Teksti: SINIKKA TORKKOLA, kuvat: TEPPO MOILANEN
– Yksilö, kansa tai kaupunki, joka tarkoituksella pyyhkii pois oman historiansa, halveksii menneitä sukupolvia ja jättää tulevat heitteille. Kiinnostus historian fyysisiä jälkiä ja pimeitä puolia kohtaan ei ole perusteetonta: se kertoo myös halusta oppia ymmärtämään ihmissielun vähemmän kauniita puolia. Tämän vuoksi tavara-asema on säilytettävä alkuperäisellä paikallaan rautatien yhteydessä, perusteli kuvataiteilija, Pro tavara-asema -liikkeen aktiivi Raini Merri Vallinharju tavara-aseman säilyttämistä Tampereen kaupunginvaltuustolle maanantai-iltana.
Yli 8000 ihmisen allekirjoitus ja monien kulttuurivaikuttajien kannanotot näyttävät vaikuttaneen. Nyt näyttää siltä, että Tampereen vanha tavara-asema säilynee. Suunnitelmia ratapihakadun linjauksesta ja rakennusten tulevaisuudesta mietitään uudelleen. Apulaispormestari, yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja Pekka Salmi esitti tavara-asema-adressin luovutustilaisuudessa, että asema siirrettäisiin rautatieläisten talon, Morkun, paikalle. Morkku purettaisiin, mutta rautatieläisten vanhat asunnot säilyisivät.
Pro tavara-asema -liikkeen piirissä tavara-aseman siirto ei saa varauksetonta kannatusta. Ratapihakadun linjaus tavara-aseman ja Morkun välistä pitäisi selvittää kunnolla. Linjaus olisi mahdollinen, jos Vellamonkadulta olisi vain kevyen liikenteen yhteys Ratapihankadulle.
Lue lisää tavara-asema-blogista.
Kulttuurihistoriallisesti tärkeimmät rakennukset tuolla alueella ovat peltimakasiinit, jotka jo purettiin, sekä Morkku. Työväenliikkeen historiaan liittyvien puurakennusten säilyttäminen on erityisen vaikeaa. Eikä sellaisia Tampereella montaa olekaan jäljellä. Jos Morkku ja Sorin talo hävitetään, niin viimeisiä viedään, ainakin keskikaupungilta. Arvokasta rakennusperintöä edustava tavara-asema pitää toki säilyttää, mutta ei Morkun kustannuksella.
Linssiluteena taustalla mm. Lasse Oksanen ja ylipormestari Ikonen.