Artikkeli: Tampere

1.7.2024 klo 08:29

Kohteleeko TVA asukkaitaan mielivaltaisesti?

Kaartotien 19:n asukkaat Katri Tuominen ja Juha Karjalainen ihmettelevät, miksi TVA ei kuuntele asukkaita eikä järjestä asukastilaisuutta muutoksista. (Kuva: Sinikka Torkkola)

Kaartotie 19:n asukkaat ovat sydämistyneitä ja kiukuissaan kotipihansa pensaiden ja puiden hävittämisestä. Tampereen kaupungin omistama Tampereen Vuokra-asunnot Oy, TVA tiedotti asukkaille toukokuun lopussa julkisivuremontista ja sen yhteydessä tehtävästä pihan siistimisestä, pensaiden hoitoleikkauksista ja oksien karsinnasta. Töiden piti alkaa juhannuksen jälkeen. Huoltoyhtiö aloitti kuitenkin pensaiden ja puiden karsinnan jo juhannusta edeltävällä viikolla.

Pensaiden ja puiden leikkausten laajuus hämmentää asukkaita. Toukokuun tiedotteesta ei voinut päätellä pensaiden ja puiden laajoja poistoja. Lähettämässään tiedotteessa asukkaat pitävätkin huoltotoimenpiteiksi kutsuttuja toimia perusteettomina.

Esimerkiksi A-talon, jota ei olla maalaamassa, edestä on leikattu alas parhaassa loistossa olleet jasmiinipensaat keskellä kesää, joka on pensaiden hyvinvoinnin kannalta yksi huonoimmista ajankohdista. Samoin on leikattu alas pensaita keskeltä pihaa, jossa ne eivät ole kenenkään tiellä, kuvataan leikkauksia asukkaiden tiedotteessa.

Talojen asukas Kati Tuominen ihmettelee myös, miksi vanha saarni piti kaataa. Puu antoi kesäkuumalla hyvä varjon.

– Nyt takapiha on täysi pätsi. Isännöitsijä on sanonut puuta huonokuntoiseksi. Metsurit kuitenkin sahasivat puuta tunnin kappaleiksi. Puuta kaatamassa olleet kaksi metsuria sanoivatkin puun olleen täysin terve, kuvaa Kati Tuominen puun kaatoa.

Saarni kasvamassa ja saarnin kanto
Varjostava saarni kaadettiin. Kaadetun saarnin kanto näyttää terveeltä. (Kuvat: Katri Tuominen, Sinikka Torkkola)

TVA:n toimitusjohtaja Marko Salonen puolestaan vastaa Vasen Kaista -verkkolehden kysymykseen puun kaadon syistä näin:

Käsittääkseni tehdyt toimenpiteet on kartoitettu viheralan asiantuntijan kanssa ja toimenpiteet on tehnyt viheralan ammattilaiset, joten syy puun kaadolla varmasti löytyy. Pensaat, joista ilmeisestt on kyse, on alas leikattu, samoin kuin vuonna 2022, jolloin toimenpide tehtiin viimeksi, vastaa Salonen sähköpostitse.

Leikkimökin ja grillikatoksen kohtalo huolestuttaa

Asukkaita huolettaa myös ahkerassa käytössä olevien leikkimökin ja grillikatoksen tulevaisuus. Leikkimökin tulevaisuudesta ei ole selvää tietoa, mutta asukkaat ovat ymmärtäneet, että mökkiä pidetään huonokuntoisena. Asukkaiden mukaan mökki on ihan hyvässä kunnossa. Asukkaat ovat maalanneet ja uudelleen kalustaneet leikkimökin omalla kustannuksellaan.

Grillikatos
Kaartotie 19:n asukkaat hämmästelevät TVA:n kaksoisviestintää. Verkkosivujen kuvauksessa grillikatos on paikka nauttia kauniista pihapiiristä. Asukasviestinnässä grillikatosta kuvataan huonokuntoiseksi häiriön aiheuttajaksi, joka on syytä poistaa. (Kuva: Sinikka Torkkola)

Viime kesänä grillikatos aiottiin purkaan. Asukkaat saivat aikeet torjutuksi. Purkutarvetta on perusteltu grillikatoksen aiheuttamalla häiriöllä ja alueen epäsiisteydellä. Talojen asukas Juha Karjalainen ihmettelee, miksi grillikatos pitää poistaa, eihän se ketään häiritse. Jos ihmiset käyttäytyvät huonosti, tuohon käytökseen pitää puuttua eikä purkaa katosta.

Tänä kesänä huoli on noussut uudelleen esiin, sillä isännöitsijä Arto Asumaniemi on yksittäisissä sähköposteissa todennut grillikatoksen mitä todennäköisimmin poistuvan tänä kesänä. Marko Salonen kuitenkin toteaa, ettei päätöksiä leikkimökin tai grillikatoksen purkamisesta ole tehty. Hän myös toteaa, että mikäli mökki tai katos poistetaan, siitä järjestetään asukastilaisuus.

Asuntopihojen käyttö uhattuna

Asuinrakennusten reunustama, suurten puiden varjostama sisäpiha on asukkaiden keidas. Keskellä pihaa on lasten leikkipaikka leikkimökkeineen ja grillikatos. Luhtitalojen ensimmäisten kerrosten asukkailla on käytössään myös kaistale pihamaata. Näiden rakennusten takana sijaitsevien asuntopihojen käyttö keskusteluttaa asukkaita.

Pensas ja älä koske -lappu
Asukkaat ovat ripustaneet pensaisiin lappuja estämään kaatoja. (Kuva: Sinikka Torkkola)

Asukkaat ovat vuosien varrella on rakentaneet pihojaan ja istuttaneet niille puita ja pensaita. Istutuksille ja aidoille on myös pyydetty ja saatu luvat. Asukkailla ei ole tiedossaan ohjeistusta siitä, miten takapihan alueita pitäisi tai saisi käyttää. Asukkaat pelkäävät, että jonakin kauniina aamuna huoltoyhtiö vain tulee ja kaataa puut ja pensaat. Suojellakseen istutuksiaan asukkaat ovat ripustaneet pensaisiin ei saa kaataa -lappuja.

Vasemman Kaistan kysymyksiin asukkaiden luvalla istuttamien puiden ja pensaiden kohtalosta Marko Salonen vastaa, ettei hänellä ole tietoa istutusluvista. Hän pitää kummallisena, jos asukkailla olisi lupa istuttaa puita ja pensaita kiinteistön alueelle.

Omassa hallinnassa olevalle pihalle on saatettu antaa lupa istutuksille, mutta siinäkin on varmasti ehto, että omistajalla on oikeus poistaa kasvit, mikäli ne haittaavat huolto- ja kunnostustöitä. Ilmeisesti myös omin luvin piha-alueita on laajennettu sekä myös niille rakennettu ilman lupaa aitoja ja muita vastaavia. Mikäli tällaisia lupia asukkailta löytyy, ne on varmasti annettu kirjallisesti, joten ne olisi hyvä toimittaa isännöitsijälle, toteaa Salonen.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Kommentteja: 1

  1. Helppo sanoa tuokaa luvat kun isännöitsijä Katri Mäkinen ei enää firman palveluksessa. Anne Gadd suullisesti antanut aitojen olla todistajien läsnäollessa ja tvan hallituksen puheenjohtaja Elina Siren antanut aitojen olla. (2013)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *