Artikkeli: Uutiset 2013–2018

9.6.2015 klo 15:13

Kangasalan aseveliakseli leikkasi

Eilen Kangasalla järjestettiin mielenosoitus leikkauspolitiikkaa vastaan, myös adresseja luovutettiin kunnan päättäjille
Eilen Kangasalla järjestettiin mielenosoitus leikkauspolitiikkaa vastaan, myös adresseja luovutettiin kunnan päättäjille.

 

Teksti ja kuvat: JORMA MÄNTYLÄ
Kangasalan valtuusto oli eilen kovan paikan edessä. Verotulot ovat laskeneet, joten säästöjä on saatava aikaan. Valtuutettuja vastassa uuden Kangasala-talon edessä oli 70 mielenosoittajaa vaatimassa palvelujen säilyttämistä. Koulun, kirjaston ja terveysaseman lakkauttamiset vietiin lopulta läpi kokoomuksen, demarien ja kristillisten äänin, ja lisää on luvassa.

Miten saadaan valtuutetut hyväksymään leikkaukset ja supistukset, kun omia äänestäjiä näkyy mielenosoituksissa sekä vetoomusten ja adressien allekirjoittajina? Kangasalan kokoomusvetoinen virkamiehistö oli huolellisesti valmistautunut kevätkauden tärkeimpään kokoukseen. Heti aluksi oli luotava kriisi-ilmapiiri. Valtuutettuja peloteltiin lähestyvästä romahduksesta, ellei menoja leikata tuntuvasti. Kokouksen alussa oli esityslistalla talousjohtaja Seppo Saarisen ja kunnanjohtaja Oskari Auvisen katsaukset, joissa piirrettiin kauhukuvia kriisikunnasta. Saarinen varoitteli velkaantumisesta sekä erikoissairaanhoidon nopeasti nousevista kustannuksista. Auvinen toisti useaan otteeseen väitteen 8-10 miljoonan euron budjettivajeesta.

Luku oli laskettu usealle vuodelle. Kangasalan velka on 2171 euroa asukasta kohti, mikä on valtakunnan keskitasoa vähemmän. Saarisen ja Auvisen kauhupropaganda muistutti kovimman markkinatalouden ja yksityistämisen oppi-isän, Chilen sotilasjuntan neuvonantajan Milton Friedmanin neuvoja: Lama tarjoaa tilaisuuden ideologiseen vallankumoukseen. ”Vain kriisi, joko todellinen tai kuviteltu, johtaa todellisiin muutoksiin. Kriisin puhjetessa riippuu vallalla olevista aatteista, millaisiin toimiin ryhdytään”, Friedman opasti.

Kun New Orleansin kaupunkiin iski 2005 pyörremyrsky Katrina ja tulva, Friedman vaati, että kaikki korjausrakentaminen on tehtävä yksityisin varoin ja julkinen sektori on työnnettävä sivuun. Kangasalan valtuustossa oli 8.6. käsittelyssä ennen leikkauksia hallintosääntö- ja organisaatiouudistus. Kunnanjohtaja Auvisen mallissa avataan tietä yhtiöittämisille ja yksityistämisille. Kunta siirtyisi yhä enemmän ostopalveluihin ja ajaisi alas omaa palvelutuotantoa. Kärkihankkeina

Auvisen yhtiöittämis- ja yksityistämislistalla ovat ruoan valmistus, Rekola-kodin alasajo ja tehostetun palveluasumisen muuttaminen ostopalveluksi ja tästä seuraava liikkeenluovutus. Luonnollinen monopoli, Vesiliikelaitos pitäisi muuttaa osakeyhtiöksi.

Paikallishallintoa ei pitäisi rukata ennenkuin valtakunnalliset linjaukset selvillä

Auvisen suunnitelmalla on valtuutettu Harri Syrjäläisen (kok.) mukaan kokoomuksen valtuustoryhmän tuki. Kokoomus pyrkii röyhkeästi käyttämään talousvaikeuksia hyväkseen, jotta yksityiset pääsisivät käsiksi kunnan palvelutuotantoon. Jorma Mäntylä (vas.) teki muutosesityksen, jonka mukaan hallintouudistusta lykättäisiin, kunnes uuden Juha Sipilän hallituksen Sote- ja kuntalaeista olisi tarkempaa tietoa. Paikallishallintoa ei kannata rukata ennen kuin valtakunnalliset linjaukset ovat selvillä. Äänin 46-5 valtuusto hyväksyi hallintosäännön muutoksen, jolla nyt lakkautettiin liiketoimintajaosto ja valtaa keskitettiin kunnanjohtajalle. Vihreiden Tony Lähde ihmetteli puheessaan miten kunnanjohtaja aikoo käyttää kaikkea valtaa, jota hän on haalimassa organisaatiomuutoksessa.

Kun lamapropaganda oli iskostettu valtuustoon, leikkauskirves lähti liikkeelle. Sahalahden Lahdenkulman koulu lakkautettiin äänin 29-21, eikä päätökseen vaikuttanut lasten vanhempien kokoama 450 nimen adressi. Kuhmalahden Pohjan terveysasema lakkautettiin äänin 35-16 ja Suoraman kirjasto päätettiin sulkea jo ennen juhannusta äänin 38-9 (4 tyhjää). Roskapönttöön meni Suoramalla koottu 3700 nimen adressi kunnan suosituimman kirjaston puolesta.

Hyytävän kylmä kyyti Kangasalla ei lopu 8.6. päätettyyn. Kunnan työntekijöiden määrä on laskenut muutamassa vuodessa 2100:sta 1900:aan. Uusia virkoja ei perusteta eikä eläkkeelle jäävien ja työpaikkaa vaihtavien tilalle palkata uusia. Jäljelle jääville on siten takuuvarmasti luvassa nykyistä enemmän töitä. Kunnan päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelma 2015-30 ennakoi yhä lisää leikkauksia. Kautialan, Raikun ja Pohjan koulut lakkautetaan 2016-21 ja mahdollisesti myös Vilpeilän koulu 2022. Kovimmin leikkaukset iskevät suuren kunnan itäosiin. Kunnan länsiosissa selvitetään ”vaihtoehtoisia palvelujen tuottamistapoja kunnan oman palvelutuotannon rinnalla”, eli yksityisiltä päiväkodeilta ostetaan palveluja palvelusetelin avulla. Päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelma hyväksyttiin äänin 34-17.

Kaikissa äänestyksissä leikkausten takana oli Kangasalan perinteinen kokoomuksen ja Sdp:n aseveliakseli kristillisten toimiessa kuuliaisena apupuolueena. Kangasalan erikoisuus onkin sinipunahallinnon jatkuminen, kun se muualla on menettänyt enemmistönsä tai muutoin kaatunut uusien yhteistyökuvioiden tieltä.

Kangasalan, Pälkäneen ja Kuhmoisten kuntaliitoshanke kuopattiin Kangasalan valtuustossa 8.6. kannatuksen puutteeseen. VM:n pakottama kuntaliitosselvitys merkittiin vain tiedoksi ohjausryhmän todettua, että ”nykyisellä kuntakokoonpanolla ei ole edellytyksiä kuntaliitoksen tekemiseen.”

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentteja: 1

  1. Tampereella on erittäin pitkät jonot lääkärille ja erikoissairaanhoitoon on vaikea päästä. Lääkäreitä ei ole riittävästi vaikka samaan aikaan on varaa pitää yllä liki 100 miljoonaa euroa maksava konsernihallinto.

    Sieltä rahat pitää siirtää palveluihin terveyspuolelle ja kotihoitopalveluihin vanhoille sekä lasten hyvinvointiin. Paperia pyörittäviä käsiä on liikaa ja hoitavia käsiä on liian vähän.

    Tilaaja-tuottaja -malli on nyt tulossa tiensä päähän, joka vuosi siitä onkin maksettu kymmeniä miljoonia tilaajahallinnon johtajien palkkoja siitä, että kaupunki (tilaaja) tilaa itseltään (tuottaja) lääkäripalveluja ja muita palveluja. Nämä rahat pitää saada hoitoihin ei hallintoon.

    Kesäksi on sulut tulossa taaskin terveyskeskuksiin.

    Terveyskeskuksilla on nyt kolme ylilääkäriä, hoitotyönpäällikkö, joka asemalla ja yksiköllä on osastonhoitaja ja joka asemalla esimieslääkäri. Nämä ihmiset pitää saada hoitamaan potilaita, ei näin paljoa tarvita kallispalkkaisia johtajia muutamaa terveyskeskusta pyörittämään.

    Pitää palkata lääkäreitä ja hoitajia, ei enempää hallintoväkeä. Valtuutetut tarkkana, ettei pääse lipsahtamaan taas yksi paperinpyörittäjä lisää, seuraattehan johtokunnan kokouksia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *