Artikkeli: Pirkanmaa, Ylöjärvi

20.5.2024 klo 13:43

Kunnallispoliitikko Liisa Schali on poissa

Ylöjärveläinen kunnallispoliitikko Liisa Schali menehtyi toukokuussa 92-vuotiaana. (Kuva: Ylöjärven vasemmiston arkisto)
Liisa Schali (Kuva: valokuvaamo Kuvakati)

Vasemmistoliiton kantaviin voimiin vuosikymmenten ajan kuulunut Liisa Schali kuoli 92-vuotiaana 14.5.2024.

Liisa Schali teki erittäin ansiokkaan uran sekä politiikassa että työelämässä Ylöjärvellä. Hän tuli Ylöjärven kunnan palvelukseen vuonna 1949.  Eläkkeelle Schali jäi pääkirjanpitäjän tehtävästä.

Schali tuli ensimmäisen kerran valituksi kaupunginvaltuustoon vuonna 1989. Häent tunnettiin asioihin perusteellisesti paneutuneena ja aina tiukasti vasemmistolaista ideologiaansa puolustavana. Schalin painavat puheenvuorot kaupunginvaltuustossa saivat arvostusta yli puoluerajojen.

Erityisen lähellä Schalin sydäntä olivat heikompiosaiset ihmiset. Hän kantoi huolta myös ikäihmisten palveluista eikä  kaihtanut ottaa yhteyttä johtaviin virkamiehiin, jos kuuli kuntalaisilta huonoa palvelua erilaisissa asioissa.

Minulla oli kunnia toimia useiden vuosien ajan Schalin kanssa niin kaupunginvaltuustossa kuin kaupunginhallituksessa. Hänen kanssa oli luontevaa keskustella. Arvostin Schalin rohkeaa tapaa tuoda tuoda mielipiteensä esille myös omassa puolueryhmässämme. Aina hän ei ollut samaa mieltä meidän ”poikien” kanssa, niin kuin hänellä oli meistä tapana sanoa. Schali oli hieman jääräpäinen, mutta usein nauroimme tiukkojenkin kädenvääntöjen jälkeen, kun mielipiteet oli saatu yhteen sovitettua.

Kun Schali jättäytyi pois politiikasta oli se meille  vasemmistoliiton edustajille suuri menetys. Hän piti kuitenkin meihin yhteyttä eläkepäivinäänkin ja antoi hyviä neuvoja, kuinka asioihin tulisi ottaa kantaa. Schalilla oli terävä pää ja hänen aktiivisuutensa teki minuun ja varmasti meihin kaikkiin suuren vaikutuksen.

Poliittisen uransa lisäksi Liisa Schali vaikutti merkittävästi aluksi Suomi-Neuvostoliitto-Seurassa ja myöhemmin Suomi–Venäjä-Seurassa. Hänelle tärkeää oli vaalia hyviä ihmissuhteita venäläisiin ystäviinsä ja hän oli aina rauhan asialla sotaa vastaan.

Osanottoni Liisa Schalin omaisille, läheisille ja ystäville.

Kirjoittaja on entinen kunnallispoliitikko Ylöjärveltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *