Artikkeli: Uutiset 2013–2018

20.11.2014 klo 14:20

Suomessa: Yhdeksän euroa päivän työstä

Eduskuntauutisia
Eduskuntauutisia

Teksti ja kuva: CAI MELAKOSKI
Saavatko kunnat velvoittaa työttömiä töihin yrityksiin yhdeksän euron päivittäistä kulukorvausta vastaan? Kansanedustajat Anna Kontula (vas.) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas) eivät pidä tätä lain mukaisena. He jättivät tänään eduskunnassa kirjallisen kysymyksen kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä.

Kuntouttavaa työtoimintaa pitää järjestää pitkäaikaistyöttömille, joilla TE-toimiston arvion mukaan ei ole sellaista työ- ja toimintakykyä että hänelle olisi tarjolla töitä kolmen kuukauden kuluessa aktivointisuunnitelman laatimisesta.

Valtio maksaa kunnalle korvauksen kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä. Toiminnan piirissä oleva työtön ei saa palkkaa vaan yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Kuntouttavaan työtoimintaan on osallistuttava perusturvan menettämisen uhalla.

Kontula ja Pekonen sisällyttävät kysymykseen esimerkkejä:
– Vaikka laki kuntouttavasta työtoiminnasta toteaa yksiselitteisesti, ettei kuntouttavaa työtoimintaa saa hankkia yritykseltä ja työtoiminta on tarkoitettu työnhakijoille, jotka eivät työ- ja toimintakykynsä asettamien rajoitusten vuoksi kykene palkkatyöhön, on kuntoutujien työpanosta myyty esimerkiksi Huittisten kunnassa yrityksille ja yksityishenkilöille muun muassa siivous-, kiinteistö- ja korjauspalvelujen muodossa.

– Sastamalan kunta puolestaan tienasi viime vuonna 120 000 euroa myymällä kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden tekemiä tuotteita ja työpanosta. Kuntouttava työtoiminta syö näin markkinoita kilpailevalta yritystoiminnalta, todetaan kirjallisessa kysymyksessä.

Lue koko kirjallinen kysymys

Aiheesta muualla:
Aktivoinnin anti työttömälle: ”Nöyryytystä ja itsensä turhaksi tuntemista” (YLE 11.11.2014)
Forssalainen Minna Linna tekee raskasta työtä maatilalla ilman palkkaa (YLE 11.11.2014)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *