Artikkeli: Pirkanmaa

7.11.2023 klo 14:05

Aloite vaatii Pirhaa edistämään viestinnän saavutettavuutta

Milka Hanhelan jättämässä valtuustoaloitteessa vaaditaan Pirkanmaan hyvinvointialuetta kiinnittämään enemmän huomiota viestinnän saavutettavuuteen ja selkokielisen viestinnän saatavuuteen. (Kuva: Anna Weckström)

Pirkanmaan vasemmiston aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Milka Hanhela teki aloitteen Pirkanmaan hyvinvointialueen viestinnän saavutettavuuden ja selkokielisyyden parantamisesta aluevaltuuston marraskuun kokouksessa. Tämänhetkisessä tilanteessa selkokielistä viestintää Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluista tai ajankohtaisista asioista ei ole ollut saatavilla.

Aloitteessa toivotaan, että palvelujen digitalisaation kehittämisessä huomioitaisiin saavutettavuustekijät niin teknisesti kuin kognitiivisesti. Aloitteessa korostetaan, että selkokielistä viestintää tarvitsevat ihmiset moninaisista lähtökohdista ja heitä yhdistää riski kielelliseen syrjäytymiseen. Selkokieli määritellään kielimuodoksi, jossa sisältöä, sanastoa ja kielen rakenteita on muokattu yleiskieltä yksinkertaisemmaksi ja joka on suunnattu ihmisille, joilla on kielellisiä vaikeuksia.

– Selkokieltä tarvitsevilla Pirhan asukkailla on oikeus saada tietoa heidän elämäänsä liittyvästä päätöksenteosta ja heitä koskevista palveluista. Esimerkiksi vammaispalveluita uudistettaessa olisi tärkeää, että viestintä suunnitelmista olisi kielellisesti ymmärrettävää myös moninaisen asiakaskunnan lähtökohdista. Lisäksi selkokielisestä informaatiosta voivat hyötyä esimerkiksi suomea vasta opettelevat ihmiset tai ne, joille sosiaali- ja terveyspalveluita koskeva sanasto ei ole tuttua. Toistaiseksi Pirhan palveluista tai palveluverkon uudistuksista ei kuitenkaan ole ollut tarjolla selkokielistä tietoa, aloitteessa perustellaan.

Aloitteessa vaaditaan, että Pirkanmaan hyvinvointialue kiinnittäisi huomioita viestinnän saavutettavuuteen ja selkokieliseen viestintään, toteuttaisi palveluiden digitalisaatiota tavalla, joka huomioi monenlaiset kielelliset kompetenssitasot, ja varmistaisi, että vähintäänkin vammaisten palvelutarjontaan sekä palveluita koskeviin suunnitelmiin ja muutoksiin olisi jatkossa mahdollista perehtyä selkokielellä. Aloite myös edellyttäisi, että vähintäänkin vammaispalveluissa annettavat päätökset ja muut kirjeet olisi mahdollista saada selkokielellä.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *