Artikkeli: Suomi, Vasemmisto

21.5.2024 klo 09:30

Minna Minkkinen: Eurooppa ei saa työntää ihmisoikeuksia syrjään

Minna Minkkinen on ehdolla Euroopan parlamenttiin, koska haluaa viedä EU:hun lisää ymmärrystä sosiaalipolitiikasta, ihmisoikeuksista, ympäristökysymyksistä ja reilusta työelämästä. Teatteria rakastava Minkkinen kertoo odottavansa innolla jalkapallokesää. (Kuva: Anna Weckström)

– Ajattelen, että Euroopassa tarvitaan päätöksentekijöitä, jotka ymmärtävät sosiaalista oikeudenmukaisuutta, vähemmistökysymyksiä ja tekevät kaikkensa ilmastokriisin torjumiseksi. Äärioikeisto ei saa voittaa, korostaa eurovaaliehdokas Minna Minkkinen.

Minkkinen on kokenut vasemmistopoliitikko, jonka päätökseen lähteä ehdolle eurovaaleissa on vaikuttanut vahvasti hänen kokemuksensa niin kotimaan politiikassa ja työelämässä kuin vapaaehtoistyössä Kreikan pakolaisleireillä. Pakolaisleirin vapaaehtoisena Minkkinen on nähnyt, kuinka huonosti Euroopassa hoidetaan maahanmuuttopolitiikkaa. Ihmisoikeudet tulisi ottaa lähtökohdaksi ja maiden tulisi jakaa vastuuta.

Kolmannen kauden kaupunginvaltuutettuna, vasemmistoliiton varapuheenjohtajana ja aluevaltuutettuna Minkkinen on tehnyt töitä alueellisesti ja myös osana ministeriryhmää viime hallituskaudella. Tällä hetkellä hän työskentelee lastensuojelun erityisasiantuntijana ja on huolissaan lapsiperheköyhyyden kasvusta sekä Suomen että Euroopan tasolla.

–  Joka neljäs lapsi on köyhyys- tai syrjäytymisrajalla Euroopan alueella. Tähän täytyy tarttua Euroopan unionin tasolla, jos haluamme tulevaisuuden. Se ei synny, jos meillä on näin paljon köyhiä lapsia.

Minkkinen huomauttaa, että kaikki politiikka kytkeytyy sosiaalipolitiikkaan. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus tulisi ottaa huomioon muun muassa ympäristö-, asumis-, energia- ja koulutuspolitiikassa sekä liikenneratkaisuissa.

Ilmasto on kohtalon kysymys

Ilmastokriisi ja lajikato huolestuttavat Minkkistä. Hän toteaa, että jokaisen vaaleissa ehdolla olevan tulisi ymmärtää, miten tärkeästä asiasta on kyse.

– Kaikkien pitäisi puhua ilmastosta, luonnosta, eläimistä. Elinolojen suojeleminen on kohtalon kysymys. Me olemme viimeinen sukupolvi, joka voi tehdä asialle jotain enkä suostu siihen, että lapseni ei voi elää tällä maapallolla.

Vaikka EU tekee ilmastopolitiikkaa paremmin kuin Suomi tällä hetkellä, on silti kiire laittaa päästövähennystavoitteet täytäntöön. Minkkinen haluaa nähdä EU-tasolla enemmän eläimiä suojelevaa politiikkaa. Lajeja kuolee sukupuuttoon, kun luonnon monimuotoisuus hupenee. Lisäksi tuotantoeläinten olosuhteet ja lihatuotannosta aiheutuvat ympäristöhaitat Minkkinen näkee hyvin ongelmallisena.

– Lihatalouden tukia tulee siirtää kasviproteiinituotannon puolelle. Lihansyönnin vähentäminen on äärimmäisen tärkeää.

Myös pikamuotiin puuttuminen on merkittävä ympäristöteko, jota Minkkinen edistäisi.

– Pikamuotihan on järkyttävä ilmastorikos. EU:ssa pitäisi pystyä kieltämään ilmastorikokset.

Äärioikeisto uhkaa demokratiaa ja ihmisoikeuksia

Minkkinen pitää äärioikeiston nousua, demokratian kaventumista ja ei-demokraattisten maiden valtaa suurena uhkana Euroopalle ja erityisesti vähemmistöjen oikeuksille. Diktaattorivaltiot tulisi laittaa kuriin, jotta ne eivät pääse vähentämään demokratiaa. Äärioikeisto maalailee Minkkisen mukaan uhkakuvia ihmisryhmistä ja pyrkii edistämään köyhyyttä lisäävää kuripolitiikkaa.

– Kuvitellaan, että vihollinen on joku ihminen, kun se vihollinen on kapitalismi.

EU:n maahanmuuttopolitiikka ei ole kestävää ja Minkkinen uskoo, että yksi syy äärioikeiston nousuun Italiassa ja Kreikassa on, että maat ovat joutuneet maantieteellisistä syistä kantamaan suurimman vastuun Välimeren kautta tulevista pakolaisista. Pahimmillaan tilanne on, että ihmisiä työnnetään takaisin merelle kuolemaan.

– On kestämätöntä, että emme ole löytäneet ratkaisua sille, että tuhansia ihmisiä hukkuu Välimereen. Me emme voi maantieteelle mitään, mutta voimme yhdessä miettiä, miten asia hoidetaan.

Minkkinen toteaa myös, että ei ole ratkaisu lähettää ihmisiä Euroopan ulkopuolisiin maihin odottamaan ratkaisua.

– Kun ihmiset tulevat tänne, täytyy järjestelmien olla kunnossa mutta niitä täytyy myös valvoa.

EU:n rooli työelämäkysymyksissä kasvaa

Minkkinen tuumaa, että Suomen hallitus näyttää hyvää esimerkkiä tällä hetkellä siitä, miten tärkeää on, että EU-tasolla turvataan esimerkiksi työntekijöiden oikeus neuvotteluun. Lainsäädännön painoarvo kasvaa, kun hallitus kaventaa työehtosopimuksia.

– Sillä on suuri merkitys, miten EU-tasolta ohjataan työelämäkysymyksiä. Jatkossa tulee varmistaa, että esimerkiksi neuvottelu työntekijän ja työnantajan välillä jatkuu. EU-tasolla säädellään myös työturvallisuuslainsäädäntöä, millä on valtavasti väliä.

Minkkinen peräänkuuluttaa reilua työelämää: Työnantajille täytyy voida asettaa kovempia sanktioita rikkomuksista, elämiseen riittävä palkka täytyy turvata ja alustataloutta säännellä.

– Kaikissa EU-maissa täytyy varmistaa reilut työelämän pelisäännöt. Eurooppalaisia yhteisiä työehtoja pitää parantaa.

Tiedot:

Minna Minkkinen

Minna Minkkinen

Lastensuojelun erityisasiantuntija

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu

Ikä: 40

Asuinpaikka: Tampere

Vaaliteemat: Ilmasto, ihmisoikeudet, työelämä

Verkkosivut

Some: Facebook, Instagram

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *