Artikkeli: Uutiset 2013–2018

31.3.2014 klo 07:07

Mistä koti uusille tamperelaisille

Mikko Aaltonen, kuva Aarno Karjalainen-001 MIKKO AALTONEN

Kysymyksestä minne kasvavan kaupungin asukkaat pitäisi asuttaa on viime aikoina puhuttu paljon Tampereen kaupunginvaltuustossa. Kysymys on pohjimmiltaan siitä, tiivistetäänkö kaupunkia rakentamalla uusia asuntoja jo olemassa oleville alueille vai perustetaanko uusia asuinalueita rakentamattomille alueille. Valtuustossa on esitetty monia puheenvuoroja, joiden mukaan olemassa olevaa kaupunkia ei saisi tiivistää vaan uudet asunnot olisi tehtävä uusille alueille kauas kaupungin keskustasta. Tällaisissa puheenvuoroissa on usein pelotteleva sävy, jonka mukaan kaupungin tiivistyminen johtaa slummeihin ja kaikenlaiseen elämän laadun huonontumiseen. Onneksi tällaiset puheenvuorot ovat tulleet jostakin ihan muusta joukosta kuin vasemmistoliiton valtuustoryhmästä.

Tamperelaisten määrä kasvaa nopeasti. Keskimäärin uusia asukkaita on kaupunkiin muuttanut noin 2000 vuodessa. Vuonna 2013 kaupungin asukasmäärä kasvoi lähes 3000 asukkaalla. Muuttajien määrä on niin suuri, etteivät vanhat asunnot riitä vaan uusia asuntoja on rakennettava. Uudet asunnot vaativat lisää kunnallistekniikkaa, kuten vesijohto-, viemäri- ja katuverkostoa, jotka kaupungin on rakennettava ja maksettava veroeuroilla.

Rakentamiskustannuksissa on eroja. Uusien asuntojen aiheuttamat kulut kaupungille vaihtelevat kuitenkin sen mukaan tiivistetäänkö olemassa olevaa kaupunkirakennetta vai aloitetaanko uusia asuinalueita rakentamattomille alueille. Asuntojen rakentaminen olemassa olevan kaupunkirakenteen sisään maksaa 5000 euroa asukkaalta. Rakentaminen uudelle alueelle, jossa ei ole valmiina kunnallistekniikka, maksaa noin 17000 euroa asukasta kohden. Väestönkasvuennusteiden mukaan seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana Tampereelle muuttaa vuosittain 4500 uutta asukasta. Jos nämä uudet tamperelaiset asutetaan kokonaan uusille alueille, maksaa se kaupungille 765 miljoonaa euroa. Jos uusista kaupunkilaisista 70 prosenttia asutetaan, kuten kaupunkistrategiassa on suunniteltu, olemassa oleville asuntoalueille ja vain 30 prosenttia uusille alueille, verovaroja kuluu lähes 400 miljoonaa euroa vähemmän.

Kirjoittaja on Tampereen kaupungin apulaispormestari ja vasemmistoliiton  valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Kommentteja: 2

  1. Vasemmistolaisuudedesta

    Vasemmistolaisuus on tänä päivänä kirosana. Nyt on itsekkyys ja minulle heti kaikki. Jokaisen päivällekin etusivujen uutisaihe. Ketä minä nussin eilen. Ketä kiinnostaa Katan tissisliivit. En paheksuisi sitä vaikka vasuriritkin menis ottamaan omansa kapitalismin aarteista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *