Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

20.10.2014 klo 17:23

Tampere sai köyhyysohjelman

Teksti: MIKKO AALTONEN

Kuva: Aarno Karjalainen
Kuva: Aarno Karjalainen

Tampereen kaupunginhallitus päätti tänään hyväksyä köyhyysohjelman. Köyhyysohjelma oli yksi Vasemmistoliiton tavoitteista valtuustokauden alussa, ja saimmekin sen mukaan koko pormestarikoalition tavoitteisiin. Ohjelmalla on toki laaja tuki koko valtuustossa, ja suurin osa valtuutetuista ymmärtää asian merkityksen.

Toimeentuloon ja hyvinvointiin liittyvät asiat kuuluvat omaan vastuualueeseeni apulaispormestarina. Pääsinkin itse valitsemaan jäsenet työryhmään, joka valmisteli ohjelman. Itse toimin työryhmän puheenjohtajana ja jäseninä olivat Matti Helin (kokoomus), Jari Heinonen (SKP), Anneli Kivistö (SDP), Irene Roivainen (vihreät) ja Ilmari Rostila (perussuomalaiset). Halusin poliittisesti kattavan joukon, jolla olisi myös asiantuntemusta aiheesta. Työryhmän kokoonpano vastasi oivallisesti tätä tavoitetta, ja ryhmän työskentely oli sujuvaa.

Köyhyysohjelmassa pyrittiin ytimekkyyteen eikä koko aihetta kattavaan akateemiseen analyysiin. Ohjelman sivumäärä haluttiin pitää pienenä ja teksti mahdollisimman ymmärrettävänä. Toivottavasti mahdollisimman monen mielestä tässä onnistuttiin.

Ohjelman alussa pohditaan lyhyesti köyhyyden merkitystä ja sitä, mitä sillä tarkoitetaan, sekä käydään läpi sitä, mitä Tampereella on jo tehty. Tämä sen vuoksi, että pyörää ei tarvitsisi keksiä uudestaan eikä esittää sellaisia asioita, joita on jo tehty ja kokeiltu.

Sen jälkeen esitellään kolmen teeman avulla tavoitteita ja toimenpiteitä köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi. Teemat ovat työttömyyden ja pienituloisuuden aiheuttamat taloudelliset, sosiaaliset, terveydelliset ja psykologiset haasteet sekä yhteisöllisyyden ohenemisen tuomat haasteet.

Suurimpana syynä köyhyyteen nähdään työttömyys. Ratkaisuksi siihen esitetään muun muassa sosiaalisen yritystoiminnan lisäämistä, jotta ihmiset saataisiin pysymään työkuntoisina tai työkunto palautettua. Pienituloisuuden ongelmia esitetään helpotettavaksi muun muassa lisäämällä ehkäisevän toimeentulotuen käyttöä ja sosiaalista luototusta. Yhteisöllisyyden tukemiseen esitetään keinoksi esimerkiksi määrätietoista yhteistyötä järjestöjen kanssa.

Ohjelma ei ole missään nimessä kattava, mutta työryhmä esittää oman näkemyksensä siitä, mistä pitäisi aloittaa. Yhtenä oleellisena teemana toimenpide-ehdotuksissa nousee esiin aktiivipassi joka mahdollistaisi esimerkiksi ilmaisen joukkoliikenteen käytön toimeentulotukea pidempään saaneille.

Kirjoittaja on Tampereen kaupungin apulaispormestari ja vasemmistoliiton  valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Lisätietoja:
Köyhyysohjelma
YLE:n Tampereen uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *