Artikkeli: Uutiset 2013–2018

4.1.2014 klo 11:08

Päiväperho kehrää elämälle parempaa alkua

-Kehräämöhuone on suunniteltu huolella vauvan tarpeita varten, jotta siitä on saatu myös mahdollisimman viihtyisä ja kodinomainen,kertoo Johanna Mällinen sylissään Kehräämön omia maskottipuput
Kehräämöhuone on suunniteltu huolella vauvan tarpeita varten, jotta siitä on saatu myös mahdollisimman viihtyisä ja kodinomainen, kertoo Johanna Mällinen sylissään Kehräämön  maskottipuput

Teksti ja kuvat: CAROLINA HEINONEN

Lastaodottavan, lääkkeitä väärinkäyttävän perheen elämän saaminen raiteilleen ennen lapsen syntymää vaatii usein ulkopuolista apua ja tukea. Perhetukikeskus Päiväperhon Kehräämössä hoidetaan vanhempien päihdeongelmia ja vastasyntyneiden vieroitusoireita.

Vuoden toiminnassa ollut Kehräämö on saanut valtakunnallistakin tunnustusta. Kehräämö voitti vuoden 2013 Inno-palkinnon. Tällä hetkellä Tampereen Rauhaniemessä toimiva Kehräämö tavoittaa vain tamperelaiset perheet, mutta hoidolle olisi tarvetta myös muualla Suomessa.

Kehräämö-idean takana on lastensairaanhoitaja Johanna Mällinen, jolle lastensairaanhoito ja nimenomaan vauvojen hoito on ollut unelma-ammatti lapsesta saakka. Työskennellessään vastasyntyneiden teho-osastolla Tampereella Mällinen alkoi opiskella työn lomassa myös päihdetyötä.

Päihdeongelma ei ole koskaan varsinaisesti koskettanut Mällisen omaa perhettään. Työssään vastasyntyneiden teho-osastolla hän huomasi, kuinka kasvava päihdeongelma vaikutti vastasyntyneiden elämään. Opinnot päihdetyöstä ja työ auttoivat Mällistä tajuamaan, mistä päihdeongelmassa on kysymys.
–  Olen työni kautta ymmärtänyt, että päihdeongelma on sairaus, mutta se on sairaus, josta voi toipua. Huomasin, kuinka vieroitusoireisia vauvoja alkoi ilmestyä jostain yhä enemmän. Ensin ajattelin, ettei tämä voi olla mahdollista, kuvaa Mallinen sitä, miten hänessä heräsi halu tehdä jotain vieroitusoireista kärsivien vauvojen ja heidän perheidensä hyväksi.

Projektipäällikkönä lastenklinikan sosiaalipediatrisella poliklinikalla Mällinen pääsi tutustumaan Turun ja Helsingin päihdeongelmaisten hoidosta vastaaviin yksiköihin. Hän alkoi miettiä, miten sellainen klinikka saataisiin perustettua myös tänne Tampereelle.

Kehrätään kiintymystä

Johanna Mällisen kehittämä kehräämö-toimintamalli käsittää pienen, alle viiden hoitajan työyhteisön, joka jakaa vastuun päihdeperheen hoidosta. Perhe siirtyy Kehräämöön hoidettavaksi yleensä Tampereen yliopistollisen sairaalan vastasyntyneiden teho-osastolta.  Usein sairaalassa on jouduttu aloittamaan vastasyntyneelle morfiini-hoito. Alkuhoidon jälkeen sekä vauva että perhe voivat siirtyä Kehräämöön jatkohoitoon, jossa lasketaan vauvan lääkitystä asteittain. Ennen Kehräämöä vauvoja saatettiin hoitaa teho-osastolla useita viikkoja ennen kuin lääkitys saatiin lopetettua turvallisesti

Päiväperhossa on kriisiosaston yhteydessä erillinen kehräämöhuone, jossa sekä vauva että perhe saavat ympärivuorokautista hoitoa ja tukea. Tämä edesauttaa vauvan ja äidin kiintymyssuhteen kehittymistä. Sairaalan lastenosastolla samassa huoneessa on useita muitakin vauvoja ja kiireisiä hoitajia vain nimeksi vastaamaan perheen tarpeisiin.

– Olen nähnyt muutoksen vauvoissa, mikä menneen vuoden aikana on tapahtunut. Vauvat ovat tyytyväisempiä ja iloisempia ja voivat selvästi paremmin. Perheen yhdistäminen mahdollisimman varhain on todella tärkeää ja perheen rinnalla kulkeminen sekä vauvan ja äidin kiintymyssuhteen muodostaminen ovat myös lastensuojelullisesti tärkeintä ennaltaehkäisyä, sanoo Mällinen.

Kehrätään uutta alkua

Perheensä kanssa kehräämössä kuluneen vuoden aikana hoidossa ollut perheenäiti Jenni (nimi muutettu) kertoo saaneensa toivomansa avun Kehräämöltä sekä Päiväperhon kriisiosastolta. Tavallisen perhe- ja koulutustaustan omaavan pienen lapsen äiti kertoo, kuinka päihteet veivät nuoruudessa salakavalasti mukanaan. Raskausuutinen kuitenkin mullisti elämän, ja hän hakeutui Päiväperhoon hoitoon sekä pääsi myös opiaattikorvaushoitoon.
– Olin ajatellut, että lapsi saa tulla, jos on tullakseen. Olin kuitenkin hakenut korvaushoitoon jo ennen raskautta, Jenni kertoo.

Raskaus nopeutti Jennin korvaushoitoon pääsyä mutta perheen isä joutui puolen vuoden hoitojonoon. Päätös Kehräämöön tulemisesta tehtiin raskausaikana monen eri päihdetyötä tekevän tahon kanssa. Muun muassa Taysin päihdepsykiatrisen osasto ja raskautta seuraavan lääkärin lausunnot vaikuttivat Päiväperhossa annettavaan hoitoon.
– Korvaushoito oli minulle pelastus ja Kehräämö vastasi kaikkea sitä, mitä olin ennalta saanut kuullakin, arvioi Jenni saamaansa hoitoa.

Maskottipuput ovat Kehräämön työntekijän Essi Ahvan tekemiä.
Maskottipuput ovat Kehräämön työntekijän Essi Ahvan tekemiä.

Huumausaineet, kuten opiaatit ja bentsodiatsepiinit, aiheuttavat vieroitusoireita myös vastasyntyneelle. Vauvan vieroitusoireita seurataan Finnegan-pisteytyksen avulla ja pisteiden perusteella päätetään morfiinilääkityksen tarpeellisuus. Myös Jennin vauva joutui aloittamaan lääkityksen.

Muutaman viikon päästä vauva kotiutettiin Taysista Päiväperhon Kehräämöön, jossa sekä äiti että isä saivat olla lapsensa rinnalla ympäri vuorokauden. Arki kehräämösssä ei kuitenkaan ole perheelle helppoa.
– Ovessa olevan ikkunan sälekaihtimia täytyi pitää yölläkin auki ja valot räpsyivät pitkin yötä. Saimme kuitenkin henkilökunnalta apua myös väsymykseemme ja meille annettiin välillä mahdollisuus nukkua hoitajan pitäessä huolta vauvastamme, kuvailee Jenni kehräämöaikaansa

– Voimia tarvitaan, mutta kaikki on sen arvoista, kun saa olla oman pienen vauvansa vierellä. Kehräämössä pääsee arkeen ja rutiineihin kiinni nopeammin kuin jos vauvan olisi sairaalassa ja erossa perheestään. Taysissa hoito on varmasti hyvää, mutta täällä se on suunnattu nimenomaan meille päihdeongelmaisille. Täällä olen kokenut saavani arvostavan kohtelun, mikä kaikille pienten vauvojen äideille kuuluu ja enemmänkin, lähettää Jenni terveisiä tuleville perheille.

Lisää aiheesta muualla verkossa:
Päiväperhon verkkosivut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *