Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

22.1.2015 klo 08:16

Eeva-Liisa Mannerille nimikkoaukio

Ulla-Leena Alppi, kuva Markku BöökULLA-LEENA ALPPI
Kuuntelin joitakin vuosia sitten Tampereen kirjamessuilla kirjailija Sirpa Kähköstä. Hän sanoi Tampereella olevan niin paljon hyviä kirjailijoita, että ”melkein joka kadunkulmassa saa olla polvillaan”. Näitä polvistumispaikkoja tulee yksi lisää kun kaupunginvaltuusto maanantaina  hyväksyi aloitteeni, jossa ehdotin neljänkymmenenkahdeksan valtuutetun tukemana Ojakadun päätyyn, Rongankadun ja Tammerinpuiston väliin sijoittuvan aukion nimeämistä Eeva-Liisa Mannerin aukioksi.

Vaikka Manner ei itse huomionosoituksista piitannutkaan, on sellainen hänen elämäntyölleen enemmän kuin paikallaan ja vahvistaa Tampereen imagoa kirjailija -ja kulttuurikaupunkina. Manner on arvostettu runoilija /kirjailija, jonka arvon myös Tampere on tunnistanut palkitessaan kirjailijan yhdeksän kertaa kaupungin kirjallisuuspalkinnolla ja kerran kääntäjäpalkinnolla. Alunperin Viipurin tytär Eeva-Liisa Manner asui kolmekymmentä viimeistä vuottaan Tampereen Ojakadulla.

Manner-sitaatti-001

Aloitteessa ehdotin myös Ojakadun nimen muuttamista Eeva-Liisa Mannerin kaduksi. Tuo ehdotus kaatui Ojakadun nykyisten asukkaiden vastustukseen. Tämä on hiukan yllättävää. Kulttuurihistoriallisten henkilöiden mukaan tehtävät nimeämisratkaisut tehdään kymmeniksi, jopa sadoiksi vuosiksi eteenpäin ja niillä on merkitystä koko kaupungille ja myös valtakunnallisesti.

Olennaista kuitenkin on, että E-L Manner saa nimikkopaikkansa aukion muodossa. Aukio on paikkana jopa merkittävämpi siinä mielessä, että se tekee mahdolliseksi erilaisten runo- ja muiden tapahtumien järjestämisen, yhteisölliset kohtaamiset Eeva-Liisa Mannerin jalanjäljillä ja ylipäätään runon merkeissä.

Hieno runoilija saa nimikkopaikkansa samana vuonna kun hänen kuolemastaan tulee kaksikymmentä vuotta. Uskon, että niin Manner-seura kuin muutkin runon ja kirjan ystävät kohtaavat ja kokevat kulttuurielämyksiä Eeva-Liisa Mannerin aukiolla.

Kiitos kaikille aloitteen allekirjoittajille ja sen käsittelyyn osallistuneille. Teimme kulttuuriteon.

Ulla-Leena Alppi

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu

Lisää aiheesta Vasen Kaistalla:
Aloite: Ojakadusta Eeva-Liisa Mannerin katu

III
Etusivun kuva Eeva-Liisa Manner (© WSOY)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.