Artikkeli: Pirkanmaa

10.3.2024 klo 16:22

Terveyspalveluiden maksukaton täyttymistä pitää itse seurata

Teresa Kvickin puolikuvassa talvisessa maisemassa.
Nokialainen kaupunginvaltuutettu Teresa Kvick toivoo, että Pirkanmaan hyvinvointialueella toteutetaan asiakasmaksujen automaattinen seuranta pikaisesti. Tällä hetkellä asiakkaiden tulee itse seurata, milloin maksut ylittävät maksukaton, minkä jälkeen palvelut ovat pääosin maksuttomia. (Kuva: Merja Techtolin)

Miten terveydenhuollon maksukatto toimii, on epäselvää monelle terveyspalvelujen käyttäjälle. Tämän on huomannut myös Nokian kaupunginvaltuutettu Teresa Kvick. Hän muistuttaa, että maksukaton täyttymistä pitää itse seurata. 

 – Nyt viimeistään kannattaa aloittaa julkisen terveydenhuollon kuittien tallentaminen ja omien maksujen seuraaminen vuodelle 2024. 

Maksukattoa kerryttävät saman kalenterivuoden julkisen terveydenhuollon maksut. Kertymävuosi määräytyy saadun palvelun ajankohdan eikä laskun päivämäärän mukaan. Vuonna 2024 maksukatto on 762 euroa, minkä jälkeen terveyspalveluiden muut paitsi lyhytaikainen laitoshoito ovat maksuttomia. Yli 18-vuotiaille lyhyaikainen laitoshoito maksaa 25,10 euroa hoitopäivältä maksukaton täyttymisen jälkeen.

Pienituloiset voivat hakea myös asiakasmaksuihin alennusta tai täyttä maksuvapautusta. Alennus tai maksuvapautus voidaan myöntää, jos maksu vaarantaa palveluiden käyttäjän tai hänen perheensä toimeentulon tai lakisääteisestä elatusvelvollisuudesta huolehtimisen. Pirkanmaan verkkosivuilla on ohjeet alennuksen hakemisesta.

Tämä vuosi aikaa hakea palautusta viime vuodelta

Viime vuonna maksukatto oli 692 euroa. Mikäli maksuja on kertynyt vuonna 2023 yli 692 euroa, laskutukseen voi hakea oikaisua ja saada palautuksen maksuista, jotka on maksettu maksukaton täyttymisen jälkeen. Oikaisu pitää tehdä tämän vuoden aikana, muistuttaa Teresa Kvick.

Pirkanmaan hyvinvointialueella, Pirhalla on käytössä useita laskutusjärjestelmiä, jotka eivät seuraa toistensa laskutuksia. Kun järjestelmät yhtenäistetään, maksukattojen seuranta myös automatisoituu. Teresa Kvick toivoo yhtenäistämisen tapahtuvan pikaisesti, sillä monet ihmiset eivät tiedä maksukatosta ja maksavat kiltisti kaikki laskunsa.

Tällä hetkellä todistuksen maksukaton täyttymisestä saa Pirhan asiakaslaskutuksesta, jonka yhteystiedot ovat sekä laskuissa että Pirhan verkkosivuilla. 

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *