Näkökulma, Suomi

ANNA MÄKIPÄÄ

3.11.2023 klo 10:37

Työelämä ei Orpon keinoin parane vaan huononee

Mielenosoittajia Tampereen Keskustorilla
Tampereella syyskuussa mielenosoittajat vastustivat Orpon hallituksen leikkauksia ja työelämä heikennyksiä. (Kuva: Markku Uusiniemi)
Anna Mäkipään kasvokuva
Anna Mäkipää (Kuva Eeva Mäkipää)

Orpon oikeistohallituksen tavoite on kaunis, mutta keinot kyseenalaiset. Suomeksi sanottuna kyse on työehtojen heikentämisestä ja lakko-oikeuden rajaamisesta. Talkoot ovat valitettavan yksipuoliset: työnantajapuoli on vapautettu, mutta työtä tekeviä kyykytetään sitten senkin edestä. Orpon suunnitelma on suoraviivainen, mutta karu: Ensin viedään ihmisten mahdollisuudet puolustaa omia oikeuksiaan ja sitten heikennetään työn tekemisen ehtoja.

Hallitus valmistelee lakeja, joilla rajataan työntekijöiden lakko-oikeutta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että oikeutta poliittisiin lakkoihin ja etenkin pienille ammattiryhmille tärkeisiin tukilakkoihin kavennetaan ja lakkosakkoja otetaan käyttöön jopa yksittäisille ihmisille.

Lakko-oikeuden romuttamisen jälkeen Orpon oikeistohallitus aikoo heikentää työn tekemisen ehtoja. Hallitus puhuu myös työllistämisen esteiden purkamisesta. Kauniisiin sanoihin on kuitenkin verhottu ruma totuus, sillä jatkossa työsopimus olisi mahdollista tehdä määräaikaisena vuodeksi, ilman erityistä perustetta. Se tarkoittaa käytännössä vuoden koeaikaa.

Hallitus esittää ensimmäisen sairauslomapäivän muuttamista palkattomaksi. Kyse onkin siis sairaussakosta. Lapsikin ymmärtää, että kipeänä levätään eikä mennä tartuttamaan muita. 

Lisäksi hallitus esittää potkulakia, eli että jatkossa irtisanomiseen riittäisi aiempaa kevyemmät perusteet. Muutoksella lisätään epävarmuutta ja pelkoa, kun irtisanomiseen ei enää tarvita painavaa syytä.

Tyylipisteitä ei voi jakaa tavasta, jolla hallitus uudistuksiaan vie eteenpäin. Kyse on yksipuolisesta sanelusta, jolla on jo laitettu ammattiliittoväki takajaloilleen. 

Viesti hallitukselle on selvä: nyt on oikea aika tehdä korjausliike ja perua heikennykset!

Kirjoittaja on vasemmistoliiton puoluesihteeri.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *