Artikkeli: Uutiset 2013–2018

14.12.2013 klo 14:16

Morkku on vallattu

Liina Lumikari kutsuu Morkulle taidenäyttelyyn
Liina Lumikari kutsuu Morkulle taidenäyttelyyn

Teksti: SINIKKA TORKKOLA, kuvat: TEPPO MOILANEN

Joukko taiteilijoita valtasi seuraintalo Morkun Tampereen Tammelassa ja pystytti tilaan taidenäyttelyn. Valtauksella vastustetaan aikeita purkaa Morkku paikalle siirrettävän tavara-aseman tieltä. Kymmenhenkinen joukko toivottaa ihmiset tervetulleiksi tutustumaan sekä taloon että näyttelyyn.

– Avasimme ovet taidenäyttelylle tavoitteena kerätä ihmisiä näkemään pitkään käyttämätön ja purku-uhan alla oleva tila uudessa valossa,. Näytttä sen mahdollisuudet upeana kulttuuritilana ja keskustella joukolla paikan tulevaisuudesta, perustelee ryhmä syitä valtaukselle.

Ovi Morkkuun on auki. Sisällä on lämmintä ja leppoisaa. Valtaajat rupattelevat pienissä ryhmissä. Joku jongleeraa. Muutamia kadulta sisään pistäytyneitä uteliaita kiertää katsomassa näyttelyä. Käsityöläisopiskelijaksi esittäytyvä nuorimies perustelee syitä valtaukselle.

– Tavoitteena on herättää keskustelua vapaan, ei-kaupallisen tilan tarpeesta. Tarvitaan tilaa sosiaaliselle ajanvietolle, joka ei ole riippuvaista kuluttamisesta ja hierarkioista.

Valtaajien tiedotteessa korostetaan, ettei projektin taustalla ole sama ryhmä kuin Tavara-asemaa puolustava taho. Syyt Morkun säilyttämiselle ovat kuiteknkin samat kuin ne syyt, joilla on perusteltu tavara-aseman säilyttämistä.

Apulaispormestari Pekka Salmi (sdp) pitää tavara-aseman siirtoa edelleen parhaana vaihtoehtona. Morkun kaltaisia seurantaloja on muitakin, tavara-aseman kaltaisia rakennuksia on vähemmän. Hänen mukaansa keskustan liikenneratkaisut eivät mahdollista alueen kaikkien rakennusten säilyttämistä.

– Mutta Morkku on hirsirakennus, senhän voisi myös siirtää, jos maksaja löytyy, väläyttää Salmi lopuksi.

Yhdyskuntalautakunnan jäsen Kalle Hyötynen (vas) on puolestaan sitä mieltä, että  kaikki rakennukset säilyttävä ratkaisu olisi paras. Niin sanotussa mutkaratkaisussa Ratapihankatu kulkisi tavara-aseman ja Morkun välistä, jolloin Vellamonkadusta tulisi lähinnä kevyen liikenteen katu. Tavara-asemalla voisi kulkea Rongankadun alikulun kautta.

Jutun kuvat on päivitetty eli  kännykkäkuvat korvattu Teppo Moilasen kuvilla  14-12-2013 klo 18.

Lue lisää aiheesta Vasemmalta Kaistalta

Suunnitelma: tavara-asema Morkun paikalle

Morkun valtaajien FB-sivu Squat Morkku

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *