Artikkeli: Uutiset 2013–2018

9.10.2014 klo 09:17

Epäonnistunut Sote torjuttava

Julkilausuma (CM)Teksti: KANGASALAN VASEMMISTOLIITTO
Kangasalan Vasemmistoliitto katsoo, että hallituksen ja suurimpien puolueiden esittämä Sote-uudistus tulee torjua. Esitetty demokratiavajeinen malli on perustuslain vastainen, sortaa pieniä kuntia ja johtaa tulonsiirtoihin suurille sekä heikentää kuntien henkilöstön asemaa.

Yhdistyksen mukaan tekeillä olevaa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakia ei tule viedä eduskuntaan, vaan palauttaa se uuteen valmisteluun. Tärkeän lain hätäisessä valmistelussa on loukattu perustuslain §121, jossa säädetään kuntien itsehallinnosta.

Käytännössä luodaan uusi väliportaan hallinto, jota ei valita vaaleilla, mutta se käyttää silti merkittävää budjettivaltaa. Soten rahoitusperustana oleva kapitaatiomalli, jonka kriteereinä ovat sairastavuus ja ikärakenne, sortaa pieniä kuntia. Kangasalle esitys merkitsee peräti 6 miljoonan euron menetystä, kun Tampere hyötyisi yli 70 miljoonaa.

Kangasalan Vasemmistoliiton mukaan kapitaatiomallin todellinen tarkoitus on heikentää pienten kuntien taloutta ja näin pakottaa ne liitoksiin isompien kanssa.

Ehdotettu malli siirtää laajasti kuntien taloudellista päätösvaltaa sosiaali- ja terveysalueille, mutta jättää juridisen ja taloudellisen vastuun asukkaiden hyvinvoinnista kunnille. Kuntien työntekijöiden asemaa esitys käsittelee puutteellisesti tai ei lainkaan. Täten edellytyksiä nykymuotoisen lain hyväksymiselle ei ole.

Kangasala 8.10.2014

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *