Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

29.1.2024 klo 12:14

Li Andersson menestyi keskimääräistä paremmin Pirkanmaalla

Li Andersson, kuvassa vasemmiston vaalimökillä Tampereen Keskustorilla, sai runsaasti väkeä vaalitilaisuuksiin ja äänestäjiä Pirkanmaalla. (Kuva: Anna Weckström)

Vasemmistoliiton kannalta ehkä mielenkiintoisin yksityiskohta presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella oli Li Anderssonin hyvä tulos Tampereella mutta heikompi tulos muualla Pirkanmaalla. Tähän asti vasemmistoliiton ehdokas on saanut alle puolet äänistään Pirkanmaalla Tampereelta, mutta nyt Li Andersson sai 65 prosenttia Pirkanmaan äänipotistaan Tampereella. Tampere on ainoa kunta Pirkanmaalla, jossa vasemmistoliitto sai näissä vaaleissa kaikkien aikojen parhaan tuloksensa presidentinvaaleissa.

Vasemmistopuolueita muissa vaaleissa äänestäneistä merkittävä osa halusi varmistaa Pekka Haaviston pääsyn vaalien toiselle kierrokselle. Se, miksi tamperelaiset vasemmistoliiton äänestäjät kuitenkin päättivät muista poiketen ensimmäisellä kierroksella varmistaa mahdollisimman hyvän tuloksen Li Anderssonille jää analysoitavaksi. Kannattaa pohtia myös sitä, että Haavisto oli Tampereella ylivoimainen (32,3 prosenttia äänistä) siitä huolimatta, että poikkeuksellisen moni äänesti Anderssonia (7,8 prosenttia äänistä).

Pekka Haavisto sai suurimman ääniosuuden, 27,3 prosenttia äänistä Pirkanmaalla. Toiseksi suosituin oli Alexander Stubb (25,8) ja kolmanneksi eniten ääniä sai Jussi Halla-aho (19,5).

Vasemmistoliiton Li Andersson sai viidenneksi eniten ääniä kuten valtakunnallisestikin, mutta hänen ääniosuutensa oli Pirkanmaalla liki prosenttiyksikön korkeampi (5,8) kuin valtakunnallisesti (4,9). Sosiaalidemokraattien Jutta Urpilainen sai Pirkanmaan äänistä 5,2 prosenttia.

Paavo Arhinmäki on menestynyt parhaiten vasemmistoliiton presidenttiehdokkaista

Vasemmistoliitto on asettanut oman ehdokkaan neljästi presidentinvaaleihin. Vuosien 2000 ja 2006 vaaleissa vasemmistoliitto tuki SDP:n ehdokkaan, Tarja Halosen valintaa. Vasemmistoliittoa äänestävistä suuri osa on tähänkin asti halunnut varmistaa jonkun muun kuin vasemmistoliiton oman ehdokkaan pääsyn toiselle kierrokselle.

Paavo Arhinmäki on tähän mennessä saanut vasemmistoliiton omista ehdokkaista sekä kaikkien aikojen suurimman äänimäärän että ääniosuuden sekä valtakunnallisesti että Pirkanmaalla. Li Andersson teki näissä vaaleissa poikkeuksen Pirkanmaalla; hänen äänimääränsä ylittää Paavo Arhinmäen vuonna 2012 saaman äänimäärän. 

Vasemmistoliitto on saanut puolueen Pirkanmaan kannatusta korkeamman ääniosuuden kaikissa presidentinvaaleissa vain Nokialla ja Tampereella. Sunnuntain vaaleissa Tampereen ääniosuus oli ensimmäistä kertaa korkeampi kuin Nokialla.

Taulukko 2. Muissa kuin Tampereen seutukuntaan kuuluvissa Pirkanmaan kunnissa vasemmistoliiton presidenttiehdokkaiden kannatus on ollut suurinta Akaassa, Ruovedellä ja Valkeakoskella.

Vasen Kaista palaa presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tuloksiin vielä myöhemmin tällä viikolla, tarkistuslaskennan tulosten selvittyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *