Artikkeli: Uutiset 2013–2018

15.9.2014 klo 20:54

Delfinaario jatkaa

Vapaus delfiineille! Mielenilmaus 30.7.2014, Tampere. Kuva: Oikeutta Eläimille.
Vapaus delfiineille! Mielenilmaus 30.7.2014, Tampere. Kuva: Oikeutta Eläimille.

Teksti: TIINA HEIKKILÄ
Tampereen kaupunginvaltuusto hylkäsi valtuustoaloitteen, jossa esitettiin Särkänniemen delfinaarion hallittua alasajoa. 45 valtuutettua äänesti aloitetta vastaan, 16 puolesta ja 6 tyhjää.  Myös pontta, jossa esitettiin jatkoselvityksiä delfinaarion tulevaisuuden selvittämiseksi, ei hyväksytty. Delfinaario saa siis jatkaa.

Argumenttina delfinaarion säilyttämisen puolesta käytettiin delfiinien kaupungille tuomaa vetovoimaa ja imagosyitä, Särkänniemen altaiden ja muiden tilojen sekä delfiininhoitajien erinomaisuutta, vastuuta delfiineistä ja delfiinien onnellisuutta, josta delfinaarion säilyttämisen kannattajat olivat varmoja.

Monessa puheenvuorossa epäiltiin delfinaarion lopettamispuuhan liittyvän tuleviin vaaleihin ja puolueiden irtopisteiden keräilyyn. Julkisuudessa liikkunut legenda aloitteen sisältämästä delfiinien mereen vapauttamisesta eli salissa villinä. Perussuomalaisten Lassi Kaleva näki delfinaarion historiaan siirtämisessä ajattelumallin, joka johtaa kaikkien hyötyeläimienkin kieltämiseen.
–  Delfinaario tuo Tampereelle 20 miljoonaa välillisiä tai välittömiä tuloja, tykitteli Kaleva.

Kalevan mukaan delfiinit tykkäävät esiintymisestä ja mikäli ne eivät tykkäisi esiintyä ihmisille, ne lopettaisivat sen. Kalevan korosti myös delfinaarion merkitystä koulutuksessa, sillä koululaiset vierailevat paljon delfinaariossa.

Aloitteen kannattajat korostivat, että delfinaarion säilyttämisen kierre pitää joskus katkaista.

–  Nykytiedon valossa delfinaarioita ei enää perustettaisi, aiemmissa delfinaariokeskusteluissa mukana ollut valtuutettu Satu Hassi (vihr.) sanoi.

Valtuutettu Anna Kontula (vas.) teki havainnon, että delfinaariota puolustetaan argumenteilla, jotka ovat tuttuja orjuuden lopettamisen vastustajilta.
– Delfinaariosta on enemmän haittaa kuin hyötyä Tampereen imagolle, sanoi varavaltuutettu Ilkka Porttikivi (vas.).

Aloitetta vastustanut valtuutettu Satu Sipilä (KD) totesi valtuustossa toivovansa, että eläimet eivät olisi propagandavälineitä. Valtuutettu Minna Minkkinen (vas.) huokasi salin vasemmalla laidalla, että näin todella toivoisi.

Kirjoittaja on vasemmiston varavaltuutettu.

Aiheesta aikaisemmin Kaistalla:
Lukusuositus kaupunginhallitukselle: Uljas Musta (1.9. Sinikka Torkkola)
Vihreitä delfiinkauppoja (8.9. Kaistapää)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *