Artikkeli: Maailma

15.5.2024 klo 16:00

Opiskelijat vaativat Tampereen yliopistoa boikotoimaan Israelia

Telttoja Tampereen yliopiston keskustakampuksen pihassa
Tampereen yliopistolle leiriytyneet opiskelijat vaativat yliopistoa ilmaisemaan tukensa Palestiinalle ja liittymään akateemiseen boikottiin, jolla vaaditaan Israelia lopettamaan sotatoimet Gazassa. (Kuva: VK)

Tampereen yliopiston keskustakampukselle tiistaina leiriytyneet opiskelijat vaativat israelilaisten yliopistojen asettamista akateemiseen boikottiin. Opiskelijat ovat ilmoittaneet jatkavansa mielenosoitusta kunnes Tampereen yliopisto vastaa heidän vaatimuksiinsa.

Kansanmurhaa toteutetaan silmiemme edessä. Israel pyrkii aktiivisesti tuhoamaan palestiinalaisen väestön ja akatemian täysin samalla, kun länsimaiset yliopistot katsovat toiseen suuntaan. Akateemisen yhteisön tulisi seisoa yhtenäisenä, solidaarisena rintamana Palestiinan tukena sen sijaan, että Israelin annetaan kaikessa hiljaisuudessa tuhota kokonainen kansakunta, toteaa Tampereen yliopistossa opiskeleva Oliver Varmanen mielenosoittajien lähettämässä tiedotteessa.

Mielenosoituskyltti, jossa kissa sekä teksti seis kansanmurha
Yliopiston Palestiina-mielenosoitus on osa maailmanlaajuista opiskelija-aktivismia, jolla vastustetaan rasismia, muukalaisvihaa ja uskonnollista syrjintää. (Kuva: VK)

Mielenosoittajien tiedotteen mukaan Tampereen yliopistolla ei näyttäisi olevan välittömiä Israel-kytköksiä. Mielenosoittajat vaativat yliopistoa tekemään laajan selvityksen mahdollisista Israel-kytköksistä ja irtautumaan niistä, mikäli sellaisia löytyy. Lisäksi opiskelijat vaativat yliopiston kieltäytyvän kaikesta tulevasta yhteistyöstä Israelin yliopistojen kanssa niin kauan, kuin palestiinalaisten kansanmurha jatkuu ja tukevan palestiinalaisia tutkijoita, opiskelijoita ja yliopistoja.

Mielenosoitus saa jatkaa vaikka lupaa ei ole 

Opiskelijat vaativat myös, että Tampereen yliopisto sallii Palestiinaa tukevien ryhmien toiminnan yliopiston alueella ja tiloissa. Mielenosoittajien tiedotteen mukaan Tampereen yliopisto ei ole myöntänyt lupia Palestiinaan liittyviin mielenilmauksiin eikä suostunut neuvottelemaan asiasta vedoten aiheen poliittisuuteen. 

Erityisesti kaikenlaisen Palestiinaan kohdistuvan solidaarisuustoiminnan kieltäminen yliopistolla on opiskelijoista yliopistoyhteisön arvojen vastaista ja yksiselitteisen väärin. Yliopiston päätös herättää hämmennystä, sillä yliopistolta löytyy myös Palestiinaa tutkiva tutkimusryhmä. Suomalaiset yliopistot ovat jo aiemmin osoittaneet laajalti solidaarisuutta Ukrainaa kohtaan ja jäädyttäneet kaiken yhteistyön Venäjän kanssa. Opiskelijaryhmittymän mielestä on kaksinaismoralistista toimia eri tavalla Palestiinaan kohdistuvan hyökkäyksen kohdalla, todetaan tiedotteessa.

Mielenosoittajia ei kuitenkaan ole poistettu yliopiston kampukselta. Mielenosoittajien mediayhteyshenkilö Usva Palola vahvisti Vasen Kaista -verkkolehdelle keskiviikkona aamupäivällä, ettei yliopisto ole vaatinut mielenosoittajia lähtemään kampukselta.

Kommentteja: 2

 1. Eilen illalla konsertista palatessani kävelin tuon telttakylän ohitse. Tervehdin ja kysyin, mikä se joki heifän banderollissaan ”… joelta merelle …” on. Eivät tienneet!

 2. Kansanmurhaa?
  Miten Israel toteuttaa ”kansanmurhaa”, kun väestö on kasvanut 2,3 % viimeisen 6 kuukauden aikana?
  Kaikki luvut uhreista ovat peräisin palestiinalaisjärjestö Hamasin hallitsemalta Gazan terveysministeriöltä.
  Eli Hamasilta. Terroristijärjestöltä.
  Viimeisimpien kyselyjen mukaan 70% palestiinalaisista kannattaa terroristijärjestö Hamasia.

  YKn satelliittikeskus UNOSAT in tietojen mukaan Gazasta on tuhoutunut 35%, joka on kaukana ”täydellisestä tuhosta”.

  Kuinka te voitte sanoa, että tapahtuu kansanmurha, kun tuomari Joan Donoghue, joka toimi ICJ:n presidenttinä helmikuuhun 2024 asti, on selventänyt, että ICJ ei katsonut, että Israelin toimet Gazassa olivat uskottava kansanmurha.

  Te tuette siis terroristijärjestöä.

  Hamas tappoi satoja nuoria festivaaleilla viikonloppuna – kooste näyttää, kuinka tapahtumat etenivät
  https://yle.fi/a/74-20054200
  Käykää katsomassa.

  Sen sijaan, että tuijotatte Pallywood tai Gazawood sivuja, niin ottakaa nyt hyvät nuoret faktoista selvää !!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *