Artikkeli: Pääkirjoitus 2013–2018

27.4.2015 klo 08:42

Pirkanmaan vasemmisto ei syytä Arhinmäkeä

SINIKKA TORKKOLA
Toisin kuin Aamulehti (26.5.2015) väittää, Pirkanmaan vasemmistoliiton jäsenet  eivät syytä Paavo Arhinmäkeä vaalitappiosta. Jutussa väitetään “että peräti puolet vasemmistoliiton kenttäväestä odottaa puheenjohtaja Paavo Arhinmäelle haastajaa seuraavassa puoluekokouksessa. Osa heistä toivoo Arhinmäen eroavan oma-aloitteisesti. Arhinmäen asema vaikuttaa tukalalta, sillä vain 12 prosenttia puolueen kenttäväestä pitää puheenjohtajan asemaa vahvana.”

Vakuuttavia lukuja, jotka eivät kuitenkaan kestä lähempää tarkastelua. Luvut perustuvat Lännen Median teettämään kyselyyn, johon vastasi 141 vasemmistoliiton kunnanvaltuutettua koko Suomesta. Kyselyn vastausprosentti on, ainakin vasemmistoliiton osalta, hyvin alhainen, 20 prosentin luokkaa. Alle puolentoista sadan kunnanvaltuutetun mielipiteen nimittäminen vasemmistoliiton kenttäväen ääneksi on vähintäänkin outo. Esimerkiksi Pirkanmaalla vasemmistoliitolla on yli tuhat jäsentä. Kyselyyn vastanneista lienee pirkanmaalaisia enimmillään parikymmentä, mikä enimmilläänkin vastaa alle kolmea prosenttia jäsenistä. Kyselyyn osallistuneiden muutamien valtuutettujen mielipide kuvaa siis vain osin vaalituloksesta käytyjä keskusteluja. Miksikään yleiseksi kenttäväen arvioksi mielipiteitä ei voi kutsua.

Politiikkaa vai tähtiä

Lauantaina Nokialla pidetyssä piirikokouksessa puheenjohtajaa ei nähty vaalitappion syyllisenä eikä hänen eroaan vaadittu. Keskeisimpänä vaalitappion syynä pidettiin talouspoliittista keskustelua, jossa vasemmistoliitto elvytysvaateineen jäi altavastaajaksi. Elvytys ei myöskään konkretisoitunut  käytännön toiminnoiksi vaan näyttäytyi vastuuttomana valtion velan kasvattamisena. Vaaliohjelman muut kärjet, kuten  perustulo, työehtojen ja julkisten palveluiden parantaminen, jäivät näkymättömiin.

Puheenjohtajalle lähtöpassit -puheet kumpuavat yksilöitä korostavasta politiikan tekemisen tavasta. Vasemmistoliitto on kuitenkin joukkoliike, jossa yksittäiset tähdet näyttävät esimerkkiä ja innoittavat toimintaan. Heidän varaansa puolueen menestystä ei kuitenkaan voi rakentaa. Vasemmistoliiton seuraava puoluekokous on kesällä 2016. Valmistautuminen kokoukseen alkaa ensi syksynä. Ketkä puoluetta tulevat johtamaan on vain yksi kokouksen asioista. Sitäkin tärkeämpää on miettiä, millaisella toiminnalla voitamme kansalaisten luottamuksen kaikkialla Suomessa.

 

Kirjoittaja on Vasen Kaistan päätoimittaja ja Pirkanmaan vasemmistoliiton puheenjohtaja.

 

Lisää aiheesta Vasemmalla Kaistalla 

Vasemmisto pystyssä päin eteenpäin

Suomi Länsi-Euroopan oikeistolaisin maa

Haastamme oikeistolaisen valtamedian

Vasemmistolle vaalitappio

Muualla verkossa

Tätä mieltä puolueet ovat puheenjohtajistaan. Aamulehti 26.4.2015  (Juttu on maksullinen)

Kahden puoluejohtajan asema on veitsenterällä. Aamulehden verkkouutinen 26.4.2015

 

III

Etusivun kuva on Pirkanmaan vasemmistoliiton kevätpiirikokouksesta 25.4. Nokialla. Kuvaaja: Cai Melakoski

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *