Artikkeli: Maailma, Vasemmisto

21.3.2024 klo 13:13

Vasemmistoliitto vie Euroopan kohti oikeudenmukaista ja kestävää tulevaisuutta

Vasemmistoliitolla on 20 ehdokasta tavoittelemassa paikkaa Brysselissä. Juuri julkaistussa puolueen eurovaaliohjelmassa korostetaan oikeudenmukaisuutta, yhdenvertaisuutta ja kestävää politiikkaa. Kuva Euroopan parlamentin ulkopuolelta parlamentin rakennukset yhdistävältä esplanadilta (Kuva: Anna Weckström).

Vasemmistoliiton eurovaaliohjelmassa todetaan, että minkä ihminen rikkoo, sen ihminen voi myös korjata. Tällä viikolla julkaistu eurovaaliohjelma tarttuukin suuriin, ihmisten aikaansaamiin kriiseihin, kuten sotiin, ilmastokriisiin ja taloudelliseen eriarvoisuuteen.

Puolue suuntaa katsetta Euroopan tulevaisuuteen, jossa rauhaa ja kestäviä ratkaisuja rakennetaan yhteistyöllä. Kunnianhimoinen ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa tulee ohjelman mukaan tehdä oikeudenmukaisilla keinoilla ja työelämän ehtoja sekä olosuhteita parantaa. Vasemmistoliitto haluaa Euroopan unionista demokraattisemman ja asettaa tavoitteeksi, että vuonna 2045 Euroopan talous nojaa kestävään tuotantoon ja kiertotalouteen.

Ihmisoikeuskysymyksiin vasemmisto haluaa kiinnittää erityistä huomiota ja edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta Euroopan sisällä sekä EU:n ulkosuhteissa. EU ei voi sulkeutua, vaan sen pitäisi valmistautua lisääntyvään maahanmuuttoon ja olla pakoilematta vastuutaan. Turvallisuuspolitiikassa Euroopan tulisi puolueen mukaan kehittää yhteistä puolustustaan ja vastustaa ihmisoikeus- ja sotarikoksia toimimalla yhdessä.

Reilua taloutta ja työelämää

Vasemmistoliiton yhtenä kärkenä eurovaaleissa on reilu talous ja työelämä. Taloutta halutaan reilummaksi muun muassa verovälttelyyn puuttumisella ja varallisuusverolla. Ympäristö- ja sosiaalisia investointeja ei tule laiminlyödä. Talouden reunaehdoksi on asetettava planeetan kantokyky.

Eurovaaliohjelmassa pureudutaan työelämäkysymyksiin huolellisesti. Vasemmistoliitto muun muassa vahvistaisi työehtojen vähimmäistasoja ja sopimusoikeutta, kriminalisoisi alipalkkauksen ja sääntelisi alustatyötä. Vihreän siirtymän toteuttamisessa huomioidaan, että muutos toteutetaan reilulla tavalla.

Ympäristöpolitiikkaa ja lisää hyvinvointia eläimille

Ilmastotoimien lisäksi luonnon monimuotoisuuden varjeleminen tulisi ottaa EU:ssa entistä vahvemmin tavoitteeksi. Luonnon suojelutoimenpiteitä tulisi vasemmistoliiton mukaan lisätä ja ennallistamistavoitteita tiukentaa.

Ympäristöpolitiikka tulee huomioida monella eri osa-alueella, kuten ruokajärjestelmän kehittämisessä. Vasemmistoliitto asettaa tavoitteeksi kestävän ruokajärjestelmän, jossa huomioidaan huoltovarmuus, ympäristö, työllisyys ja koko elintarvikeketju.

Eurovaaliohjelma tunnistaa, että eläinten hyvinvointi on vahvasti kytköksissä ihmisten hyvinvointiin. Eläinten hyvinvointia puolue edistäisi muun muassa turkistarhauskiellolla, koko unionin kattavalla häkkikasvatuskiellolla, jota pyrkisi myös edistämään Euroopan ulkopuolella, ja puuttumalla tuotantoeläinten elinolosuhteisiin, kuten enimmäismääriin, joita tehotuotannossa eläimiä voidaan kasvattaa.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *