Artikkeli: Lukijoilta 2013–2018

10.11.2013 klo 14:20

Ruuantekijän terveisiä

TIINA HEINONEN:

Meillä Tampereen Ateriassa on koko vuosi mietitty säästöjä ja säästöjä, koska kaupungin talous on huonossa jamassa. Mitä sitten ateriapalveluista voi karsia, isoimmat kuluerät kun ovat raaka-aineet ja henkilöstökulut? Voitte vain arvailla, mistä olemme keskustelleet kiivaasti: henkilöstömääristä ja ruuan kotimaisuusasteesta. Vuokratyön ja tuontielintarvikkeen käyttö ei mielestäni pidemmän päälle tuo säästöjä vaan päinvastoin voi aiheuttaa huomattaviakin lisäkustannuksia. Ongelmakohtia ovat esimerkiksi ruokamyrkytykset, lihan alkuperä ja työehtosopimusten noudattaminen. Onko meillä kaupunkinakaan varaa esimerkiksi sellaiseen kohuun, että vaikkapa kouluruokailussa useita sairastuu  vaarallisesti saastuneista elintarvikkeista? Tästä olemme keskustelleet ja keskustelu jatkuu. Toivon vain, että pääsemme johtokuntana tulokseen, jossa ruuan alkuperällä ja jäljitettävyydellä sekä todellisilla kokoaikaisilla työsuhteilla on merkitystä.

Tässä kaupungin säästöjen metsästyksessä kuulimme Jyväskylästä mielenkiintoisia uutisia. Siellä Vaajakummun koululta voi saada hyvin edullista lounasta. Koulussa myydään kokeiluluontoisesti ylijäänyttä kouluruokaa hävikin vähentämiseksi. Lounaan hinta on vaivaiset 1,5 euroa. MaRa: n puheenjohtaja hyökkäsi ideaa vastaan kommentoimalla uutisissa: ”Jyväskylässä on poikkeuksellisen runsas ravintolatarjonta. Ravintolat kamppailevat kannattavuuden rajoilla. Kokeilu aiheuttaa kilpailun vääristymän alueella. Kunta kilpailee suoraan ravintolayritysten kanssa, mutta aivan eri pelisäännöillä.” Kyseessä on kuitenkin muutama ruoka-annos päivässä, eikä asiakkaina käytännössä kuitenkaan ole ravintolaruokailijoita. Tällaisesta mahdollisuudesta on keskusteltu myös Tampereen Aterian toimitusjohtajan kanssa, eikä hän suoralta kädeltä tyrmännyt ideaa. Jatkamme siis keskustelua ja etsimme säästöille vaihtoehtoja.

Kirjoittaja on Tampereen Aterian johtokunnan jäsen

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *