmistolla on haastetta toimivien sosialististen elementtien puolustamisessa. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *