Näkökulma, Pirkanmaa

JOUNI SIRÉN

4.12.2023 klo 09:01

Hallitus sabotoi hyvinvointialueita

Aluevaltuutettu ja aluehallituksen toinen varapuheenjohtaja Jouni Sirén huomauttaa kirjoituksessaan, että hallitus on asettanut tärkeysjärjestyksessä rikkaiden veronalennukset paljon sosiaali- ja terveyspalveluita korkeammalle. (Kuva: Anna Weckström)

Hyvinvointialueuudistuksella oli tarkoitus muun muassa parantaa ihmisten hoitoa, lyhentää jonoja ja kaventaa väestön terveyseroja. Orpon hallituksen politiikka toimii kaikkia näitä tavoitteita vastaan.

Hallitus kiristää hyvinvointialueiden rahoitusta niin, että kaikilta hyvinvointialueilta ovat rahat loppumassa. Pirkanmaan hyvinvointialueen vaje tältä vuodelta on 105 miljoonaa euroa. Tilanne on niin tiukka, että henkilökunta pelkää, että he eivät pian pysty hoitamaan ihmisiä niin kuin laki määrää.

Kun hyvinvointialueuudistus tehtiin, tarkoitus oli, että hyvinvointialueet rahoitetaan samalla summalla, jonka kunnat olivat aikaisemmin käyttäneet sosiaali- ja terveyspalveluihin ja pelastustoimeen. Lisäksi sovittiin, että jos rahat eivät riitä, hyvinvointialueilla on oikeus saada lisärahoitusta.

Nykyhallitus on päättänyt antaa leikata sosiaali- ja terveyspalveluista 1,4 miljardia. Se on paljon, kun samaan aikaan hoidon tarve koko ajan kasvaa.

Silloinkin kun Orpon hallitus on auttavinaan hyvinvointialueita, teot huonontavat tilannetta. Hallitus muka vähensi hyvinvointialueiden henkilöstömenoja pienentämällä hoitajamitoitusta eli lain vaatimaa hoitajamäärää potilasta kohti. Oikeasti hallitus leikkasi saman summan hyvinvointialueiden rahoituksesta. Hallitus myös muka lisäsi hyvinvointialueiden tuloja säätämällä lain, jolla asiakasmaksuja voidaan korottaa. Samalla hallitus pienensi hyvinvointialueiden rahoitusta samalla summalla.

Sitä paitsi hoitajamäärän vähentäminen ja asiakasmaksujen korottaminen vain pahentavat hoitokriisiä.

Hyvinvointialueiden viranhaltijat pakotetaan selittelemään hallituksen leikkauksia. Kun valtiovarainministeriö määrää raamit, lähes jokainen ”uudistus” pyrkii vain kulujen leikkaamiseen, ei tilanteen parantamiseen. Pirkanmaan hyvinvointialueella karu esimerkki tästä oli niin sanottu ikäihmisten palvelujen kehittämisohjelma. Siinä todetaan, että hoidettavia on tulevaisuudessa paljon nykyistä enemmän. Sitten kuitenkin esitetään, että hoitopaikkoja vähennetään.

Vastuulliset ministerit eli valtiovarainministeri Riikka Purra (ps), sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps) ja sisäministeri Mari Rantanen (ps) eivät ilmeisesti kehtaa antaa kurjistamiskäskyjä omissa nimissään. He ovat panneet kansliapäällikkönsä kirjoittamaan aluevaltuutetuille paimenkirjeen, jossa varoitetaan vastustamasta leikkauksia, ja painotetaan, että lisää rahaa ei ole tulossa. Sen sijaan kansliapäälliköt tarjoavat apua leikkauskohteiden etsimisessä.

Valtiovarainministeriön ekonomisteista on tehty suomalaisten terveydenhoidon ylimpiä päättäjiä. Nyt vain likainen työ sysätään aluevaltuutetuille ja aluehallitukselle, jotka joutuvat toteuttamaan leikkauspäätökset. Vaaleilla valitut edustajat saavat toimia kumileimasimina ja syntipukkeina, eikä heillä ole todellista päätösvaltaa.

Hallitus perustelee leikkauslinjaansa sillä, että valtion pitää säästää, jotta valtion velkaa voidaan vähentää. Oikeasti velka vain kasvaa, koska verotus vähenee. Rikkaiden veroale on hallitukselle tärkeämpi kuin sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksen korjaaminen.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton aluevaltuutettu ja aluehallituksen toinen varapuheenjohtaja Pirkanmaan hyvinvointialueella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *