Artikkeli: Nokia, Tampere

3.11.2023 klo 15:10

Vastuullisuus ja työelämä voidaan sovittaa yhteen

Raision Nokian myllyn pääluottamusmies Merja Techtolin ja tehdaspäällikkö Vesa Arjanmaa (oik.) esittelivät europarlamentaarikko Silvia Modigille ja vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Minna Minkkiselle Nokian myllyn toimintaa.

– Kestävä ja vastuullinen tuotanto on mahdollista. Työllisyyttä ja vastuullisuutta ei tarvitse asettaa vastakkain, vasemmistoliiton europarlamentaarikko Silvia Modig tiivistää ajatuksiaan työelämän polttavasta kysymyksestä – vihreästä siirtymästä.

Modig huomauttaa, että työelämän murroksiin keskittyvä keskustelu on ollut suhteellisen kritiikitöntä kapitalismia kohtaan: vihreä siirtymä ei saisi viedä työpaikkoja, mutta kapitalismi on saanut kaikessa rauhassa siirtää niitä halvempaan tuotantoon ulkomaille. Vihreä siirtymä ei myöskään poista ylikulutuksen ongelmaa. Vaikka kaikki pystyttäisiin tuottamaan ympäristöystävällisemmin, ei planeetta silti kestä tämänhetkistä kulutusta. Yksi ratkaisu tähän ongelmaan on kiertotalous.

– Kulutuksen on vähennyttävä, mutta se ei tarkoita, että menisimme joihinkin maakuoppiin asumaan. Asiat täytyy vain tehdä fiksummin, Modig pohtii.

Modig uskoo, että vihreä siirtymä tulee lisäämään työpaikkoja, mutta on totta, että tämä ei automaattisesti auta niitä, jotka menettävät työnsä siirtymän vuoksi. Jotta vihreä siirtymä olisi reilu, täytyy huolehtia siitä, ettei kukaan jää kelkasta. Työnsä menettäville työntekijöille on tarjottava lisäkoulutusta uusiin tehtäviin. Tässä ammattiliittojen tulisi Modigin mukaan olla aktiivisia ja kuunnella huolella työntekijäpuolen tarpeita.

Yritykset pyrkivät vihreämpään tuotantoon ja ekologisempiin tuotteisiin

Uudet innovaatiot vievät työelämää koko ajan vastuullisempaan suuntaan ilmaston ja ympäristön näkökulmasta. Tämä näkyy myös Nokialla, jossa Silvia Modig pääsi vierailemaan vasemmistoliiton varapuheenjohtajan Minna Minkkisen kanssa kahdella eri tehtaalla tutustumassa tuotantoon.

Minna Minkkinen, varapääluottamusmies Teresa Kvick ja Silvia Modig tarkastelivat ensimmäistä valmistettua nastarengasta Nokian Renkaiden tehtaalla.

Vastuullisuus on kirjattu Nokian Renkaiden arvoihin. Yrityksen mukaan arvo näkyy muun muassa vastuullisempien raaka-aineiden käytössä. Yritys tavoittelee hiilidioksidipäästöjen vähentämistä.

Yritys lopetti tuotannon Venäjällä vuonna 2022 ja nyt valmistumassa on uusi tehdas Romaniassa. Romanian tehtaan tuotantoprosesseissa pyritään yrityksen mukaan kestävyyteen, sillä tehdas tulee suunnitelmien mukaan toimimaan uusiutuvalla energialla.

Raision Nokian myllyllä vastuullisuuteen on pyritty niin tuotantoprosessin kuin tuotteen osalta. Yrityksen tavoitteena on tuottaa terveellistä ja vastuullista ruokaa ympäristöystävällisesti. Käytännössä tämä näkyy muun muassa hiilineutraalin energian suosimisena ja kasvipohjaisen ruuan tuottamisena. Suuri osa yrityksen tuotteista on täysin kasvipohjaisia ja niille on asetettu terveellisyyskriteereitä.

Raision laajaan tuotevalikoimaan kuuluu esimerkiksi kauramaito ja härkäpavusta valmistettuja kasviproteiinituotteita. Yrityksen tehdaspäällikkö Vesa Arjanmaa uskoo, että kasvipohjaisuus on tulevaisuus. Modig näkee, että kehitystä hidastaa tällä hetkellä lihateollisuuden vahva lobbaus, jota pitäisi saada hillittyä. Kasvipohjaisuus on kuitenkin Modigin mielestä hyvin keskeinen osa kestävää tulevaisuutta ja jokaisella valinnalla siihen suuntaan on merkitystä.

Arjanmaa ja Nokian myllyn pääluottamusmies Merja Techtolin kertovat, että yrityksessä kiinnitetään huomiota työntekijöiden hyvinvointiin ja kannustetaan terveelliseen elämäntapaan. Konkreettisia tekoja hyvinvoinnin tukemiseksi ovat muun muassa savuttomuuden tukeminen työterveyden avulla. Työterveysriskejä ovat Techtolinin mukaan esimerkiksi pölyn ja melun aiheuttamat haitat ja jalkojen ja käsien rasitus.

Merja Techtolin tarjosi Minkkiselle ja Modigille kaurahiutaleita maistiaisiksi.

Tampere huomioi myös kulttuurin vastuullisuuden

Nokian työpaikkakierrokselta Modig ja Minkkinen suuntaavat tutustumaan kulttuurialaan Tampereelle Museokeskus Vapriikkiin.

Tampere tekee paljon mahdollistaakseen saavutettavaa kulttuuria, jossa huomioidaan myös ympäristökysymykset. Tampereen kaupungin kulttuurin kehittämispäällikkö Jaakko Laurila iloitsee esimerkiksi Tampereen laajentuneesta Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelmasta sekä Nekalan koulun remontoimisesta tulevaksi kulttuurikeskukseksi.

Tampere kuuluu eurooppalaisten kaupunkien edunvalvontaan keskittyvään Eurocities-verkostoon ja on sitoutunut edistämään kestävämpää kulttuuripolitiikkaa yhteistyössä verkoston kanssa. Kulttuuritoimintojen ja -tapahtumien hiilipäästöjen vähentäminen on yksi esimerkki yhteistyön tuloksista.

Museokeskus Vapriikin pelimuseo kiinnosti. Minkkinen ja Modig vaipuivat muistelemaan lapsuutensa olohuoneita pelihuoneen näyttelyssä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *