Artikkeli: Tampere

19.3.2024 klo 12:00

Valtuusto hylkäsi aloitteen koululaisten maksuttomasta välipalasta

Ulla-Leena Alppi istumassa valtuustosalissa, puolikuva.
Tampereen kaupunginvaltuusto pui toista tuntia valtuustoaloitetta koululaisten maksuttomasta välipalasta. Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja Ulla-Leena Alppi (edessä) ihmetteli, ettei aloitteen muita kuin kustannusvaikutuksia arvioitu, vaikka valtuuston päätös lapsivaikutusten arvioinnista niin edellyttäisi. Alpin takana kokouksen aloitusta odottamassa Milka Hanhela. (Kuva: Sinikka Torkkola)

Tampereen kaupunginvaltuusto keskusteli maanantaina vilkkaasti valtuustoaloitteista. Vasemmistoliiton Ulla-Leena Alpin aloitteessa esitettiin selvitettäväksi mahdollisuutta tarjota perusopetuksessa pitkinä koulupäivinä maksuton, ravitseva välipala, jota niin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kuin opetushallituskin ovat kouluruokailusuosituksissaan esittäneet.

– Yhdeksäsluokkalaisten vaikutuspäivässä syksyllä tapasin useita kymmeniä lapsia ja suuri osa heistä otti itse esille sen, ettei koululounas ole riittävä pitämään nälkää pitkinä koulupäivinä. Nälkäisenä keskittyminen kärsii, mikä tietysti vaikuttaa oppimiseen, totesi Ulla-Leena Alppi puheenvuorossaan.

Ulla-Alppi huomautti myös, ettei aloitteesta ollut tehty lapsivaikutusten arviointia, kuten valtuuston päätös edellyttäisi.

Nuorisovaltuutettu Eetu Hukkanen pitikin puheenvuorossaan nolona, ettei nuorisovaltuuston näkemyksiä kuultu lainkaan. Hän huomautti maksuttoman välipalan olevan koko kaupungin budjetissa kustannusvaikutuksiltaan prosenttiluokkaa. Hukkanen myös muistutti, että monissa kouluissa ei ole mahdollisuutta edes maksulliseen välipalaan, sillä välipala-automaatteja ei ole eikä koulun alueelta saa poistua.

Kaikki vaikutukset tulisi selvittää

Aloitevastauksessa kielteistä suhtautumista maksuttomaan välipalaan perusteltiin kustannuksilla. Puheenvuorossaan Alppi ihmetteli, ettei kulujen lisäksi muita vaikutuksia selvitetty.

– On selvää, että kaikki hyvinvointiin satsaaminen maksaa jotakin, mutta moni satsaus maksaa myös itsensä takaisin, totesi Alppi. Hän totesi olevansa tyytymätön aloitevastaukseen ja todennäköisesti uusivansa aloitteen ennen seuraavaa talousarviokäsittelyä. 

Valtuutetuista 14 oli allekirjoittanut aloitteen. Allekirjoittajina oli vasemmistoliiton valtuutetut sekä neljä sosiaalidemokraattien ja kolme vihreiden valtuutettua.

Nirsot koululaiset laitaoikeiston hampaissa

Välipala-aloitteesta keskusteltiin pitkälle toista tuntia. Värikkäässä keskustelussa menivät puurot ja vellit sekaisin. Laitaoikeiston puheenvuoroissa morkattiin koululaisia nirsoiksi, joille koululounas ei kelpaa. Koululounaan syömättä jättämistä pidettiin suurimpana ongelmana, jonka ratkaisuksi esitettiin liharuokien lisäämistä. Koululaisia opastettiin myös syömään, vaikka ei aina niin maukasta olisikaan. Valtuuston puheenjohtaja Ilmari Nurminen kehottikin valtuutettuja pysymään asiassa. Keskustelussa ei ollut kouluruoka yleensä vaan välipala-aloite.

Laitaoikeisto moitti puheenvuoroissaan nuorisovaltuutettujen myös siitä, että nämä pitivät ongelmallisena nuorisovaltuuston lausunnon puuttumista. Mitja Tapio (vas.) huomautti, että on aivan kohdallista pyytää nuoria koskevasta asiasta nuorisolautakunnalta lausuntoa. Edustus lautakunnissa ei ole riittävä vaikuttamismahdollisuus vaan valmisteluvaiheessa pitää pyytää nuoria koskevat lausunnot nuorisovaltuustolta. Nuorisovaltuutetuthan eivät osallistu valmisteluihin eivätkä päätöksistä käytäviin neuvotteluihin.

Iiris Suomela (vihr.) kiittikin nuorisovaltuutettuja kriittisistä kommenteista. Hän totesi nuorisovaltuutettujen esittäneen näkemyksiään eikä suinkaan parjanneen valmistelua.

Valtuusto käsitteli myös yhdeksän muuta valtuustoaloitetta, kuten aloitteen vasemmistoliiton aloitteen pyöräily- ja kävelyreitin muuttamisesta Pispalassa. Aloite reitin muuttamisesta oli alunperin tullut alueen asukkailta. Reitin muutosta ei kuitenkaan hyväksytty, sillä reitin rakentaminen aiheuttaisi merkittävää haitta ranta-alueen luonnolle, jossa kasvaa muun muassa rauhoitettuja kynäjalavia.

Vasemmistoliiton ryhmässä uusia tehtäviä

Kokouksen alussa valtuuston puheenjohtaja Ilmari Nurminen kutsui vasemmistoliiton valtuutetun Jouni Sirén tehtäväänsä. Ensimmäisenä varavaltuutettuna toiminut Sirén nimettiin tehtävään, joka vapautui Liban Sheikhin paikkakunnalta muuton vuoksi. Sirén valittiin Sheikhin tilalle myös maakuntavaltuuston varavaltuutetuksi.

Elinvoima- ja osaamislautakuntaan vasemmistoliittoa edustavaksi jäseneksi Liban Sheikhin tilalle valittiin Aapo Niemi. Hän aiemmin toiminut lautakunnan varajäsenenä. Uudeksi varajäseneksi valittiin Kalle Tuunanen.

Jutun toimittaja osallistui kokoukseen vasemmistoliiton varavaltuutettuna.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *