Lukijalta, Näkökulma

KATI HÄRMÄ

12.5.2024 klo 10:48

Epäpätevästä hallituksesta kantelu Euroopan komissiolle

Riikka Purra ja Petteri Orpo kävelemässä eduskunnassa ministeriaitiosta. Kuvattu takaa.
Riikka Purra ja Petteri Orpo kääntävät selkänsä suomalaisille, joista 89 prosenttia on huolissaan hyvinvointivaltion tulevaisuudesta (Yle 8.5.2024). Kati Härmä kysyykin kirjoituksessaan, eikö mitään ole tehtävissä epäpätevälle hallitukselle. Voisiko hallituksen tietämättömästä ja tuhoista toiminnasta tehdä kantelun Euroopan komissiolle? (Kuva: Hanne Salonen, eduskunta)

Orpon hallitus ei perusta tehtyjä päätöksiä tieteeseen, tutkimukseen eikä vaikutusarviohin. Päätökset tehdään ilman tutkittua tietoa ja väitetään ihan muuta, mitä faktatieto on. Näiden väitteiden, jotka voidaan kumota tieteellisesti, perusteella hallitus esittää säädettäväksi suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa heikentäviä lakeja. 

Palveluverkostot, ihmisoikeuksien toteutuminen, tasa-arvoinen työelämä ja todella moni muu hyvinvoinnin perusedellytys on nyt vaakalaudalla. Esimerkiksi sosiaalihuollon viimeisimmät leikkaukset on tehty ilman esityksiä korvaavista palveluista, joihin ilman palveluita jäävät henkilöt ohjataan. Leikkaukset jättävät palveluiden käyttäjät muiden ihmisten ja vapaaehtoisjärjestöjen vastuulle. Pahimmillaan ihmiset tulevat jäämään ilman minkäänlaista apua.

Havainnollistava esimerkki hallituksen toiminnasta on ministeri Kaisa Juuson vastaus kysymykseen ympärivuorokautisen sairaanhoidon päivysten karsimisen vaikutuksista hoidonsaatavuuteen: Juuso kehotti soittaamaan 112.

Voiko näin epäammatillista, kansalaisille ja pk-yrityksille tuhoisaa politiikkaa tehdä? Hallitus ei selvästikään tunne Suomen valtion rakenteita eikä toimintaa.

Tässä on nyt kyse siitä, että hallituksessa päättävät henkilöt eivät ole sellaisella osaamistasolla kuin heidän pitäisi olla. He eivät näytä tietävän, miten eri palvelurakenteet tai lait Suomessa toimivat eivätkä sitä, miten ne liittyvät toisiinsa. Orpon hallitus vaarantaa ihmisten henkiä, asumista, terveyttä, lapsien ja koko Suomen tulevaisuutta. En ole lakiasiantuntija, mutta eikö tällainen tämä heidän toiminta riko EU-lainsäädäntöä tai Suomen perustuslakia.

Jotain on nyt tehtävä. Tällä mielivaltaisella, tietämättömällä ja tieteen sekä tutkimuksen kieltävällä politiikalla tuhotaan nyt liian monta perustavanlaatuista toimintaa.

Lopuksi haluan sanoa, että vaikka vasemmistoliittoon kuulunkin, tämä ei ole kirjoitus ainoastaan periaatteesta oikeistopuolueita vastaan. Tämä on kirjoitus siitä, että olen oikeasti todella huolissani siitä, mihin nykyhallitus tulee viemään meidän rakkaan Suomen maan. 

Voisiko hallituksen tietämättömästä ja tuhoista toiminnasta tehdä kantelun Euroopan komissiolle?

Kirjoittaja on sosionomi, nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja sekä vasemmistoliiton jäsen

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Kommentteja: 16

 1. Edellä on epäilty Orpon hallituksen politikoinnista tehtävän EU-kantelun järkevyyttä. Kantelu on välttämättä tehtävä, siten orpoilu tällä tavalla paljastuu julkiseksi Eurooppa-tasolla. Minkään maan politikointi ei saa jäädä pelkäksi vehkeilyksi.
  Etenkin kun näyttää siltä, että kokoomus räikeästi vaalii lahtariperinnettään, tänäkin päivänä!

 2. Mitä nämä vasemmistoliittolaiset nyt itkevät, itse olivat hallituksessa, joka neljässä vuodessa onnistui tuhoamaan Suomen valtiontalouden. Ei ne nykyiset leikkaukset mukavia ole, mutta pakollisia tässä tilanteessa, johon edellinen vasemmistohallitus meidät ajoi.

 3. Kansa on tottunut luottamaan liikaa valtion apuun kun rahat eivät riitä niin heti aletaan haukkumaan orpoa ja purraa suomessa ollaan oltu liika avokätisiä esim espanjassa ei saa mitään avustuksia ja kansa selviää perheet auttavat toisiaan suomessa ei

 4. Hallitus on tehnyt päätöksillään ainakin meidän perheen elämän todella vaikeaksi. Vuokra nousi 15% asumistuki tapettiin. Perusterveyttä ja hampaita ei Helsingissä pääse hoitamaan, hoitotakuu on kussut. Kuitenkin on suositeltu hampaiden hoitoa heiltä päin, johtuen diabetes. Tunnin junaan vaan resurssit, sehän on tärkeintä.

 5. Sen sijaan, että hallituksen toimia kritisoidaan ja ruokitaan yhteiskuntaa jakavia voimia kannattaisi keskittyä pohtimaan miten tulevien veronmaksajien kustannusvastuuta kevennetään ja Suomalaisen yhteiskunnan kahtiajakautumista kurotaan kiinni.

  Kansantalouden rakenteellinen epätasapaino on tunnetusti ja tutkitusti kehittynyt yli 30 vuoden ajan ja kaikilla sen aikaisilla päättäjillä on ollut kiistaton tieto tästä trendistä. Miksi edeltävät hallitukset eivät ole hoitaneet luottamustehtäväänsä? Korona, Ukrainan sota, naapurimme mielivaltainen käyttäytyminen, valtiovelka, valtion sisäinen velka kaikissa muodoissaan ja monet muut tiedossa olevat yhteiskunnan rakenteellista epätasapainoa aiheuttavat tekijät eivät ole uusia tutkimattomia yllätyksiä.

  Yllättävää on vain se kuinka pitkään tätä tyhmää kansaa on voitu sumuttaa ja se millaisia ajureja tässä edustustyössä on käytetty.

  Kaikkien puolueiden edustajat on tienneet Suomen nykytilaan johtavista tekijöistä jo vuosikymmeniä. Tutkimuksia on ollut käytettävissä. Miksi näitä tutkimuksia ei ole huomioitu? Miksi niitä kiistetty? Miksi liberalistiset päättäjät eivät ota vastuuta päätöksistään vaikka tiedostavat tekevänsä päätöksiä, joista tulevat sukupolvet joutuvat vastaamaan? Miksi dinosaurusten aikaista politiikkaa on voitu jatkaa näihin päiviin vaikka edustajat on tienneet mihin se johtaa? Miksi päättäjät ovat jatkaneet nykyisen kaltaisen sääntömääräisen maailman pönkittämistä vaikka ovat tienneet sen johtavan vallitseviin ongelmiin? Miksi eduskunnassa harjoitetaan kansaa jakavaa politiikkaa? Miksi oppositio yrittää vääntää muutoksia kumoon vaikka se häiritsee demokratian toteutumista, eikä palvele rakentavaa edustustyötä ja aiheuttaa hyvinvointiyhteiskunnan eroosiokehitystä? Miksi oppositio ei tee työtään ja tiedota äänestäjilleen vallitsevista epäkohdista ja aja niitä seuraaviin hallitusohjelmiin?

  Vaikka Suomea on ajettu päin kiirastulta jo 30 vuotta niin kyllä Suomi vielä seuraavaan hallitukseen saakka kykenee toimimaan itsenäisenä. Seuraaville hallituksille jää kyllä varmasti epäkohtia ratkottavaksi vaikka nykyinen hallitus saisikin tehtyä jotain perusteltuja ja toiminnallisesti järjellisiä päätöksiä.

  Tulevat päättäjät ehtivät tekemään niitä oikeita päätöksiä ja niitä odotellessa kansalaisten kannattaa keskittyä vaatimaan omilta edustajiltaan yhteistyökykyä ja vastuuta tulevien sukupolvien taloudellisten edellytysten turvaamisesta.

  Kaikissa päätöksissä on varjopuolia, mutta muutosten loputon vatvominen ja päätöksen teon epädemokraattinen alistaminen opposition hyväksynnälle ei ole tutkimustulosten valossa yhteiskunnan eikä pienituloisten etujen mukaista.

  Tulevien sukupolvien elin mahdollisuuksien kurjistuminen ei ole uusi tunnistettu tosiasia ja siihen johtavat tekijätkin on tunnistettu. Miksi eduskunnassa vaaditaan ylläpitämään nykyisten veronmaksajien elintasoa ja hyvinvointia vaikka siihen käytetään merkittävästi ja tehottomasti tulevien sukupolvien efortia?

  Rohkaisen nuoria ajattelemaan omaa tulevaisuuttaan ja esittämään ponnekkaamin mielipiteensä siitä, etteivät he hyväksy nykyisten veronmaksajien elintasosurffausta heidän kustannuksella. Nuorten oikeuksia ja tulevaisuuden turvaa on viimevuosina loukattu muullakin tavalla kuin taloudellisessa mielessä.

  Nuori päättäjäpolvi tulee valtaan seuraavan 10 vuoden kuluessa ja sen myötä he tulevat päättämään itseään koskevista asioista ja purkavat oikeutetusti edeltävien päättäjien taloudelliset miinat, jotka uhkaavat räjähtää heidän käsiin ja kuormittaa heidän elimahdollisuuksia.

  Odotan suurella mielenkiinnolla tätä aikaa ja toivon hartaasti, että siihen mennessä viime vuosien parvityhmyyteen on keksitty lääkkeetön parannuskeino.

 6. Ennustettu jo 1930 ennen 3 maailmansotaa Suomen nuoret päättäjät ajavat Suomen tuhoon

 7. Hallituksen tekemien sairaala ja päivystysmuutoksien seurauksena esim Valkeakoskella sairaalamme yöpäivystys siirtyy 1.6. Tampereelle Taysiin. Samoin Mäntän yöpäivystys! Epäily herää että riittääkö Taysissa resurssit ottaa vastaan potilastulva maakunnastamme? Myös sairastuneiden potilasturvallisuudesta tulee huoli, jos ja kun maakunnan kaukaisimmista osista ei kyetä niin helposti lähtemään 50-100km päähän Tampereelle! Jäädään kotiin ja sairauden tila pahenee viivytyksestä!

 8. Tuo kantelu on hulluinta mitä voi tehdä. Mieluummin pitää vaikuttaa tai edes yrittää vaikuttaa maan sisällä. EUhun viety valitus ei valmistu siellä ennen kuin hallitus on jo ehtinyt vaaleilla, 3 vuoden päästä vaihtua.
  Mieluummin pitäisi kannella menneistä hallituksista, jotka tuhlasivat tämän maan näin velkaiseksi.
  Mutta EUhun ei kannnata viedä mitään poliittisia mielipahan aiheita.

 9. Ei kysymys ole tietämättömyydestä vaan täysin tietoisesta oikeistolaisesta politiikasta. Jonka päätarkoitus rikastuttaa yhtiöiden omistajia ei palkkatyöntekijöitä.

  Ainoa keino estää kyseinen politiikka on taistella sitä vastaan ja voittaa seuraavat eduskuntavaalit, niin että vasemmistolla on eduskunnassa enemmistö. Mitään oikotietä ei nykyisen politiikan muuttamiseksi ole.

  On saman tien syytä todeta, että se on helpompi sanoa kuin tehdä, koska oikeistolla on käsissään suurin osa tiedotusvälineistä, jonka kautta se saa oikeistopropakandaa levitettyä kansalaisten mieliin. Se on suurin syy siihen, että kansa tietämättömyytään oikeistoa äänestää.

  Silloin voitaisiin vaalien jälkeen muodostaa vasemmistoenemmistöinen hallitus, joka purkaisi Orpon hallituksen palkkatyöntekijöiden vastaiset päätökset ja parantaisi näin tavallisen kansan elämää.

  Kuvitelma siitä, että EU:n komissiolta tulisi tukea suomalaiselle palkkatyöntekijä etujen puolustamiseen on harhaa. Missään ei ole sellaista lakiin perustuvaa oikeuslaitosta, joka turvaisi suomalaisille oikeuden parempaan elämään. Meidän on itse puolustettava oikeuksiamme. Tarvittaessa jopa lakkoilemalla ja mieltä osoittamalla.

  Orpon hallitus on siis puhtaasti oikeistolaista politiikkaa ajava hallitus. On siis kysymys tietoisesta oikeistolaisesta politiikasta. Näin ollen hallituksen ministerit tekevät kaikkensa heikentääkseen palkkatyöntekijöiden palkkoja sekä sosiaaliturvaa. Se on heidän poliittiikan kovinta ydintä.

 10. No on kova hätä vihervasemmistolla siitä, että jos Suomen velkaantuminen ja verojenkirustykset saataisiinkin kääntymään hiukan parempaan suuntaan. Talous tasapainoisemmaksi, älyttömän veronmaksajien rahojenkylvön ja velkavetoisten hallitusten jäljiltä. Kansa haluaa todellakin muutosta, ja veronmaksajat vastuullisempaa politiikkaa valtionjohdolta. Kommunismiin ja maailman sosiaalitoimistoksi ei ole Suomella paluuta. Sori siitä.

 11. Ehdottomasti nykyhallitus pitää poistaa virasta,peruuttaa myös heidän tekemät päätökset.Euroopan unioni voi pitää suomessa uudet vaalit tuskin nykymuodossa tulisi istuva eduskunta takaisin

 12. Tämä on nyt sitä oikeistolaista politiikkaa, mitä kansa on halunnut. Laillisuudella, tieteellä, hyvinvoinnilla, ihmis- ja perusoikeuksilla ei ole mitään merkitystä. Kunhan raha ja valta virtaa yksille.

 13. Tämä hallitus, he ajavat Suomen niin alas, että miten tästä noustaan, tällä hallituksella ei ole osaamista, tämä hallitus pitää kaataa, olen sitä mieltä että kantelu Euroopan Unionille, eli adressi.

 14. Totta,suomen nyky hallitus on vaaraksi suomen kansalle,autaisiko adressi EU tuomioistuimeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *