Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

25.4.2015 klo 09:07

Totuuksia valheista – eli stop ja box

Tommi Silvennoinen vinjetti (150x150) (CM)Osa 2
Aave leijailee yllämme. Pahaksi onneksi kyseessä ei ole historian höyryissä hieman kulahtanut mutta paraikaakin uutta tulemistaan valmisteleva kommunismin aave, vaan kaikelle ajattelulle ja totuudelle vihamielinen, hämärä, konsumeristinen, ahdasmielinen, nationalistinen vaikkakin samalla globaalinen, pirullisen psykologisoiva ja kapitalismin perimmäisen kauheuden piilottamaan pyrkivä, koko planeetan hengiltä kilpailuttava talousjumalan kummitus; kaikkien varjojen varjo. Tämän ylivarjon suojissa sitten piilottelevat ne kaikille tutut ja yhtä lukuisat kuin tympeätkin pikkuvarjot; eriasteiset kansalliset ja paikalliset mammonanhivelijät, jotka yhteiskunnallisen dynaamisuuden vaatimukseen valheensa kätkien vain kurjistavat lähimmäisiään. Kaikkinensa kyse on siis valtavista ja vähän vähemmän valtavista valheista.

Listaan seuraavassa ajankohdallemme tyypillisiä ja osittain juuri siksi huomaamattomia eriasteisia valheita, jotka ohjaavat laajalti vallitsevaa ajattelua ja yhteiskunnallis-poliittista todellisuutta. Punnitessani valheiden painoarvoa ja merkittävyyttä käytän hyväkseni nyrkkeilystä tuttuja painoluokituksia.

Superraskassarja:

Ihminen on kaikki mitä voidaan tavoitella. (Kaiken nihilismin ydin.)

Raskassarja:

Kapitalismi toimii. (Väitteen mieli on samankaltainen kuin sanoa, että myös Auschwitz oli toimiva.)

Keskiraskassarja:

Ihminen on nyt ja vastakin ennen kaikkea omaa etuaan ajava taloudellinen toimija. (Väitteen mielekkyys on  samansuuntainen esim. sellaisten ihmisestä esitettyjen yksipuolisuuksien kanssa kuin, että ihminen on perisynnin vallassa, ihminen on vain eläin, ihminen on neurojärjestelmänsä, ihminen on Pim jne.)

Välisarja:

Kommunismi merkitsee samaa kuin entinen Neuvostoliitto tai jokin muu historian tuntema punainen, verinen puoluediktatuuri. (Väitteeseen voi sanoa vain sen, että lukekaa Marxia. Tai edes jotain lukemisen arvoista.)

Kevytsarja:

Suomi on kriisissä, josta vain entistä kovemmat pääoman etuja ajavat yhteiskunnalliset uudistukset voivat isänmaan pelastaa. (Lääkkeeksi väitteeseen auttaa jos Karl Marxin lisäksi lukee myös Carl Barksia.)

Höyhensarja:

Björn Wahlroos (& kumpp.) on syvällinen ajattelija, jonka erikoisalueena on perimmäinen talousviisaus. (Entisenä taistolaisena Nallekin hyvin tietää, että hänen touhuissaan ei ole kyse minkään sortin viisaudesta vaan vain ja ainoastaan stalinismillekin tyypillisestä totalisoivasta ”ajattelusta”, vallanhimosta, narsismista ja ihan vaan siitä yksinkertaisesta ahneudesta.)

Kääpiösarja:

Media on yleisesti ottaen ja tasapuolisesti hyvin perillä yhteiskunnallisesta kehityksestä. (Niin kuin Pravda. Tai jokin vastaava mainosuutistoimisto.)

Kärpässarja:

Valtion velkaantuminen on aikamme suurin yhteiskunnallinen katastrofi. (Siinä mielessä kyllä, että kapitalistinen rahatalous on kaikkinensa velan ostamista ja myymistä.)

Korsisarja:

Suomi nousuun työllä. (Mikä Suomi? Kenen työllä? Tässäkin vilkaisu niin Marxin kuin Barksinkin tuotannon huippukohtiin auttaa.)

 

Ja vielä kaikkien sarjojen tuolta puolen:

Vasemmisto on lopullisesti tyrmätty. (On kanveesista ylösnoustu oudommissakin yhteyksissä:)

Ottelut jatkuvat ja vasemmisto treenaa tulevaisuudessa paremmin. Siis box.

Huutavan ääni korvassa

Huutavan ääni korvassa on kirjoitussarja, jossa maailmalle, politiikanteolle ja tuolle ohimeneväiselle otukselle nimeltä ihminen otollisia ja keskeisiä kysymyksiä pohditaan vasemmistolaisessa eli  kriittisessä ja emansipatorisessa hengessä. Kirjoittaja on tamperelainen teatteriohjaaja ja esitystaiteilija Tommi Silvennoinen.

Sarjassa ilmestynyt:

Kirjoitussarjan Huutavan ääni korvassa esittely (10.2.2015)

Sarjan osa 1: Oikea järki (Vasen Kaista 6.3.2015)

Sarjan osa 2: Totuuksia valheista – eli stop ja box (25.4.2015)

Sarjan osa 3: Kreikkalainen alku (5.7.2015)

Sarjan osa 4: Taudin kuva (30.7.2016)

Sarjan osa 5: Psykopolitiikkaa (30.11.2016)

Asiaan liittyy myös Silvennoisen aikaisempi artikkeli:

Mitä vasemmistolainen politiikka voisi saada taiteelta? (7.5.2014)

|||
Kuvat: Cai Melakoski

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *