Artikkeli: Lukijalta, Pirkanmaa

1.12.2023 klo 09:56

Jäävätkö Ikääntyvät mielenterveyskuntoutujat ilman tukea?

Palvelutalo syksyisessä maisemassa
Tampereen Petsamossa sijaitsevan palvelukodin asumispalvelujen lisäksi Koivupirtin säätiöllä on kotitukipalvelu. Kotituki tukee kotona asuvia, iältään yli 55-vuotiaita tamperelaisia, joilla on mielen hyvinvointiin ja arjen hallintaan liittyviä haasteita. Pirkanmaan hyvinvointialue on päättämässä lopettaa Kotituen rahoituksen, mikä tarkoittaa palvelun päättymistä. (Kuva: Arttu Johansson)

Ikääntyvien mielenterveyden kotituki on toiminut Tampereella 26 vuotta Koivupirtin säätiön tuottamana. Nyt Pirkanmaan hyvinvointialue, Pirha, lopettaa tämän rahoittamisen, koska Pirhan näkemyksen mukaan toiminta ei sovi olemassa oleviin palvelukuvauksiin.

Kyseessä ei ole kotihoito, koska säännöllisen kotihoidon asiakas ei voi olla kotituen asiakkaana. Pirhan mukaan nämä kotona asuvat ovat liian hyväkuntoisia fyysiseltä toimintakyvyltään kotihoitoon. Pirha katsoo, ettei kyseessä ole myöskään tuettu asuminen. Ihmiset ovat siis näiden kahden palvelun välissä roikkumassa ja väliinputoajina.

Koivupirtin säätiön hallitus on pahoillaan Pirhan linjauksesta ja päätöksestä. Säätiön tuottama ikääntyvien mielenterveyskuntoutujien kotituki  tukee asiakkaan itsenäistä selviytymistä kotona mahdollisimman pitkään. Toiminta on asiakaslähtöisesti suunniteltua ja toteutettua. Asiakkaat kokevat tämän erittäin tärkeäksi, jotta he pystyisivät elämään kotona.

Koivupirtin mielenterveyden tuki tarjoaa asiakkaille 45-90 minuutin mittaisen käynnin, riippuen asiakkaan tuen tarpeesta. Toiminnan tavoitteena on ollut sairaalajaksojen vähentyminen ja estäminen. Asiakasmäärä on ollut vuositasolla 40-55 henkilöä.

Palvelun kustannukset Pirhalle ovat vuosittain varsin pienet verrattuna kotihoitoon ja puhumattakaan sairaalahoidon kustannuksista. Asiakkaille palvelu on ollut maksutonta. Asiakkaat ovat ohjautuneet palvelun piiriin asiakasohjauksen sekä julkisten mielenterveys- ja päihdepalveluiden kautta. 

Meillä työskentelee ikääntyvien kotituessa kolme lähihoitajaa ja yksi sosionomi. Heillä on erityisosaamista mielenterveysasiakkaiden kanssa työskentelyyn.

Säätiön hallitus ihmettelee Pirhan linjausta. Onko Koivupirtin säätiö tehnyt turhaa työtä kaikki nämä vuodet? Miten asiakkaiden hoito jatkuu, kun asiakkaat eivät Pirhan mielestä täytä kotihoidon kriteereitä? Olemme aidosti huolissamme nykyisten asiakkaidemme tulevaisuudesta, saavatko he tarvitsemaansa apua ja tukea arjessa selviytymiseen.

Kirjoittaja on Koivupirtin Säätiön hallituksen puheenjohtaja. Kirjoituksen ovat allekirjoittaneet myös muut säätiön hallituksen jäsenet.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *