Merkintöjä, Näkökulma, Tampere

JOUNI SIRÉN

8.4.2024 klo 09:30

Tammelan koulusta säästyy osa

Ilmanvaihtoremontti pilasi Tammelan koulun. Nyt ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pelastaa, mikä pelastettavissa on. (Kuva: Jouni Sirén)

Jouni SirénVähän myöhäiset terveiset yhdyskuntalautakunnasta. Viime keskiviikon kokouksessa oli esillä muun muassa Ruotulan golfkentän paikalle tuleva asuinalue ja Tammelan koulun kohtalo. Puhetta riitti myös Itsenäisyydenkadun alkupään tulevaisuudesta. Uutiset ovat hyviä ja vähemmän hyviä.

Aloitetaan hyvistä uutisista. Ruotulan golfkentän paikalle uuden ratikkareitin varrelle on tulossa 6 200 asukkaan uusi asuinalue. Kaikki asuintalot sijoitetaan 500 metrin säteelle ratikkapysäkistä, joten liikenneyhteydet ovat hyvät.

Asuinalueen ytimenä ovat ratikkalinja ja sen vieressä kulkeva katu. Rakennuksista tulee enimmäkseen 6–8-kerroksisia, vaikka ratikkapysäkin lähistöllä on myös 12-kerroksisia taloja. Talot ovat havainnekuvissa ilahduttavan värikkäitä, mutta lopullinen arkkitehtuuri ja julkisivumateriaalit päätetään vasta myöhemmin. Toivottavasti niistä annetaan tiukat määräykset, jotta rakennuttajille ei tule kiusausta tinkiä laadusta.

Myös luontoarvot yritetään ottaa huomioon. Vihreää on paljon: alueen keskellä on kaupunginosapuisto ja sen läpi kulkee sadevesipuisto, johon pyritään tekemään muun muassa viitasammakoille sopivat elinolosuhteet. Toivottavasti ne löytävät uuden kotinsa. Nyt sammakot ovat asettuneet golfkentän lammikoihin.

Remontti pilasi Tammelan koulun

Tammelan koulun vuonna 1957 rakennettu uudempi puoli Kalevan puistotien varrella on taas yksi surullinen esimerkiksi siitä, miten ilmanvaihtoremontilla pilataan vanha hieno rakennus.  Epäonnistuneen remontin jäljiltä koulu on homeessa ja sisäilma niin surkea, että iso osa koulusta on käyttökiellossa.

Kaikki kivet on kuulemma käännetty, kun on etsitty keinoa säästää rakennus. Lopputulos on se, että koulusta pelastetaan, mitä pelastettavissa on eli Tammelan stadionin puoleisessa päässä oleva palanen. Loput rakennetaan uudestaan. Uudisrakennus jäljittelee vanhan koulun muotoa, mikä on hyvä on kompromissi. Myös uuden julkisivun pitäisi olla tiiltä. Pieni lohtu sekin.

Remonttimoka tuli kaupungin kalliiksi, eikä turha rakentaminen ole järkevää ilmastonkaan kannalta. Samoin kävi Nekalan koulussa. Toivottavasti nyt on otettu opiksi, eikä rakennuksia enää pilata huonosti suunnitelluilla remonteilla.

Työkkärin talon kohtalo yhä avoin

Sitten pari sanaa rautatieaseman ja Tullikamarin väliin suunnitellusta 23-kerroksisesta hotellitornista ja Itsenäisyydenkadun ja Tammelan puistokadun kulman entisestä työkkärin talosta. Molemmat hankkeet ovat saaneet runsaaasti palautetta niin asukkailta kuin maakuntamuseolta ja kaavoitusta valvovalta ely-keskukselta.

Viranomaisten mukaan hotellitorni ei ehdotetussa muodossa sovi historiallisesti arvokkaaseen ympäristöön. Olen samaa mieltä. Ehdotetun elementtijulkisivuisen junttitötterön ainoa erityispiirre on korkeus. Viereinen Luminary-torni osoittaa, että pelkkä iso määrä kerroksia ei luo estetiikkaa. En toivoisi kaupungin paraatipaikalle toista elementtitornia.

Entisen niin sanotun työkkärin talon eli Tampereen opiskelija-asuntosäätiön Ilmari-talon osalta näyttää siltä, että talo puretaan ja sen tilalle uusi  9-kerroksinen kaksoistorni. Mitään päätöstä ei kuitenkaan vielä ole tehty. Kun lopullinen asemakaavaesitys tulee lautakuntaan, siitä todennäköisesti äänestetään. Itse toivoisin, että etsittäisiin ratkaisua, jossa nykyistä rakennusta korotetaan. 

Kirjoittaja on vasemmistoliiton valtuutettu ja rakentamisesta ja kaupunkisuunnittelusta vastaavan yhdyskuntalautakunnan jäsen TampereeltaTällä palstalla hän kertoo kuulumisia lautakunnan kokouksista.

III

Merkintöjä-sarja kokoaa yhteen vasemmistoliiton pirkanmaalaisten luottamushenkilöiden näkökulmia politiikkaan ja päätöksentekoon.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *