Artikkeli: Uutiset 2013–2018

22.7.2014 klo 14:12

Vasemmistoliitolle lisäpaikka eduskuntaan?

Näiden vaalimökkien liepeillä on taas vipinää eduskuntavaalien alla huhtikuussa. Vaaleihin on nyt 271 päivää!
Näiden vaalimökkien liepeillä on taas vipinää eduskuntavaalien alla huhtikuussa. Vaaleihin on nyt 270 päivää!

Teksti ja kuvat: CAI MELAKOSKI
Kesäkuun kannatusmittauksissa vasemmistoliiton suosio jatkoi kasvuaan. Jos yhdeksän prosenttiyksikön kannatus toteutuu eduskuntavaaleissa, on vasemmiston toinen paikka Pirkanmaalla melkoisen varma. Yleisradion ja Helsingin Sanomien kesäkuussa julkaisemat kannatusarviot ovat hyvin lähellä toisiaan. Yle antaa vasemmistolle 9,3% ja HS 9%, nousua edellisiin mittauksiin verraten molemmissa.

Puolueiden valtakunnallinen kannatus ei ole sama Pirkanmaalla. Keskustan ääniosuus on täällä aina tuntuvasti alempi ja RKP ei aseta ehdokkaita. Muut eduskuntapuolueet saavat Pirkanmaalla paremman tuloksen kuin koko maassa.

Vasen Kaistalla on puolueille korjauskerroin, joka soveltaa koko maan kannatusluvut vaalipiirin ääniosuuksiksi. Jos mittausten kannatusluvut toteutuisivat eduskuntavaaleissa, tarkoittaisi se Pirkanmaalla seuraavan taulukon mukaista paikkajakoa:

Jutun kirjoittajan valistunut arvaus  Pirkanmaan kansanedustajapaikkojen jakaantumisesta, jos kansa äänestää huhtikuussa kesäkuun kannatusmittausten malliin.
Jutun kirjoittajan valistunut arvaus Pirkanmaan kansanedustajapaikkojen jakaantumisesta, jos kansa äänestää huhtikuussa kesäkuun kannatusmittausten malliin.

Ennusteeseen liittyy paljon epävarmuustekijöitä, ja vaalin tulos selviää vasta vaalipäivän iltana 19.4. Paljon riippuu poliittisen tilanteen ja toiminnan kehittymisestä, ehdokasasettelun onnistumisesta ja vaalityön sujumisesta.

Vasemmistoliitto saisi kummankin mittauksen toteutuessa lisäpaikan ja SDP menettäisi yhden.

Ylen kannatusarvion perusteella vihreät saisi lisäpaikan ja viimeisestä paikasta taistelisivat keskusta ja kokoomus. Helsingin Sanomien mittauksen perusteella näyttää siltä, että vihreät on hyvin lähellä lisäpaikkaa, ja uhkaa kokoomuksen viidettä paikkaa.

SDP:n neljäs paikka ei ole kaukana, eikä kristillisdemokraatit voi pitää ainoaa paikkaansa mitenkään varmana.

Vasemmistoliiton ehdokasasettelu päättyy elokuun lopussa

Pirkanmaan vasemmiston ehdokasasettelu eduskuntavaaleihin on käynnissä 29. elokuuta. Muut Pirkanmaan eduskuntapuolueet ovat jo kiirehtineet kristillisdemokraatteja lukuunottamatta julkistamaan ehdokkaittensa nimiä. Vasen Kaista julkaisee lähipäivinä  jutun Pirkanmaan ehdokasasettelutilanteesta.

Lisäätietoja:
Yleisradion kannatusarvio 26.6. Tekijä: Taloustutkimus.
Helsingin Sanomien kannatusmittaus 13.6. Tekijä: TNS-Gallup.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *