Artikkeli: Uutiset 2013–2018

18.11.2014 klo 13:28

Aktiivipassista vihdoin totta Tampereella

Valtuustosalissa (vasemmalla) päätettiin eilen avustaa pienituloisten pääsyä muun muassa Finlaysonin (keskellä) ja Frencellin (oikealla) kulttuuripalvelujen äärelle.
Valtuustosalissa (vasemmalla) päätettiin eilen avustaa pienituloisimpien kaupunkilaisten pääsyä muun muassa Finlaysonin (keskellä) ja Frencellin (oikealla) kulttuuripalvelujen äärelle.

Teksti ja kuvat CAI MELAKOSKI
Köyhimpien tamperelaisten liikuntamahdollisuuksia parantava aktiivipassi toteutuu vihdoin ensi vuonna. Päätöksentekoon kului kahdeksan vuotta. Se on melkoisen pitkä aika, sillä valtuustoryhmien puheenjohtajat sopivat jo vuoden 2006 lopulla aktiivipassin perustamisesta. Määrärahat passin kokeiluun myönnettiin eilisessä kaupunginvaltuuston talousarviokokouksessa.

Kaupunginvaltuusto teki syksyllä 2006 opintomatkan Tampereen itävaltalaiseen ystävyyskaupunkiin, Linziin. Valtuutetut toivat tuliaisina idean aktiivipassista. Kaikki Linzin asukkaat, joiden käteen jäävä tulo alitti 1000 euroa, olivat oikeutettuja aktiivipassiin johon sisältyi vapaa matkustusoikeus julkisella liikenteellä ja muita kulttuuriin ja liikuntaan liittyviä etuja. Passista veloitettiin 10 euroa kuukaudessa.

Aktiivipassi perustuu yhtäältä ajatukseen, että matala tulotaso ei saa olla este ihmisen liikkumiselle, toisaalta tutkimustietoon, joka osoittaa, että aktiiviset ja liikkuvat kansalaiset ovat terveempiä. Pitkällä tähtäimellä ihmisten aktiivisuuteen sijoitetut eurot näkyvät vähentyneinä kustannuksina sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Tampereen malli

Ensi vuonna käynnistyvä aktiivipassin pilotointi perustuu apulaispormestari Mikko Aaltosen johdolla toimineen kaupungin köyhyystyöryhmän raporttiin. Passiin ovat oikeutettuja kaikki vähintään 12 kuukautta toimeentulotukea saaneet tamperelaiset. Se sisältää mahdollisuuden käyttää joukkoliikennettä, liikuntapalveluita ja mahdollisesti myös kulttuuripalveluita alennettuun hintaan. Passi ei ole ilmainen, mutta hinta tulee olemaan huomattavan huokea.

Aaltonen kertoi eilisessä valtuustopuheessaan:
– Pilottihankkeessa keräämme tietoa siitä, kuinka moni passiin oikeutetuista ottaa sen käyttöönsä ja millaisia palveluita he käyttävät. Tämä tieto auttaa meitä sitten edelleen kehittämään passia. Passin toteuttamisen yksityiskohdista päättää terveyttä ja toimintakykyä edistävien palveluiden lautakunta, johon tuon asian käsiteltäväksi mahdollisimman nopeasti vuoden 2015 alkupuolella. Vasemmistoliiton valtuustoryhmälle on erityisen hienoa, että tällainen meille tärkeä pitkään suunniteltu hanke saadaan vihdoinkin toteutettua.


Mitä Linzin aktiivipassille kuuluu?

Ruutukaappaus Linzin nettisivulta kertoo aktiivipassin tarjonnasta. Sivulla kerrotaan, että kaupunki haluaa kantaa huolta siitä, että myös vähätuloiset kansalaiset voivat osallistua yhteiskunnalliseen elmään.
Ruutukaappaus Linzin nettisivulta kertoo aktiivipassin tarjonnasta. Sivulla sanotaan, että kaupunki haluaa kantaa huolta siitä, että myös vähätuloiset kansalaiset voivat osallistua yhteiskunnalliseen elämään.

Tampereen passin esikuva on Linzin aktiivipassi, ja se antaa esimerkin sille, mihin suuntiin Tampereen passilla on mahdollisuus kehittyä.

Linzin aktiivipassiin ovat oikeutettuja kaikki 18 vuotta täyttäneet kaupungin asukkaat, joiden nettotulo kuukaudessa on alle 1164 euroa. Myös työttömät tai vailla koulutuspaikkaa olevat alle 18 vuotiaat sekä vammaisia seuraavat avustajat ovat oikeutettuja kortin etuihin.

Passin etuihin kuuluu nykyisin julkisen liikenteen 10 euron hintaisen kuukausilipun lisäksi vapaa pääsy tai merkittävä alennus julkisiin liikunta- ja kulttuurikohteisiin. Kirjaston kopiointipalvelut saa puolella hinnalla, ja aikuinen pääsee musiikkikoulun kursseille  opiskelijahintaan.

Myös eräät yksityiset yritykset antavat etuja aktiivipassin haltijoille, esimerkiksi edullisempia nettiyhteyksiä.

Lisätietoja:

Köyhyysohjelma – köyhyystyöryhmän ehdotuksia köyhyyden ja vähäosaisuuden vähentämiseksi Tampereella 2015-2016
Linzin aktiivipassi (Saksankielinen)

Vasen Kaistassa:
Vasemmiston kädenjälki Tampereen budjetissa (17.11.2014)
Tampere sai köyhyysohjelman (20.10.2014)

Aktiivipassi on ollut esillä kahdeksan vuotta, kuten nämä esimerkit kertovat. Ensi vuonna se toteutuu.
Aktiivipassi on ollut esillä kahdeksan vuotta, kuten nämä esimerkit kertovat. Ensi vuonna se toteutuu.

Kommentteja: 1

  1. kuka on oikeutettu aktiivipassiin,olenko minä esim.tuloista työkyvyttömyys eläkeellä brutto tulot 1050 3 kk mutta en saa toimeentulotukea kuin joskus harkinnanvaraisesti esim jos on isoja lääkäri/sairaala menoja ,silmälsit ym vastaavat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *