Artikkeli: Suomi, Vasemmisto

18.3.2024 klo 13:47

Puoluevaltuusto päätti eurovaaliohjelmasta ja vaatii Orpoa neuvottelupöytään

Pirkanmaalainen puoluevaltuutettu Aapo Niemi puhui puoluevaltuuston kokouksessa työpaikkojen luottamushenkilöiden merkityksestä ja osoitti tukensa lakoille. (Kuva: Liban Sheikh)

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston lähikokous päätti lauantaina puolueen eurovaaliohjelmasta ja keskusteli ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta. Puolue tähtää eurovaaleihin vastavoimana laitaoikeiston nousulle ja vaatii Petteri Orpon hallitusta neuvottelupöytään ammattiyhdistysliikkeen kanssa.

Puheenjohtaja Li Andersson puhui eurovaalien tärkeydestä ja viittasi Suomen tämänhetkiseen tilanteeseen ja Orpon hallituksen suunnitelmiin muun muassa työehtojen heikentämisestä.

– Orpon pitää vetää takaisin työehtojen heikentämiseen tähtäävät lakihankkeet ja käynnistää neuvotteluprosessi, jonka kautta turvataan päätösten tasapainoisuus sekä työntekijöiden edut ja asema, Andersson sanoi.

Anderssonin mukaan Orpon hallituksen perustelut pohjoismaisesta työmarkkinamallista ovat harhaanjohtavia, sillä Ruotsissa työmarkkinaosapuolten asema on vahva päinvastoin kuin mihin hallitus on nyt Suomea viemässä. 

Li Anderssonin mukaan vasemmistoa tarvitaan eurovaaleissa tuomaan vastavoima ihmisoikeuksia uhkaavalle äärioikeistolle.

– Me taistelemme työntekijöiden oikeuksien puolesta. Me taistelemme pienituloisten ihmisten puolesta. Me taistelemme ihmisoikeuksien puolesta ja riittävien ilmastotoimien ja luonnon monimuotoisuuden puolesta. 

Andersson myös kiitti puolueväkeä kuluneista kahdeksasta vuodesta, jotka hän on toiminut puheenjohtajana.

Työmarkkinatilanteesta puhui myös Pirkanmaan piirin puoluevaltuutettu Aapo Niemi, joka puolusti puheessaan tiukasti työpaikkojen luottamushenkilöiden merkitystä työelämän oikeuksien toteutumisessa.

– Luottamushenkilöt ovat heitä, jotka käytännössä huolehtivat työläisten oikeuksista ja siitä, että työpaikoilla toimitaan lakien ja sopimusten mukaan. Luottamushenkilöt ovat liittojen selkäranka, Niemi sanoi.

– Haluan kiittää vasemmiston upeita kansanedustajia ja kaikkia muitakin poliitikkoja ja aktiiveja erinomaisista puheenvuoroista, kannanotoista, kirjoituksista ja toiminnasta työntekijöiden oikeuksien puolesta. Kaikki tuki lakoille, let’s make trade union sexy again, Niemi päätti puheenvuoronsa.

Vasemmistoliitto vaatii reilua Eurooppaa kaikille

Puoluevaltuusto hyväksyi valiokunnan esityksen eurovaaliohjelmaksi. Ohjelmassa vaaditaan verovälttelyä kuriin, reilua taloutta työtä ja varallisuutta jakamalla, oikeudenmukaisia ilmastotoimia ja ihmisoikeuksien turvaamista.

Puoluesihteeri Anna Mäkipää esitteli puolueen vaalikampanjaa eurovaaleissa. Tiedossa on valtakunnallisia tilaisuuksia ja ehdokasperehdytyksiä eri aiheista. Ehdokkaiden taustalle on organisoitu tukiryhmiä ja niihin liittymiseen kannustetaan.

Kokous päätti myös hyväksyä Vasemmistonuoret puolueen liittojäseneksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *