Näkökulma, Suomi

MARKO HEIKKILÄ

22.10.2023 klo 11:03

Sääntö-Suomea ei tarvitse purkaa – valtio on ihmistä varten

Marko Heikkilän mielestä on aika lopettaa puhe sääntö-Suomen purkamisesta ja ymmärtää se, että säännöt ovat ihmistä varten. (Kuva: MARKO HEIKKILÄ)
Marko Heikkilä

Oletko pannut merkille sitä, mikä yhdistää useita oikeistopuolueita eri puolilla maailmaa? Vinkkinä voisi antaa sen, että se koskee valtiota ja erityisesti sen osuutta yhteiskunnan toimintaan. Kyllä. Kyse on siitä, että oikeisto haluaa pienentää valtiota.

Valtion pienentäminen tarkoittaa tässä sitä, että oikeisto pyrkii erilaisilla, isoilla ja pienillä päätöksillä vähitellen pienentämään valtion vaikutusta yhteiskunnassa. Tämä on ollut keskeinen motiivi oikeistopuolueiden toiminnassa jo vuosikymmeniä. Valtiota halutaan pienentää ja tilalle oikeisto pyrkii saamaan bisneksen tekemiselle vapaammat kädet. Oikeisto toteuttaa tätä politiikkaa niissä asioissa, missä se on mahdollista ja missä se on kohtuullisen helppoa. On kuitenkin asioita, joihin oikeisto ei halua liata käsiään. Armeija saa yhä edelleenkin oman osuutensa valtion tuloista, samoin poliisi. Monelta muulta osin valtion vaikutusta yhteiskunnassa oikeisto haluaa rajoittaa.

Kaikkein räikeimmillään valtion ”haitallisuus” bisneksen tekemiselle on Björn ”Nalle” Wahlroosin näkemyksissä siitä, kuinka valtio ei saisi säädellä bisneksen tekemistä juuri millään tavoin. Wahlroosin jyrkkä näkemys siitä, kuinka sääntely heikentää taloutta lähestyy anarko-kapitalismia. Anarko-kapitalisteille valtio on kaikilla tavoin esteenä vapaalle bisneksen tekemiselle. 

Nalle Wahlroosin näkemykset voi hyvin jättää omaan arvoonsa. Niissä kuitenkin näkyy oikeiston pyrkimys purkaa yhteiskunnallista sääntelyä. Tästä seuraisi väkisinkin ongelmia jokaiselle. 

Vasemmistolaisena pidän tärkeänä sitä, että valtiolla on yhä edelleen keskeinen rooli monessa yhteiskunnan toimintaan liittyvässä asiassa. On oikein, että valtio omistaa oman osuutensa yhtiöistä, jotka ovat maan toimintavarmuuden kannalta tärkeitä. On myös oikein, että valtio saa osinkotuloja omistamistaan yhtiöiden osakkeista. Vasemmistolaisena haluan, että valtiolla ja viranomaisilla säilyy yhä edelleen mahdollisuus säädellä yhteiskunnan toimintaa.

Eräs asia yhteiskunnallisessa keskustelussa liittyy juuri tähän oikeiston tavoitteeseen ja häiritsee olemassaolollaan. Se on valtamediassa yhä enemmän tilaa saanut puhe siitä, kuinka sääntö-Suomea tulisi purkaa.

Olen nähnyt kirjoituksia siitä, kuinka esimerkiksi rakennusalalla erilaiset säännökset vaikeuttavat ja hidastavat rakentamista. Hyvät hyssykät sentään. Kerrostalossa asuvana haluan jatkossakin, että viranomaiset sääntelevät ja valvovat rakentamista. Jos bisneksen tekemiselle esimerkiksi juuri rakentamisessa annetaan löysää säännöksissä ja valvonnassa, Suomeen alkaa nousta taloja, joiden rakentamisen laadusta ei ole mitään takuita.

Monet muutkin asiat vaativat yhä edelleen valtion sääntelyä. Olemme tuhon tiellä, jos aivan keskeisissä turvallisuuteen ja ihmisten ja eläinten hyvinvointiin liittyvää sääntelyä halutaan purkaa. Oikeiston haluamaa yrittäjyyden tukemista on jo autettu niin paljon, että Suomessa olevat ulkomaiset yrittäjät kehuvat sitä, kuinka täällä on helppoa ja kannustavaa yrittää. Siitä huolimatta oikeiston näkemys siitä, kuinka valtion sääntely haittaa yrittämistä ei ota loppuakseen.

On tärkeää, että valtio ja viranomaiset yhä edelleen valvovat yhteiskunnan toimintaa. Vaihtoehtona on se, että erilaiset isorikkaat bisnes-enkelit tai vaikka sikatilalliset saavat ilman sääntöjä mellastaa ja toteuttaa itseään. Bisnes edellä ei voi mennä kaikkeen valtiossa, joka pyrkii edes jollakin tavalla olemaan demokraattinen ja jossa vielä vasemmistolla on kannatusta.

Onkin aika lopettaa puhe sääntö-Suomen purkamisesta ja ymmärtää se, että säännöt ovat ihmistä varten, ei ihmistä vastaan. Samoin valtio on ihmistä varten. 

Kirjoittaja on vasemmistoliiton jäsen Kangasalta.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *