Artikkeli: Uutiset 2013–2018

9.9.2014 klo 09:29

Pienyrittäjä ei talleta rahoja veroparatiisiin

Kohutut 2100 euron kuukausitulot ovat hiusyrittäjälle harvinaista herkkua.
Kohutut 2100 euron kuukausitulot ovat hiusyrittäjälle harvinaista herkkua.

Teksti ja kuvat: MINNA MINKKINEN
Suomessa on 322 183 yritystä, joista alle 10 työntekijää työllistäviä on 93,4 %. Itsensä työllistäviä on 152 000, ja määrä kasvaa tasaisesti. Yksi itsensä työllistävien ryhmä on kauneudenhoitoalan yrittäjät. Vuoden 2012 verohallinnon rekisterin mukaan heitä on 16 589, joista parturi-kampaajia on 12 283.

Kauneudenhoitoala on yleisesti ottaen ala, jolla työllistytään vain yrittäjyyden kautta. Tamperelaiset Henna ja Johanna ovat juuri tällaisia. Johanna ja Henna ovat olleet yrittäjinä heti opintojen päätyttyä.

– Vaihtoehtoja ei juurikaan ollut, palkkatyötä tällä alalla on vaikea löytää, jos sitä on juuri ollenkaan, summaa Johanna yrittäjäksi ryhtymistä. Henna on toiminut yrittäjänä 11 vuotta, samasta syystä. Vaikka Henna ja Johanna nauttivat yrittäjyyden tuomasta vapaudesta, on heillä pienyrittäjän murheet kannettavana. Arvonlisäveron nosto vuoden 2012 alussa 10 prosentista 24 prosentiin verotti myös yrittäjän tuloja, koska summaa ei voinut laittaa tuotteen hintaan tai asiakkaat olisivat kaikonneet. Veronkorotus näkyi siis suoraan heidän tuloissaan.

Ministeri Rädyn kommentti 2100 euron tuloista sai Hennan ja Johannan hermostumaan.
– Tuollaiset kuukausitulot ovat meille isot tulot eikä tuollaisia todellakaan näe joka kuukausi. Tulot jäävät tuhanteen euroon, vaikka töitä tekee kuusi päivää viikossa ilman kesälomia, Henna ja Johanna kertovat.

”Miksi ei kohdisteta painetta oikeisiin veronkiertäjiin”

– Verotus vie suurimman osan yrittäjän tuloista. Onneksi emme sairasta, muuten olisi tulot vieläkin pienemmät, enkä edes tiedä miten sitten kävisi, miettii Johanna yrittäjän arkea.

Henna on lomaillut yli kaksi viikkoa viimeksi kuusi vuotta sitten, Johannalla lomaa ollut viimeksi opiskeluvuosina. Viikon loman Johanna piti neljä vuotta sitten. Harmaan talouden syyllistyspuheet pienyrittäjiä kohtaan eivät innosta Johannaa ja Hennaa.

– Ei näistä tuloista rahoja Caymansaarille talleteta. Miksi ei kohdisteta painetta oikeisiin veronkiertäjiin pienyrittäjien mollaamisen sijaan, Henna miettii.

– Eniten pienyrittäjän paine vähenisi jos arvonlisäveroa alennettaisiin ja pienyrittäjiä arvostettaisiin enemmän, Henna ja Johanna summaavat toiveitaan päättäjiä kohtaan.

Lisää edunvalvontaa
Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Arja Laurila tunnistaa parturi-kampaajien yrittäjyyshaasteet. Hiusyrittäjien tavoitteena on pysyvästi laskea arvonlisävero kahdella kädellä tehtävälle työlle.

– Arvonlisän noustua 14 % parturi-kampaamopalveluissa ei monikaan yrittäjä laittanut nousua palveluiden hintaan ja näin maksoi omasta pussistaan alv:n noston, sanoo Laurila. Moni asiakas jättää tulematta liikkeeseen hintojen nousun vuoksi.

Laurila harmittelee alan alhaista järjestäytymisastetta.
– Moni yrittäjä ei ymmärrä olevansa yrittäjä, eikä näin ollen ole valmis pitämään omia puoliaan. Edunvalvonnalle ei riitä aikaa ja energiaa, kun yrittäjät tekevät pitkää päivää. Suurin osa alan työntekijöistä on nuoria naisia, joilla on perhe. Siinä ei pitkien työpäivien päätteeksi jaksa miettiä vielä yrittäjien edunvalvontaa.

Yrittäjäkoulutusta tarvitaan lisää perustutkinnon osaksi, mutta myös tutkinnon jälkeen. Moni alalle tuleva nuori ei ole tietoinen yrittäjyyteen vaadittavista taidoista, kuten markkinoinnista, palveluiden hinnoittelusta ja yrittäjyyden verotuksesta. Tätä koulutusta Laurila toivoo lisää.

Henna ja Johanna ovat samoilla linjoilla. Henna ehdottaa nauraen, että ennen toiminimen saamista pitäisi suorittaa koe, jossa testataan yrittäjyyteen liittyvät perusosaamiset.

Yksiääninen yrittäjyyskeskustelu

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäen mielestä olennaista on pystyä turvaamaan pienyrittäjien toimeentulo oikeudenmukaisella tavalla. Pienyrittäjien asema työmarkkinoilla on heikko ja itsensä työllistävät pienyrittäjät on pitkälti unohdettu poliittisessa keskustelussa. Pienyrittäjiä on vaikea lokeroida yhteen yhteiskuntaluokkaan, mutta pienituloisia ja jopa köyhiä yrittäjiä on paljon.

– Tärkeintä olisi nostaa pienyrittäjän starttirahaa, lyhentää työssäoloehtoja ja pystyä tasaamaan vanhemmuuden kustannuksia. On myös turvattava pienyrittäjien oikeus sairastamiseen ja lomien viettoon. Lisäksi pienille yrityksille on annettava mahdollisuus osallistua julkisiin kilpailutuksiin, listaa Arhinmäki.

– Lainsäädännössä, verotuksessa ja muussa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa lähtökohtana pitää olla, että palkkatyötä ja yrittäjyyttä kohdellaan tasavertaisesti, jatkaa Arhinmäki Vasemmistoliiton yrittäjäpoliittisia tavoitteita.

– Kokoomus koetaan monesti pienyrittäjien puolueeksi, vaikka se todellisuudessa on suurpääoman puolue. Suuryritysten ehdoilla tehtävä yrittäjäpolitiikka vain vaikeuttaa pienyrittäjien asemaa. Etenkin suuryritysten harjoittama veronkierto vääristää kilpailua ja rajaa pienyrittäjien mahdollisuuksia menestyä alallaan.

– Reilun kilpailun turvaamiseksi suurten ylikansallisten yritysten verosuunnittelu eli verojen kiertäminen on saatava loppumaan säätämällä maakohtainen kirjanpito pakolliseksi.

Lue lisää:
Parturi-kampaamon hinnasto (asiaan liittyvä kirjoitus Minna Minkkisen blogissa)
Turvaa ja jatkuvuutta pienyrittäjän arkeen (Vasemmistoliiton pienyrittäjäohjelma 2010)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *