Artikkeli: Kulttuuri, Orivesi, Pirkanmaa

20.3.2024 klo 08:00

Laitimmaiset – rodun laitimmaisin reservaatti?

Lautaperliäpelaamassa
Eräjärven Tupateatterin Laitimmaiset on tarina perheestä, kolmen sukupolven yhteiselosta saman katon alla. Kuvassa vasemmalta: Naapurin Oskari (Irma Koskela), Sofia, luontoaktivisti (Kielo Sutinen), Laitimmaisen vanha emäntä (Anne Kahelin), Laitimmaisen lapsenlapsi Katariina (Anu Kuoppamäki). (Kuva: Senja Kuoppamäki)

Eräjärven Tupateatterin lavalla nähdään ja kuullaan tänä keväänä paikallisesti tuotettu ja toteutettu näytelmä. Kylällemme muutama vuosi sitten muuttanut, teatterissamme muun muassa Kätkäläistä näytellyt Taavi Simonen on kirjoittanut ja säveltänyt Tupikselle uuden tekstin lauluineen. 

Aikoinaan Oriveden Opiston kirjoittajalinjalla opiskellut Simonen on elämänsä varrella kirjoittanut useampiakin näytelmiä ja säveltänyt niihin musiikkia. Niin myös Laitimmaiset-näytelmän laulut ovat hänen sanoittamiaan ja säveltämiään. Nuotitus on Anu Kuoppamäen ja sovitus Pekka Piipposen ohjaaman Kalmiston pojat -bändin työn tulosta. Pohjatyö on siis kokonaan orivesiläistä kulttuuriosaamista.

Laitimmaiset on tarina perheestä, kolmen sukupolven yhteiselosta saman katon alla. Takana kovia koettu elämä, josta selviytyminen niukkaakin niukemmissa oloissa kiertää ympyrää, josta kukaan ei oikein pääse irti. Mustalla huumorilla vahvasti höystettynä suru ja katkeruus saa koomiset piirteet, joita kukaan ei pysty nauramatta katsomaan. Toki väliin mahtuu myös kyyneliä kirvoittavia herkkiä hetkiä.

Kolme miestä soittaa kitaraa.

Kalmiston poikien rooleissa vasemmalta Pertti Lattunen, Pekka Piipponen ja Esa Montonen. (Kuva: Senja Kuoppamäki)

Simonen on saanut hyvin pelkistettyyn tekstiinsä mahtumaan todella paljon asioita, sähkö- ja nettiongelmia, leskeyttä, katkeruutta, naapurivihaa, opiskelijaelämää, työttömyyttä, masennusta, luonnonsuojelua ja vanhustenhoitoa. Anne Helmisen ohjauksessa näytelmä pyrähtää hauskaan ja koskettavaan lentoon, jossa eletään rohkeasti, mutta ei räävittömästi, yli arkisen todellisuuden.

Näyttämöllä nähdään leskiemäntänä Anne Kahelin, hänen lapsinaan Johanna Lindroos ja Juha Sievänen. Pojan vaimona on Piia Järvinen ja pojantyttärenä Anu Kuoppamäki. Naapurin sukulaispoikaa näyttelee Irma Koskela. Luonnonsuojelijana nähdään aiemmin JunnuTupiksessakin näytellyt Kielo Sutinen ja naapurin suurtilallisen nuorena isäntänä Pekka Piipponen. Piipponen toimii myös näytelmään perustetun bändin, Kalmiston poikien, ohjaajana. Bändissä soittavat hänen lisäkseen Pertti Lattunen ja Esa Montonen. Valoja ja tekniikkaa hoitaa jo monen vuoden kokemuksella Risto Mustalammi suoraan Ylöjärveltä.

Laitimmaisten kantaesitys on lauantaina 23.3. kello 16 ja näytökset jatkuvat (6 esitystä) 13.4. saakka. Lippuja ja näytelmään suunniteltuja väliaikatarjoiluja kannattaa tilata tai ostaa ennakkoon. Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *