Kangasalan valtuusto hyväksyi maanantaina 19.5. seitsemän miljoonaa euroa ylijäämäisen tilinpäätöksen vuodelta 2024. Valtuusto äänesti seutuyhteistyön perussopimuksesta sekä Kirkkoharjun koulun peruskorjauksesta.
Ylijäämäinen tilinpäätös perustui vuosi sitten aloitettuun etupainotteiseen säästö- ja leikkausohjelmaan sekä oman vesilaitoksen yhtiöittämisestä ja myynnistä Kangasalan kaupungille syntyneeseen kertaluonteiseen kirjanpidolliseen myyntivoittoon.
Kangasalan toteutunut tulos 2024 on 6,2 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Vuoden 2023 ylijäämä oli 5,8 miljoonaa ja vuonna 2022 se oli 1,6 miljoonaa.
Vuoden 2024 toimintakulut olivat 111 miljoonaa euroa. Veroprosentti 9,4 on Tampereen seudun korkeimpia. Asukasta kohti laskettu lainakanta on nyt 3800 euroa eli Suomen kuntien keskitasoa. Konsernivelka nousi 5557 euroon, mikä alkaa olla huolestuttavaa.
Ylijäämäisistä tuloksista huolimatta Kangasala aloitti viime vuonna talouden tasapainottamiseksi ankaran säästö- ja leikkausohjelman. Työntekijöitä vähennettiin luonnollisen poistuman avulla eikä eläkkeelle siirtyvien ja työpaikkaa vaihtavien tilalle palkattu ketään. Kangasalan kaupungilla oli 1363 työtekijää vuonna 2023, viime vuonna 1299. Verotulot, valtionosuudet ja toimintatuotot nousivat arvioitua enemmän, ja kun päälle tuli oman vesilaitoksen myynnistä itselle saatu kirjanpidollinen etu, vuoden 2024 tilinpäätös nousi 7 miljoonaa plussalle.
Vasemmiston ryhmäpuheenvuorossa arvosteltiin ankaraa säästö- ja leikkausohjelmaa.
– Kangasalan kaupunki ei ole tehnyt yhden yhtä alijäämäistä vuotta. Säästösuunnitelma tehtiin liian etupainotteiseksi. Iso osa kohdistui lapsiin ja nuoriin. Olisimme voineet säästää ensin varovaisemmin sieltä, missä vaikutusten arvioidaan olevan vähiten haitallisia ja seurata vaikutuksia toimintaan ja talouteen. Etupainotteisuus tulee nyt unohtaa ja seurata rauhassa kasvavan verokertymän ja tehtyjen säästöjen vaikutuksia. Lapsiin kohdistuvia säästötoimenpiteitä ei tule tehdä enää yhtäkään, sanoi Maiju Nupponen (vas).
Kangasalan valtuusto väitteli ja äänesti Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän perussopimuksen muuttamisesta. Siitä oli aiemmin äänestetty jo seutuhallituksessa sekä lähes kaikissa kunnissa. Ylöjärvi hylkäsi perussopimuksen muuttamisen. Kangasalla närää herätti etenkin viides pykälä, jonka mukaan jäsenkunnat nimeävät seutuhallituksen jäsenet ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä kunkin kaupungin tai kunnan kaupungin- tai kunnanhallituksen taikka kaupungin- tai kunnanvaltuuston puheenjohtajistosta. Tämä kaventaa demokratiaa eikä kehitä seutuyhteistyötä.
– Pykälän tarkoituksena on keskittää valtaa Tampereen hyväveliakselille, jota myös aseveliakseliksi kutsutaan. Jos perussopimus esitetyssä muodossa viedään väkisin läpi, seutuyhteistyöhön tulee vaikeuksia, todettiin vasemmiston puheenvuorossa ja muutosesityksessä, joka kaatui äänin 42–7.
Kolmas Kangasalan valtuustoa puhuttanut asia oli Kirkkoharjun koulun peruskorjaus. Keskusta on voimallisesti vaatinut rakennuksen purkamista sisäilmaongelmien takia ja kokonaan uuden koulun rakentamista. Puolue on tehnyt siitä valtuustoaloitteita, joihin on vastattu kielteisesti. Kirkkoharjun koulu aivan ydinkeskustassa on oleellinen osa historiallista kaupunkikuvaa ja rakennus on sr3-suojelumerkitty. Kangasalan valtuusto päätti vuosi sitten Kirkkoharjun koulun peruskorjauksesta, jonka avulla sisäilmaongelmat ratkaistaan. Päätös pysyy voimassa ja esitys koulun purkamisesta sekä uuden rakentamisesta kaatui äänin 40–11.