Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

17.5.2014 klo 13:31

Taidesuunnistuksen myynti nousi ennätykselliseksi

teksti ja kuvat: MARJA-LIISA TORNIAINEN

Takahuhdin Taidekeskuksen käytävä Anja Ikosen maalauksen kautta nähtynä.
Takahuhdin Taidekeskuksen käytävä Anja Ikosen maalauksen kautta nähtynä.

Tasan kymmenettä kertaa järjestetty Pirkanmaan taidesuunnistus keräsi hiukan vähemmän kävijöitä kuin edellisvuonna. Taiteilijat esittelivät töitään 132 kohteessa ja vierailuja kirjattiin yhteensä 13 600. Kävijämäärän laskusta huolimatta myynti nousi miltei kaksinkertaiseksi. Taidesuunnistuksesta ostava ei maksa välikäsille.

Suomen Trikoolla työskentelevät taiteilijat avasivat ovensa vuonna 1998 yleisölle. Keväinen tapahtuma sai suuren suosion ja se järjestettiin uudelleen useaan kertaan kunnes vuonna 2004 Pirkanmaan taidetoimikunta organisoi ensimmäisen kerran nykyisen kaltaisen, koko seutukunnan käsittävän taidesuunnistustapahtuman. Oppia käytiin hakemassa Ruotsin puolelta, missä taiteilijat ovat kutsuneet ihmisiä työhuoneilleen jo vuodesta 1968. Kävijämäärä siellä on vuosittain sadan- ja kahdensadantuhannen tienoilla, mutta aluekin on laajempi. Useat taiteilijat ansaitsevat suurimman osan vuositulostaan Konstrundanin aikana.

Mervi Viitajylhän suunnittelemia omintakeisia hopeatöitä: Rekvisiittapaja Hallittu kaaos Takahuhdin Taidekeskuksessa.
Mervi Viitajylhän suunnittelemia omintakeisia hopeatöitä: Rekvisiittapaja Hallittu kaaos Takahuhdin Taidekeskuksessa.

Nykyään organisoijana Pirkanmaalla toimii Taidesuunnistus ry jäsenyhdistyksineen. Yhdistys sai tänä vuonna Suomen Kuvataidejärjestöjen liiton (SKjL) tunnustuspalkinnon työstään. Palkinnon, kuvanveistäjä Raimo Heinon liitolle suunnitteleman Taisto Ahtola-mitalin vastaanotti tuottaja Julia Prusi.

Tapahtuman yleisöpalaute oli hyvin positiivista, vaikkakin palautteen antajia kävijämäärään nähden oli vähän. Sekä kävijät että taiteilijat nauttivat toistensa kohtaamisesta. Katalogia kehuttiin, mutta opastus olisi voinut olla parempi. Mukana oli nuoria, jotka tekivät ensimmäisiä taidehankintojaan. Osa kävijöistä ei ollut tyytyväinen taiteilijoiden tasoon. Koko taidesuunnistuksen historian ajan onkin puhuttu, pitäisikö mukaan hyväksyä vain ammattitaiteilijat, mutta enemmistö on halunnut antaa kaikille halukkaille osallistumismahdollisuuden.

Arpajaisvoiton, taidegraafikko Janne Laineen polymeerigravyyrin Eternal vuodelta 2013, voitti Satu Lehtinen.

http://www.taidesuunnistus.net/ajankohtaista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *