Artikkeli: Suomi

26.1.2024 klo 12:43

Ilmastokatastrofi lisää turvattomuutta, vastuu on myös presidentillä

Li Andersson haluaa, että ilmastopolitiikan merkitys turvallisuudelle tulisi voimakkaammin esiin presidentinvaaleissa. "Sillä on väliä, miten vakavasti tuleva presidentti suhtautuu näihin kysymyksiin", hän toteaa. (Kuva: Antti Yrjönen)

Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja presidenttiehdokas Li Anderssonin mielestä ilmastokriisistä ei olla keskusteltu riittävästi presidentinvaaleissa, vaikka aikamme suurimmat globaalit turvallisuusuhat liittyvät ilmastokriisin ja luontokadon inhimillisiin sekä yhteiskunnallisiin vaikutuksiin. 

– Sotilaalliseen varustautumiseen keskittyvässä keskustelussa unohtuu usein, että ilmastopolitiikka on “kovaa” turvallisuuspolitiikkaa. Olemme menossa kohti ilmastokatastrofia, jonka aiheuttamaa turvattomuutta emme pysty edes kuvittelemaan. Jos emme onnistu rajoittamaan ilmaston kuumenemista ja torjumaan luontokatoa, muuttuu maapallo alati turvattomammaksi ja lopulta monilta osin ihmiselle elinkelvottomaksi, Andersson kertoo.

Andersson korostaa, että presidentin tulisi nostaa ilmastopolitiikka keskeiseksi teemaksi kaikissa Suomen ulkosuhteissa ja kahdenvälisissä yhteyksissä eri maiden johtajiin. Hän on huolissaan siitä, että Suomen hallitus on leikkaamassa kehitysyhteistyöstä, mikä tulee tarkoittamaan myös Suomen kansainvälisen ilmastorahaston alasajoa.

Suomen seuraavasta presidentistä äänestetään vaalipäivänä sunnuntaina. Mahdollinen toinen kierros järjestetään 11. helmikuuta. Tällä hetkellä gallupeja johtavat Alexander Stubb ja Pekka Haavisto. Li Anderssonin kannatuslukema oli Åbo Akademin Kansalaismielipide-tutkimuksessa yli kymmenen prosenttia.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *