Näkökulma

HANNU TIAINEN

14.3.2024 klo 15:50

Mitä on tehtävissä oman terveyskeskuksemme puolesta?

Hannu Tiaista huolestuttaa Kihniön terveyspalvelujen tulevaisuus (Kuva: Hannu Tiainen)

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus on linjannut, mitkä lähiasemat ovat niin sanotusti viikatteen alla syksyllä. Kihniön terveyskeskus kuuluu listaan, joiden osalta kartoitetaan, mitä niille tehdään.

Mitä voimme siis vielä tehdä, jotta saisimme Pirhan päättäjät ja viranhaltijat vakuuttuneiksi terveyskeskuksemme/lähiasemamme tärkeydestä ja kannattavuudesta?

Itse ole pommittanut ryhmämme aluehallituksen jäsentä kertomalla juurta jaksaen, miksi sulkeminen olisi täysin järjenvastaista.

Sanotaan lääkäreitä olevan vaikea saada maaseuduille. Meillä sitä ongelmaa ei ole. Päinvastoin. Me voimme ylpeillä, kuinka meillä on huippulääkäreitä, jotka ovat sitoutuneet kuntaamme. Voimme siis sanoa meillä olleen omalääkärimalli jo kauan. Omalääkärimallista ja sen hyödyllisyydestä puhutaan paljon. Olemme siis edelläkävijäkunta.

Terveyskeskuksessamme on loistavat tilat uima-altaineen. Puhutaan paljon ennaltaehkäisevästä työstä vanhusten, lasten, nuorten ja aikuisväestön liikunnan edistämisen yhtenä tärkeänä muotona. Mikä on parempaa kuin vesijumpat ja uinnin harrastaminen? Altaamme on kovassa käytössä. Lähiaseman sulkeminen olisi siten vastoin painotusta terveyden ja hyvinvoinnin puolesta sairauksien ennaltaehkäisemisissä.

Vuodeosastoja vähennetään, mutta tarve vanhusten paikoista kasvaa. Vähällä vaivalla ja rahalla, sairaalamme tiloihin saisi erinomaisia paikkoja vanhoille ihmisille, pariskunnille kodinomaiseen asumiseen.

Kihniön keskustasta on lyhyet matkat naapurikuntien rajoille. Tiedän jo nyt muun muassa Kurjenkylästä ja Ylöjärven puolelta, entisen Kurun rajalta ihmisten hakevan palveluita apteekistamme ja terveyskeskuksista ja tekevän myös ostoksia lähikaupoissamme.

Hyvät ystävät, kihniöläiset. Älkäämme luovuttako. Meidän on otettava ”luurit” käteemme ja aloitettava soittokierroksia joka puolueiden päättäjiin. Kerrottava edellä mainitsemiani asioita ja mitä muita hyviä puolia ilmenee kultakin.

Voimme vielä järjestää kevään ja kesän aikana tilaisuuksia, joihin kutsumme viranhaltijoita ja päättäjiä. Pistämme heidät ”peukaloruuviin” ja vaadimme vastauksia, millä perusteilla terveyskeskuksemme tulisi sulkea. Samalla voimme iskeä heille tosiasioita eteen, joilla perustelemme ja yksituumaisesti seisomme oman terveyskeskuksemme puolesta.

Käärikäämme hihat. Periksi ei pidä antaa.

Kirjoittaja on kihniöläinen Pirkanmaan hyvinvointialueen vähän palveluita käyttävien valiokunnan varajäsen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *