Näkökulma

JOHANNES TOLONEN

10.4.2024 klo 10:03

Tärkeintä on kahvi

Johannes Tolonen nostaa kahvikuppia, kitara sylissään. Puolikuva.
Valoisa kevät, musiikkia ja kahvia läheisten seurassa, ne ovat tärkeintä. Ainakin jos on uskominen Johannes Tolosen kyselyvastauksiin tärkeimmistä asioista. (Kuva: Nina Kaitaranta)

No ei se kahvi aivan tärkeintä ole, mutta lähelle kuitenkin. Kysyin huhtikuun alussa Facebookissa “Mikä on parasta juuri nyt?”. Toivoin saavani someeni muuta sisältöä ainaisen väittelyn ja loputtomien mainosten sekaan ja toiveeseeni vastattiin!

Johannes Tolonen

Reilussa vuorokaudessa vastauksia tuli yli 50. Vastausten kirjo kertoo ihmisten eri elämänvaiheista ja -tilanteista. Oman löyhän luokitteluni perusteella eri kategorioita oli 18. Otin joitakin vapauksia luokitteluun, lähinnä yksityiskohtien esiin tuomiseksi, mutta myös pitääkseni aineiston analyysin mielekkäänä. Esimerkiksi kahvin erotin muista juomista omaksi kategoriakseen, kun taas perhe ja läheiset -luokka pitää sisällään kaikki viittaukset perheenjäseniin ja läheisiin ihmisiin.

Itse olen 42-vuotias ja minulla on tausta musiikkipiireissä, harrastan urheilua penkillä ja kentillä ja erityisesti jalkapallo on olennainen osa elämääni. Olen kiinnostunut muista ihmisistä ja otan mielelläni osaa monenlaisiin keskusteluihin ja toimin erilaisissa verkostoissa. Taustani vaikuttaa varmasti otantaan ja sitä kautta vastauksissa. Joka tapauksessa olen vakuuttunut siitä, että tämä keväällä esitetty kysymys innoitti vastaajia kertomaan vilpittömästi, mikä juuri sillä hetkellä oli tärkeintä.

Sitten tuloksiin, nehän tässä kiinnostavat! Ylivoimainen ykkönen, tärkeintä ihmisille huhtikuun alussa, oli valo. Auringon hiljalleen, mutta varmasti lisääntyvä vaikutus. Lämmittävä paiste olkapäillä ja selässä, silmät sirrilleen pakottava kirkkaus, kolahtaa selvästi. 

Yhtä selvä kakkonen oli musiikki. Mainintoja saivat tietyt bändit ja keikat, kuten myös musiikki yleisesti. Musiikki koetaan olennaiseksi osaksi elämää ja monessa tapauksessa jopa parhaaksi osaksi sitä, oli sitten musiikin asema ammatti, harrastus tai elämäntapa.

Kahden selvän kärjen takana seuraa viisikko, josta löytyy se kahvikin. Kahvi, perhe ja läheiset, luonto, urheilu ja koti erottuivat loppuvastauksista eniten. Jos ensi vuonna teen saman kyselyn samaan aikaan, toivon kiekko-Ilveksen suoriutuvan omassa touhussaan sen verran hyvin, ettei Tapparan porukasta päästä ihan suorilta laukomaan. Kiitos tästä jo etukäteen!

Kuntapolitiikan keinoin ei pysty olennaisesti vaikuttamaan kevätauringon olemukseen. Eikä oikein kahviinkaan. Mutta muuten tämän parasta juuri nyt -listauksen kärki osuu poliittisen vaikuttamisen skooppiin hyvin. Mahdollisuus viettää aikaa läheisten kanssa, vaikkapa luonnon helmassa tai jalkapallomatsissa, ja asua mieluisassa kodissa, ei ole mikään itsestäänselvyys. Taustani vuoksi tai ansiosta itse kannan huolta musiikista, esimerkiksi siitä, miten muusikoiden asema huomioidaan päätöksenteossa, minkälaiset musiikin opiskelumahdollisuudet Tampereella on, löytyykö bändeille treenikämppiä ja keikkapaikkoja ja osuvatko kaupungin avustukset oikeisiin kohteisiin.

Tänään olen ihaillut aurinkoa ikkunan väärältä puolelta, soittanut saksofonia, haaveillut kansallispuistoon pääsemisestä, juonut paljon kahvia ja kohta lähden läheiseni kanssa kotiin. 

Kirjoittaja on varavaltuutettu Tampereen kaupunginvaltuustossa.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *