Tapahtuma:

Chile 11.9.1973 ‒ me muistamme!


Chilen sotilasvallankaappauksesta ja ensimmäisten Chilen pakolaisten saapumisesta Suomeen on kulunut 50 vuotta. Muistelemme tiistaina 26.9.2023 Ravintola Telakalla, Tullikamarin aukio 3, chileläisten ja suomalaisten yhteistä matkaa.
Ilta alkaa kello 18.00 Viheltäen lumisateessa – Chilen pakolaisten 50 vuotta Suomessa -kirjan esittelyllä.
Toivo Autiosaari (Pispalan Kirjastoyhdistys) haastattelee Viheltäen lumisateessa -kirjan tekijöitä Adrián Sotoa ja Luis Herreraa. Soto on kirjan toimittaja ja Herrera yksi kirjan kirjoittajista. Molemmat olivat ensimmäisten Suomen vastaanottamien pakolaisten joukossa. Keskustelemassa mukana myös Ricardo Parada, Chile50-ryhmän koordinaattori.

Ohjelma jatkuu kello 19.00 runo- ja musiikkiesityksillä. Musiikkia tarjoavat
Kielo Kärkkäinen, Janne Laurila ja Hot Heros sekä Daniel Olguín. Timo Malmi lukee Pablo Nerudan runoja.

1970-luvun uudella laululiikkeellä oli merkittävä rooli Chile-solidaarisuusliikkeen tilaisuuksissa. Chile 50 vuotta – me muistamme illassa on myös laululiikkeen veteraaneja, jotka edelleen laulavat erilaisissa kokoonpanoissa. Illassa laulavilla on taustaa 1970-luvun tamperelaisryhmistä Nuori kaarti, Toverit , Peuhu, Avaruuslintu, Rokkaavat kyyhkyt ja Jasset.

Esityksien lomassa kuullaan kolmen minuutin muistelupuheenvuoroja Chile-solidaarisuustyöhön 50 vuotta sitten ja sen jälkeen osallistuneilta. Tapahtuma on maksuton.

Viheltäen lumisateessa
Viheltäen lumisateessa – Silbando bajo la nieve on 300-sivuinen, kaksikielinen kirja, joka kuvaa Chilen vuoden 1973 tapahtumien taustaa ja ensimmäisten kiintiöpakolaisten vastaanottamista Suomeen. Ennen kaikkea kirja on lukuisien chileläisten kuvaus siitä, miten heidän elämänsä järjestyi maassa, jossa oli hyvää tahtoa, mutta ei lainkaan kokemusta pakolaisryhmien vastaanottamisesta.

Pispalan kirjasto
Pispalan kirjasto on Pispalan Kirjastoyhdistys ry:n ylläpitämä yhteisöllinen kirjasto, jonka toiminta perustuu kirjalahjoituksiin ja kierrätykseen.