Artikkeli: Uutiset 2013–2018

2.12.2013 klo 17:57

Talvikille kyllä, yksityistämiselle jyrkkä ei

Vammalan aluesairaalan tulevaisuutta luotaavan Talvikki-hankkeen yksityiskohdat kiinnostivat yleisöä. Kysymyksiä ja kriittisiä kommentteja esitettin runsaasti.
Vammalan aluesairaalan tulevaisuutta luotaavan Talvikki-hankkeen yksityiskohdat kiinnostivat yleisöä. Kysymyksiä ja kriittisiä kommentteja esitettin runsaasti.

Teksti: PIRKKO NIEMI, kuvat: SINIKKA TORKKOLA

– Aluesairaala voidaan säilyttää psykiatrian, sisätautien ja tiettyjen leikkaustoimintojen osalta, jos potilaita saadaan ohjattua lisää. Talvikki-suunnitelman mukaan aluesairaala olisi Taysin toimialue, josta potilasohjausta voidaan tehdä, kuvasi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen Vammalan aluesairaalan toiminnan tulevia mahdollisuuksia.

– Markkinointia pitää myös tehdä. Yhteistyö on keskeistä perusterveydenhuollon ja aluesairaalan välillä. Päivystys voisi olla perusterveydenhuollon järjestämää, sillä lähes kaikki päivystyksen potilaat ovat perusterveydenhuollon potilaita. Terveyskeskuslääkäri voi tarvittaessa konsultoida erikoislääkäriä, joka joko tulee paikalle tai potilas lähtee Taysiin. Myös niin sanottu Forssan-malli kannattaa arvioida, jatkoi Ihalainen.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen sai vastakseen kiperiäkin kysymyksiä.
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen sai vastakseen kiperiäkin kysymyksiä.

Talvikki-projektia käsitellään sairaanhoitopiirissa viikon päästä. Sastamalan kaupunginhallitus ja –valtuusto käsittelevät suunnitelmia joulukuussa. Suunnitelmien taustalla vaikuttaa aluesairaalan palveluiden vähentynyt käyttö. Kolmostien kunnat eivät ole käyttäneet palveluita yhtä paljon kuin ennen.

Kansanedustaja ja sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtaja Arto Satonen esitteli niin sanottua Jämsän-mallia, jossa julkinen terveydenhuolto toimii yhdessä yksityisen palveluntuottajan kanssa. Hänen mukaansa se on ainoa pelastus aluesairaalalle.

Kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg selvitti, että kaupunki on ollut mukana Talvikki-työryhmässä ja suhtautuu Talvikin suunnitelmiin myönteisesti. Tästä huolimatta kaupunki aikoo selvittää muutkin mallit, kuten Jämsän ja Forssan-mallit.

Pirkanmaan Vasemmiston varapuheenjohtaja ja  sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen Sinikka Torkkola kertoi piirikokouksen ottaneen kantaa sairaanhoitopiirin toimintaan. Piirijärjestön kanta on, ettei sairaanhoitopiiriä tule pilkkoa vaan aluesairaaloita ja yliopistosairaalaa tulee kehittää yhdessä. Hän korosti yhteistyön tärkeyttä perusterveydenhuollon ja aluesairaalan välillä.

Sastamalan vasemmiston järjestämään  keskustelutilaisuuteen osallistui nelisenkymmentä sastamalaista. Tilaisuudessa puheenjohtajana toimi Reino Niemi. Yleisö oli aktiivista ja kysymyksiä tuli paljon. Yksityisiä palveluita vastustettiin useissa puheenvuoroissa. Joku yleisöstä näki, että sairaanhoitopiiri on syypää aluesairaalan alasajoon.  Synnytysosaston lakkauttaminen puhutti. Syiksi lopettamiseen esitettiin synnytysten väheneminen. Toiminta oli noin miljoona euroa tappiolla. Sekä taloudelliset tappiot että vastasytyneiden tehohoitovalmiuksien puute olivat syyt, joilla lakkauttamista perusteltiin.

Keskustelijoiden keskeinen toive oli, että ihmiset saavat laadukasta perusterveydenhuoltoa ja tarpeen mukaan erikoissairaanhoitoa myös Vammalan aluesairaalassa niilla alueilla, jotka sinne jäävät.  Kaupunginjohtaja Malmberg  kertoi myös Sastamalan perusterveydenhuollon suunnitelmista. Ensi vuoden talousarviossa ollaan varauduttu säilyttämään kaikki neljä terveysasemaa siitäkin huolimatta, että  henkilöstön saaminen joillekin asemille on ollut ongelmallista.

Lue lisää Vasemmalta Kaistalta
Sairaanhoitopiiriä ei saa pilkkoa

 

.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *