Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

10.2.2015 klo 08:24

Huutavan ääni korvassa – kirjoitussarjan esittely

Tommi Silvennoinen vinjetti (150x150) (CM) TOMMI SILVENNOINEN
Ihminen ei ole aina ollut olemassa eikä tule aina olemaan. Tämä muutamien vuosikymmenten takainen ja erityisesti ranskalaista ajattelua elähdyttänyt totuus on yhäkin mitä voimallisin huolimatta porvarillisen ajattelun ja politiikanteon jatkuvista yrityksistä unohtaa, kiertää tai mitätöidä tämän totuuden vaikutukset ajattelulle ja käytännöille. Niinpä tämän totuuden vaaliminen ja sen seurausten ajattelu lankeaa vasemmiston osaksi. Parhaimmillaan vasemmisto onkin historiassaan tähän kutakuinkin kyennyt mutta heikoimmillaan vasemmisto on vajonnut (kaikkien totuuksien suhteen) samaan kyyniseen ja nihilistiseen suohon, missä oikeistovoimat ovat sitä aina odottaneet ja toivottaneet tervetulleeksi hymyillen toteamalla, että samalla asiallahan tässä ollaan! Tulevan vasemmiston on siis oltava hereillä ja valpas totuuden kutsun kuuluessa.

Huutavan ääni korvassa on kirjoitussarja, jossa maailmalle, politiikanteolle ja tuolle ohimeneväiselle otukselle nimeltä ihminen otollisia ja keskeisiä kysymyksiä pohditaan vasemmistolaisessa eli  kriittisessä ja emansipatorisessa hengessä. Vasemmistollla on historiansa, tämänpäiväisyytensä ja ennen kaikkea tulevaisuutensa. Sarjan kirjoitukset liikkuvat tällä kolmikannalla painottaen kuitenkin tulevaa: mitä ja miten vasemmisto voisi olla huomenna, kymmenen ja sadan vuoden päästä? Mitä vasemmiston itseymmäryksessä on tapahduttava, jotta edellä mainitun kaltaiset totuudet tulevat sisällytetyksi politiikan ytimiin? Mitä politiikka voi olla ihmisen jälkeen? Voiko todellinen vasemmistolainen politiikka olla muutakin kuin parlamentarismin suojissa tapahtuvaa hallinnointia?

Onko vasemmistolla enää mitään (uutta) sanottavaa vallankumouksesta vai ovatko porvarilliset käsitykset löytäneet lokoisimman kotisohvansa vasemmiston olohuoneesta? Ja miten oikeistoa ja porvarillisuutta pitäisi kaikkinensa ajatella ja lähestyä? Onko vallitseva vastike- ja sopimusyhteiskunta lopullinen ratkaisu? Miksi oikeisto on ylipäätään voimissaan ja millaiset ajattelun ehdot oikealla vallitsevat? Mitä vasen/oikea tänään todella tarkoittaa? Miksi raha on oikealla “oikeassa” ja vasemmalla “väärässä” jne?

Politiikan paluuta politiikkaan on haikailtu jo pitkään. Voisiko politiikalla palatessaan olla todellinen (uus)vasemmistolainen muoto, mieli ja ruumis?

Kirjoitussarja siis tarkastelee aiheitaan monilta kulmilta. Huutavan ääni ei vaikene vetoamalla realismiin eikä se kavahda syytöksiä mahdottomuudesta ja utopioista – ääni kannattelee toivoa. Huutavan ääni kailottaa politiikalle kokonaan uusia ajattelun lähteitä; taidetta, leikkiä, muodonmuutoksia. Filosofiaa unohtamatta. Ääni on rajoittamattoman kaiku – se kutsuu kaikkia erotuksetta. Kaikkien maiden kaikki, liittykää yhteen!

Tommi Silvennoinen on tamperelainen teatteriohjaaja ja esitystaiteilija

Sarjassa ilmestynyt:

Kirjoitussarjan Huutavan ääni korvassa esittely (10.2.2015)

Sarjan osa 1: Oikea järki (Vasen Kaista 6.3.2015)

Sarjan osa 2: Totuuksia valheista – eli stop ja box (25.4.2015)

Sarjan osa 3: Kreikkalainen alku (5.7.2015)

Sarjan osa 4: Taudin kuva (30.7.2016)

Sarjan osa 5: Psykopolitiikkaa (30.11.2016)

Asiaan liittyy myös Silvennoisen aikaisempi artikkeli:

Mitä vasemmistolainen politiikka voisi saada taiteelta? (7.5.2014)

|||
Kuvat: Cai Melakoski

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *