Näkökulma

KUKKA KUNNARI

4.6.2024 klo 16:04

Vielä ehdimme herätä eurovaaleihin

Eurovaalien viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tänään ja sunnuntaina on vaalipäivä. Kukka Kunnari muistuttaa kolumnissaan siitä, miten tärkeää on käyttää ääntään näissä vaaleissa. Kuvassa tamperelainen eurovaaliehdokas Lauri Lindén kampanjoimassa Tampereen vaalimökillä. (Kuva: Jukka Peltokoski)

En varmasti ole ainoa, joka on joutunut muistuttamaan itseään siitä, kuinka ratkaisevan tärkeää viikkoa me juuri nyt Euroopassa elämme. Suomessa käytävistä vaaleista europarlamenttivaalit tuntuvat monista kaukaisilta, mistä kielii näiden vaalien perinteisesti alhainen äänestysprosentti: vuoden 2019 eurovaaleissa äänesti vain 42,7 prosenttia suomalaisista. Enkä varmasti ole ainoa, jolle on pitkälle aikuisikään saakka ollut hämärän peitossa se, mikä eurovaaleista oikeastaan tekee niin tärkeät. Monien mielikuvissa Brysselistä tipahtelee lähinnä erilaisia elintarvikkeita koskevia direktiivejä ja riittämättömiä maataloustukia.

Vielä kuitenkin ehtii herätä, sillä vuoden 2024 eurovaalit käydään tämän viikon sunnuntaina, ja tietoa niin eurooppalaisesta päätöksenteosta kuin suomalaisista ehdokkaistakin on helposti saatavilla. Nuorille suunnatulta mutta aikuisillekin aivan sopivalta EU & minä -sivustolta löytyy tärkeää perustietoa EU:n jäsenvaltioista ja toimielimistä, EU:n vaikutuksista arkielämään sekä sen keskeisistä tavoitteista. Selkokielistä tietoa on saatavilla Tietoa parlamentista -sivulta. Oman ehdokkaansa voi löytää helposti tutustumalla eri vaalikoneiden, kuten Ylen vaalikoneen, itselle tarjoamiin kärkiehdokkaisiin. Muistathan, että äänestysalueena näissä vaaleissa on koko Suomi, joten voit äänestää ketä tahansa Suomessa ehdolla olevaa henkilöä.

Pähkinänkuoressa Euroopan parlamentti vastaa Euroopan unionin lainsäädännöstä yhdessä Euroopan unionin neuvoston kanssa. Parlamentin jäsenet valitaan tällä viikolla käytävissä vaaleissa, ja neuvosto puolestaan koostuu jäsenmaiden ministereistä, jotka osallistuvat työskentelyyn omien vastuualueidensa mukaisesti. EU-tason päätöksenteossa käännetään suuria laivoja: muun muassa eurooppalainen työelämä sekä ilmasto-, ihmisoikeus- ja turvallisuuspolitiikka saavat suuntaviivansa, kun valitsemamme edustajat eli mepit tekevät työtään. Kuluneina vuosina parlamentti on mahdollistanut Ukrainan tukemisen Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa sekä koronaviruspandemiaan vastaamisen.

Suuret kysymykset vaativat kansainvälistä yhteistyötä, ja vuoden 2024 vaaleissa nämä kysymykset ovatkin erittäin suuria. Äärioikeiston nousu ympäri Euroopan, ihmisoikeuksien polkeminen meillä ja muualla, ilmastonmuutos ja luontotuho, sodat ja kansanmurhat, monitaustainen pakolaisuus ja etenkin liikkuvan työvoiman riisto vaativat huomiotamme juuri nyt. Meillä tai maapallolla ei ole viittä vuotta aikaa odottaa, vaan me tarvitsemme juuri nyt poliitikkoja, jotka ovat valmiita antamaan kaikkensa kääntääkseen tuhoisat kehityssuunnat ympäri.

Näissä vaaleissa vasemmistoliitto ajaa erityisesti rauhaa ja ihmisoikeuksia, oikeudenmukaista ja ilmastokestävää politiikkaa, reilua taloutta ja työtä sekä nuorten hyvää tulevaisuutta. Nämä teemat ovat tietysti tärkeitä kaikkialla. Tämän viikon vaaleissa on kuitenkin aivan erityisen hyvä tilaisuus vaikuttaa siihen, että tärkeiden asioiden puolesta kamppaillaan koko Euroopan voimin yhdessä – siis vahvempina.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton tamperelainen varavaltuutettu ja vasemmistoliiton Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuustoryhmän varapuheenjohtaja. 

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *