Artikkeli: Uutiset 2013–2018

12.6.2015 klo 16:41

Sosiaalinen luototus etenee epävarmasti

Varpu Jutila
Varpu Jutila ihmettelee, miksi muualla hyväksi todettua sosiaalista luototusta on vatvottu Tampereella jo kymmen vuotta.

Teksti: SINIKKA TORKKOLA, kuvat: CAI MELAKOSKI
Ensi vuoden alusta, jos valtuusto syksyllä niin päättää, Tampere aloittaa sosiaalisten luottojen myöntämisen.  Vasemmistoliiton valtuutettu Varpu Jutila esitti esityksestä päättäneen terveyttä ja toimintakykyä edistävän lautakunnan kokouksessa, että sosiaalista luottoa alettaisiin myöntää jo tänä vuonna. Esityksestä ei äänestetty, sillä kukaan lautakunnan jäsenistä ei kannattanut esitystä

Sosiaalisen luototuksesta käyttöönottoa on suunniteltu Tampereella jo kymmenen vuotta. Luototuksesta on tehty neljä valtuustoaloitettakin. Tampereen nykyisessä pormestariohjelmassa köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämisestä on myös sovittu. Sosiaalisen luototuksen käynnistämisestä vuonna 2015 sovittiin jo viime syksyn talousarvioneuvotteluissa. Rahat oli tarkoitus ottaa toimeentulotukimenoista. Työttömien määrä kasvu on lisännyt toimeentulotuen tarvetta ja toimeentulotuen menot ovat ylittämässä sille talousarviossa varatut rahat.

– Rahallinen panostus luototuksen aloittamiseen on suhteellisen pieni, nimittäin 42 000 euroa yhden uuden talous- ja velkaneuvojan palkkakustannuksiin. Minusta on kestämätöntä, että Tampereen kaupunki käyttää lähes samansuuruisen summan lahjoitukseen poliisille Keskustorin vartioinnin lisäämiseksi mutta ei suostu panostamaan sosiaalisten ongelmien ennaltaehkäisyyn, arvioi Jutila päätöstä.

Muiden kaupunkien kokemukset sosiaalisesta luototuksesta ovat hyviä. Kuntien pienituloisille myöntämät lainat ovat vähentäneet vähävaraisten joutumista velkakierteeseen ja pienentäneet toimeentulotuen tarvetta. Sosiaalisen luototuksen edut ovat kiistämättömät. Tampereen kaupungin vitkuttelulle on vaikea löytää kunnollisia perusteluja.

– Kyse on minusta tietynlaisesta asennevammasta sosiaalisen tuen palveluita kohtaan. Yleinen puhetapa on, että kaikista terveyden ja toimintakyvyn palveluista pitäisi jatkuvasti nipistää eikä ainakaan lisäresursseja voida enää osoittaa. Työttömyyden vuoksi kasvavat toimeentulotukimenot eivät voi olla mikään syy olla satsaamatta sosiaalityöhön – päin vastoin. Olemme tilanteessa, jossa kipeästi kaivattaisiin uusia avauksia ja muiden kaupunkien hyvistä käytänteistä opiksi ottamista, toteaa Jutila.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaistalla:
Tampereen Vasemmistonuoret: Peruspalveluita, ei poliiseja! (3.6.2015)
Tampere: Poliisit palkattiin, sosiaalityötä vahvistetaan (1.6.2015)
Keskustorille lisää sosiaalityötä, ei poliiseja (29.5.2015)
Tamperelaisten köyhyys vähenee hitaasti (28.5.2015)

III

Etusivun kuvassa on Tampereen valtuustosali. Kuvaaja on Cai Melakoski.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *