Artikkeli: Uutiset 2013–2018

23.6.2014 klo 07:26

Sosiaali- ja terveysmenojen säästölista uusiksi

Tampereen kaupunginhallituksen  talouskuri vaateet pistävät vasemmistoliiton luottamushenkilöt mietteliäiksi. Linjasta olisi syytä tinkiä.
Tampereen kaupunginhallituksen talouskuri vaateet pistävät vasemmistoliiton luottamushenkilöt mietteliäiksi. Linjasta olisi syytä tinkiä. Varpu Jutila on  edessä oikealla,  selin Veijo Laitinen.

Teksti: SINIKKA TORKKOLA, kuvat: ERIK LYDÉN
Kesäkuussa tehdyn ylitysennusteen mukaan Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveysmenojen kulut ovat 13,7 miljoonaa euroa suunniteltua enemmän.  Suurin syy vuoden 2014 talousarvion ylitysennusteeseen on työttömyys. Työttömyyden aiheuttamat menot, kuten toimeentulotuki ja työmarkkinatuen kuntaosuus, ovat ylittämässä talousarvion 7,1 miljoonalla eurolla.

Terveyttä ja toimintakykyä ylläpitävien palvelujen lautakunta (tetola) käsitteli juhannuksen alusviikolla säästölistaa, jonka avulla oli tarkoitus  pienentää talousarvioylityksiä. Lautakunnan jäsenet eivät kuitenkaan hyväksyneet kaupunginhallituksen ohjeiden mukaan valmisteltuja sopeuttamistoimia ja palauttivat yksimielisesti säästölistan uudelleen valmisteltavaksi.

– Pidän kestämättömänä sitä, että ratkaisuna korkean työttömyyden aiheuttamiin kustannuksiin lähdetään kurjistamaan entisestään mielenterveysongelmaisia, vaikeavammaisia ja sairaita. Taloustilanne on eittämättä huono, mutta harkitsemattomilla leikkauksilla on – inhimillisen kärsimyksen lisäksi – vaara muodostua entistä suuremmiksi kustannuksiksi tulevaisuudessa, toteaa lautakunnan jäsen Varpu Jutila (vas.) leikkauslistasta.

Sopeuttamislistalla oli mukana kymmenen  erilaista toimenpidettä, kuten lääkinnällisen kuntoutuksen ja päihde- ja mielenterveysasiakkaiden kotipalvelujen ja kehitysvammaisten palveluasumisen vähentäminen. Esityksen mukaan kiireettömän hammashoidon jonotusaikoja olisi pidennetty, luovuttu yleislääkärien vastaanoton ja kuvantamisen palveluseteleistä sekä siirretty korvaushoidon lääkkeet asiakkaiden itsensä maksettavaksi.
– Monipuolisuudestaan huolimatta säästötoimenpiteet eivät olisi paljoa paikanneet talousahdinkoa, sillä säästöjen yhteissummaksi muodostui ainoastaan 760 000 euroa, toteaa Jutila.

Säästöjen riskit arvioitava

– Kaupungin toiminnoissa on tehostettavaa, eivätkä kaikki palvelut lunasta vaikutuksellaan niihin käytettyä rahasummaa. Säästöt oikeissa paikoissa voivat siis tulla kysymykseen. Ennen säästöjä on kuitenkin arvioitava, millaisia vaikutuksia ja mahdollisia riskeja niillä on. Vaikutusarvio ja taustatiedot säästölistasta kuitenkin puuttuivat – tai ainakin ne jäiväti lautakunnan jäseneltä näkymättömiin, kuvailee Jutila syistä, joiden vuoksi esitys palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.

– Toivoisinkin, että kaupunginhallitus ei nyt jätä terveyttä ja toimintakykyä edistävien palveluiden lautakuntaa yksin juustohöyläilemään, sillä se ei aiheuta tässä konkurssissa kuin vahinkoa, lähettää Jutila terveisiä kaupunginhallitukselle.

Jutilan pitää tärkeänä menoylitysten rakenteellisiin syihin puuttumista. Ratkaisuja on myös pystyttävä kyseenalaistamaan.
– Onko tilanteessa, jossa työttömyys aiheuttaa suuria kustannuksia ja valtionavustukset pienenevät, mitään mieltä yrittää räpiköidä juustohöylämenetelmällä kohti pormestariohjelmaan kirjattua nollatulosta.

Terveyttä ja toimintakykyä ylläpitävien palvelujen lautakunta käsittelee talousarvion ylitysennustetta ja sopeuttamistoimia seuraavan kerran elokuun kokouksessaan.

Lisää aiheesta:

Terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen sopeuttamistoimenpiteet ylitysennusteen pienentämiseksi vuonna 2014.  Tetolan pöytäkirjan 18.6.2014 pykälä 66. (PDF-tiedosto)

Lisää aiheesta Vasemmalla Kaistalla

Ennaltaehkäisy ei ole säästökeino

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *